I soudruh Biľak byl s hlavněmi tanků za zády klidnější, vzpomněl si sněmovní primář při dotazu na americkou výpomoc

07.06.2014 11:37

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně pravidelných komentářů týdne pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát se senátor ODS s poslancem ČSSD utkávají v komentářích na téma potrestání senátora za údajnou rasistickou poznámku a také na téma vojsk NATO na našem území.

I soudruh Biľak byl s hlavněmi tanků za zády klidnější, vzpomněl si sněmovní primář při dotazu na americkou výpomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí
Senátor MUDr. Vladimír Dryml byl minulý týden Senátem ČR odsouzen k zaplacení pokuty 20 tisíc korun za údajný rasový přestupek vůči jemenskému lékaři, se kterým se senátor dostal do pracovního konfliktu. Přestože závěr policie neprokázal žádné známky rasismu a znalecký posudek soudního znalce na extremismus také odmítá, že by došlo k rasově motivovanému přestupku, Senát ČR potvrdil, že senátor Dryml je rasista. Senátor se nyní bude bránit stížností na Senát ČR k Ústavnímu soudu – jako první v dějinách České republiky. „Kauzu“ zcela určitě oba politici zaznamenali, jaký na ni máte názor?

„Nejsem senátorem a celou kauzu jsem vskutku toliko zaznamenal. Soudím, že tato země i svět má daleko závažnější problémy, než že tu a tam někdo někoho někam pošle. Oproti ‚zadku‘ je Jemen ostatně ještě velmi optimálním místem. Pan kolega Kubera v tomto bodě bude jistě obeznámenějším komentátorem.  Rozhodnutí Senátu ČR ve vašem podání je však pro mne, bez konkrétní znalosti věci, nemilým překvapením. Až páchne na hony laciným populismem. Nemám rasismus rád. Ale ani rasismus naruby. Přitom se obávám, že právě ten je tím současným problémem. Je to obrovská chyba a i cesta do pekel. Ke skutečnému neklidu,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba.

Tak tyhle hlouposti fakt komentovat nechci, omluvil se Kubera

Senátor Jaroslav Kubera dokonce ve zmiňovaném výboru, v kterém se incident odehrál, zasedá. Jak však přiznal, v den, kdy němu došlo, u toho nebyl. „A navíc, nezlobte se, tohle fakt komentovat neumím. Zdá se mi to jako věc, která si výraznější komentář skutečně nezasluhuje. Pokud bych k tomu měl něco říct, bylo by to podobné, jako kdybyste se mě ptali na aktuální události v Praze na magistrátu. Tam to prostě nesleduji a neznám natolik, abych k tomu mohl cokoli říci, takže se nezlobte,"  řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Američtí vojáci co nejdříve k nám? Ano, či ne?

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si myslí, že by američtí vojáci měli do Česka přijít co nejdříve, premiér Bohuslav Sobotka má jiný názor. A vášně mezi oběma tábory se probouzí. Ačkoli před několika týdny byla otázka ParlamentníchListů.cz podobná, tehdy byla položená v souvislosti s výrokem ministra obrany Martina Stropnického. Jak je vidět, téma je to však stále vysoce aktuální. Takže – myslí si oba politici, že Čechům pomůže ke klidu a pocitu bezpečí přítomnost amerických vojsk na našem území?

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

„Jsem rád, že pan premiér se jednou uměl vyjádřit stručně a jasně. Jako chlap. Přitom ještě dle průzkumů v souladu s většinovým názorem českého obyvatelstva. Plně tentokrát za jeho slovy stojím, neboť podobný názor vnímám dávno. Mimo jiné již za éry pana premiéra Paroubka a nápadu s radarem. Prostě patřím ke generaci, která se traumatu z dlouhodobého pobytu cizích vojsk na našem území hned tak nezbaví. Přitom je v tomto směru úplně jedno, z jaké světové mocnosti zrovinka tyto armády jsou. Zase až tak diametrální rozdíly, ve vší úctě, v jejich přístupu k jiným malým až vazalským státům nevidím. Kupodivu vždy 'až na prvním místě‘ jsou zájmy jejich vlastní. Mocenské, obchodní. Navíc v posledních letech skutečně objektivní pozorovatel nemůže nevidět, že v tomto směru daleko agresivnější jsou právě USA. Je to boj nikoliv za demokracii, jak se nám často tvrdí, ale spíše o světovládu,“ konstatoval v komentáři k tomuto tématu sociálnědemokratický poslanec.

Jak dodal, mimochodem i proto má doma za oceánem prý pan prezident Obama jisté problémy, když tento veskrze militantní směr chce alespoň trochu korigovat, změkčit. „Fandím mu v tom. Mimo jiné stále totiž nemohu vydýchat naprostou jasnou účelovou lež USA o zbraních hromadného ničení v Iráku vedoucí k vleklé válce. A není minimálně děsivé, jak se i tato údajná bašta svobody a demokracie potýká s kauzami typicky estébáckého špiclování? A to i šéfů svých nejbližších spojenců? Raději pak už vůbec pomiňme prosáklé vyšetřovací metody zadržených podezřelých. Až příliš připomínají ty neblaze proslulé zvyky z jiných dob a režimů též usilujících o světovládu. Ať už to bylo gestapo či KGB. Je mi líto, jisté hranice lze, nejde-li o diktaturu, překročit jen velmi obtížně. Nedej bože, když se podobné způsoby dotknou nevinných. Kdo se totiž omylem na vlastní kůži octne na tomto místě, jen těžko to asi bude považovat za omluvitelné. Přestože jde o boj proti terorismu. Zkusme se, prosím, nad tím zamyslet,“ apeluje Koskuba.

Koskuba: I Bilak byl klidnější, když zájmy vnucoval pod hlavněmi tanků

Jak dodává, jsme-li zde doma opravdu v demokracii, ač to sice dle některých nemáme posichrováno americkou vojenskou základnou, nezbývá než tolerovat, že jiní mohou mít opačný názor. „Ale rovněž i to, že s ním mohu zásadně nesouhlasit. Další už pak je na voličích. Postoj TOP 09, lidovců i ODS je v tomto zásadním bodě zřejmý, jasný. Možná jde jen o jistý nedostatek sebevědomí. Přes bezesporu poněkud jiné okolnosti on i soudruh Biľak byl klidnější, když nám své zájmy vnucoval zajištěn hlavněmi cizích tanků. Jenže, díky Bohu, nebylo to nakonec stejně nic platné. Navíc si dovolím pochybovat o tom, že nějakých 600 výsadkářů by bezprostředně zastavilo ruskou armádu. Kdyby se tedy skutečně dala na pochod,“ vyjádřil pochybnosti nad možností výběru v dobách minulých poslanec Koskuba. A dodal s nadsázkou, že by na tom všem nezměnil zřejmě asi ani fakt, kdyby mezi zmíněnými výsadkáři byl jeden Chuck Norris se Stevenem Segalem vedle druhého.

DALŠÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ KUBERY A KOSKUBY

Není to o klidu a bezpečí, ale o dohledu a dozoru, míní Koskuba

„Ono to nebude o nějakém klidu a bezpečí, ono to bude spíše o dohledu a dozoru. Smutná úvaha, vím. Ale nabízí se. Zvláště, když ruská vojska, ač též snad dosud nezpochybnitelný jeden z hlavních vítězů druhé světové války, jsou dávno zpět na svém území. Kupodivu jedině ta americká dobytá a osvobozená území ‚stráží‘ dál. Příští rok to bude už 70 let. Navíc paradoxně všichni ti, co tak zoufale touží po ochraně cizích zbraní, jsou nadšení přívrženci sjednocené Evropy, zastánci EU. Nepřipadá vám pak poněkud zvláštní, že tento takřka půlmiliardový kolos s čím dál více sílícím centralismem není schopen si zajistit svou obranu sám? Mohl a měl by. Má-li vůbec mít EU nějakou budoucnost. Nechť tedy ti, co jdou do Bruselu, to zařídí. Je to jejich práce,“ řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba.

Poté ale připustil, že možná za své výroky bude některými našimi nově se rodícími ‚jestřáby‘ označen za rusofila.

„A možná, jako pan premiér, za přizdisráče. Nejsem a přežiji to. Oslav vítězství na ruské ambasádě jsem se přece nezúčastnil. Nikoliv však na podporu z mého pohledu nesmyslného, nestranného až jednoznačně hloupého protiruského postupu EU, NATO a USA v ukrajinské krizi. Nebyl jsem totiž pozván, přiznávám. Na druhé straně snad po tomto rozhovoru, sleduje-li CIA i ParlamentníListy.cz, možná někdy dostanu vízum-nevízum do USA. Něco odmítat ještě přece není nepřátelské. Ani porušení spojenectví. Je-li tedy vzájemný vztah spojenců rovnoprávný. Třeba jsem právě jako pan premiér zklamal i jistou rozhněvanou skupinu převážně již délesloužících uměleckých celebrit. Tu od prohraných přímých voleb tak věrně stojící v knížecích službách. Už na můj vkus často s poněkud až obhroublými reakcemi. Omlouvám se jim a nezlobím se na ně. Návrat k povinnosti, že večer co večer musí komedianti ven za hradby měst a hradů, ač jako jimi nenávidění a neurození socani i tak nechystáme. Slovo na to. Jen zase nějaké ty dotace…,“ uzavřel komentář uplynulého týdne Koskuba.

Kubera: I Rusko si musí uvědomit, že nemůže vše

Senátor Jaroslav Kubera již před časem v době „aféry" Martina Stropnického uvedl, že je především potřeba si uvědomit, že vojska NATO jako taková vlastně neeexistují. „Jsou to přece vojáci jednotlivých zemí, tedy i naši vojáci, a tak je zbytečné se tím nějak zásadně zabývat," uvedl s tím, že  ovšem rozmístění vojáků NATO mělo ukázat hlavně to, že si Rusko musí uvědomit, že nemůže vše.

„Bohužel, ono to tak už i po prvních zkušenostech s tím, jaké zavést vůči němu sankce, nebude tak horké. Žádné zemi se do toho nechce, takže uvidíme, co bude dál," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Jak dodal, chápe však, že v mnoha lidech přetrvává z dob minulých jistá fóbie. „Bohužel, před časem jsme lezli do zadku Rusům, pak Američanům a kdo ví, jak se to teď zase obrátí. V tom je náš problém - že se vždy pohybujeme od extrému k extrému dalšímu," poznamenal senátor. Paradoxně stejně jako poslanec Koskuba pak připomněl číhající jestřáby, kteří vyhlížejí kořist a směr, kterým se dát, aby to bylo nejvýhodnější.

„Na každý pád bych rád připomněl, že to, ovlivnit, zda vypukne světová válka, či nikoli, nemá a nemůže mít svým významem, velikostí ani silou, Česko žádný vliv - bohužel, tak to je. Proto bychom si neměli ztěžovat a komplikovat život hloupostmi, různými zbytečnými výmysly - spíše si ho zpříjemňovat," zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz i senátor ODS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…