Jančura: Kalousek do telefonu plácal nesmysly. Přede mnou utekl

20.04.2012 13:05

Podnikatel Radim Jančura si v poslední době užívá pozornosti médií. Jeho obvinění ministra financí vzbudilo nevídaný rozruch a proto není divu, že si ho pro velký rozhovor našel i server iDnes.cz. Majitel dopravního impéria v něm označuje Miroslava Kalouska za „Lucifera české politiky.“ Přesto nevěří, že by se jej někdy podařilo dostat do tepláků. Úplně by však prý stačilo, kdyby odešel z politiky.

Jančura: Kalousek do telefonu plácal nesmysly. Přede mnou utekl
Foto: STUDENT AGENCY
Popisek: Radim Jančura

O Kalouskovi prý ztratil iluze, když se mu při osobním setkání snažil vysvětlit, že stát zbytečně posílá půl miliardy korun Českým drahám a ministr před ním zbaběle utekl. On sám podle svého názoru Kalouska nejvíc naštval, když společně s Nadačním fondem proti korupci podal ÚOHS návrh na zastavení plnění zakázky na programy MPSV za dvě miliardy korun.

Když majitel žlutých autobusů nedávno v rozhovoru pronesl dnes již proslavenou větu, že „Kalousek je nejbohatší člověk v této zemi a nakradl si miliardy,“ nepřikládal tomu velký význam. Teď přiznává, že byl překvapený, že tato věta vzbudila u ministra takové rozhořčení. „Já jsem pouze řekl, co si řada lidí myslí, a shrnul jsem to do jedné věty.“

Pak vzpomíná, jak mu rozzuřený Kalousek spílal do telefonu. „Volal i Karlu Janečkovi z fondu, plácal nesmysly, včetně toho, aby mě Janeček z toho fondu vyrazil. Ten z toho byl taky v šoku. Kalousek reagoval tím, že podá trestní oznámení. Asi to byla souhra náhod, kvůli které přestal uvažovat racionálně. Chytrý politik ví, že takové věci nejlépe když vyšumí,“ uvažuje podnikatel.

Za svými slovy si však stojí. „To, že je nejbohatší Čech, je nadsázka, každý ví, že nejbohatší Čech je pan Kellner. Jsem ale přesvědčen, že Kalousek v korupci jel a jede. A že je jen nejbohatší politik, ne nejbohatší člověk,“ upřesňuje.

Nebojí se prý ani soudu, který mu kvůli Kalouskovu trestnímu oznámení hrozí. „Soud bude zkoumat, zda tím, co jsem napsal, můžu poškodit jeho dobré jméno. Pan Kalousek má tak špatné jméno, že mám právo opakovat, co si myslí ostatní. Já jsem nemohl poškodit jeho dobré jméno,“ argumentuje Jančura a slibuje, že k soudu přinese řadu důkazů Kalouskovy špatné pověsti.

Svůj názor na ministra financí si touto aférou ještě upevnil. „Myslím, že pan Kalousek je ten největší ďábel v české politice. To je lucifer, to je to největší zlo.“ Podle Jančury Kalousek manipuluje i premiérem Nečasem, který je slušný člověk, ale slaboch. Ministr financí jej prý drží v šachu, „protože i Nečas byl na MPSV. A co jsem tak pochytil od lidí "dobré vůle", tak i po tehdejším ministrovi Nečasovi může vypadnout nějaký kostlivec. Tak jako vypadl kostlivec z doby předsednictví EU u pana Vondry. Ten je taky velmi slušný, pouze manažersky nezvládl předsednictví,“ myslí si autobusový magnát.

Podle něj by měl ministr Kalousek odejít z české politiky. „Nejlépe by bylo, kdyby odešel z této země,“ dodává. Pak by byl prý ochoten stranu TOP 09 klidně i volit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…