Je jasno: Kněžna Schwarzenbergová se do Čech nepřestěhuje

16.01.2013 8:52

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) přiznal, že pokud se stane prezidentem, jeho manželka se do Čech nepřestěhuje. Nemohla by prý kvůli postižení po nehodě roli první dámy plnohodnotně vykonávat. Kníže by tak na Hradě zůstal sám.

Je jasno: Kněžna Schwarzenbergová se do Čech nepřestěhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Nepředpokládám, že by se má žena odstěhovala do České republiky. Bohužel je tou nehodou postižena a nemohla by roli první dámy plnohodnotně vykonávat. Zůstala by v Rakousku, protože tam jsme se synem nechali postavit byt, kde má vybavení, aby se mohla volně pohybovat,“ řekl serveru Týden.cz Schwarzenberg. Další bariérou kromě zdraví je u kněžny Schwarzenbergové i jazyk, česky totiž neumí.

Zvyklosti první dámy založila Havlová

Pro protokol, kdy manželka prezidenta neplní roli první dámy, to ale není žádný problém. Úkol první dámy je jen reprezentační. „Zvyklosti, jako že se první dáma věnuje charitativní činnosti a podobně, to je jen tradice, kterou tady založila paní Olga Havlová,“ říká serveru bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček s tím, že jediný úkol má první dáma při mezistátních kontaktech.

Jenže zřejmě ani tuhle roli kvůli úrazu nebude moct zastávat. V roce 1992 totiž Therese utrpěla vážný úraz při lyžování a byla dlouho ochrnutá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…