Jednají s lidmi jak za Hitlera! U Jílkové vytáhli těžký kalibr na zaměstnavatele

26.04.2013 4:37

Pracovní podmínky v některých zaměstnáních nejsou ideální. I přesto se ale někteří zaměstnavatelé snaží za každou cenu snižovat náklady – až lidé dostávají takový plat, že za něj pracují leda cizinci. V pořadu Máte slovo na ČT se řešilo, zda tím ale Češi nepřichází o zaměstnání.

Jednají s lidmi jak za Hitlera! U Jílkové vytáhli těžký kalibr na zaměstnavatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

Hostem v pořadu byl Jiří Belinger z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, který je sám podnikatel v oblasti průmyslu. I on najímá cizince, ale z jednoduchého důvodu – vždy na jaře potřebuje nabrat krátkodobě velké množství zaměstnanců. Jenže u Čechů toto může praktikovat maximálně dvakrát. A když podniká dvacet let, cizince vyloženě musel začít zaměstnávat.

To ale není ojedinělý případ, cizinci se zaměstnávají především ve stavebnictví. „Já nemám nic proti těm lidem, co jsou tady normálně registrovaní, platí sociální a zdravotní a podobně,“ vysvětloval Ivan Veselý, předseda Asociace romských občanských iniciativ.

„Ale velké výhrady mám proti těm, co jsou tady načerno, co dělají otrockou práci,“ dodal. Tito lidé jsou ochotni pracovat za velice nízké platy, které Češi odmítají. „Ti nám vzali práci. Ti vzali práci občanům České republiky, obyčejným živnostníkům,“ přisadil si Veselý.

Nad tím ale kroutila hlavou Oksana Rizak, Ukrajinka, která v Česku žije už jedenáct let. „Nikdy jsem nikomu z občanů České republiky nebrala práci,“ prohlásila. „Poskytla jsem tomu zaměstnavateli přesně to, co potřeboval,“ dodala. Podle ní zaměstnávání cizinců načerno není tak časté, jak se říká – a spíše to je akorát obraz, jaký Češi chtějí mít.

Ne cizinci, ale zaměstnavatelé jsou ti špatní

Do diskuse se pak zapojil i generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. Ten poznamenal důležitou věc – neměli bychom se pohoršovat nad nelegálně zaměstnanými cizinci, ale spíše nad zaměstnavateli, kteří je takto zaměstnají. Jak poté potvrdila i advokátka, která podobné pracovníky zastupuje ve sporech, často jsou tito lidé vykořisťováni.

Jenže takoví zaměstnavatelé nepůjdou diskutovat do pořadu, jak poznamenal podnikatel Belinger. „Můj názor je, že tyto případy existují, ale méně,“ míní a ukazuje především na oblast stavitelství. „V průmyslu jako takovém to absolutně není možné,“ hájil svoji oblast.

Kdo tedy za to v reálu může? Nelegálně zaměstnaný cizinec, nebo zaměstnavatel? Podle diskutujících obě strany. Jak poznamenala žena na mateřské dovolené, která byla hostem ve studiu, tak běžný Čech často nemůže přijmout platové podmínky, jaké mu jsou nabízeny. Má rodinu, kterou musí živit, hypotéku… „Ten cizinec přijede bez rodiny, je na ubytovně a zbytek si odváží,“ poznamenala.


ReproFoto: ČT

A ve výsledku nejsou pracovní podmínky ideální, ať už jste cizinec nebo Čech. Dala i osobní příklad s prací v obchodech Kaufland. „Jednají tam s nima jak za Hitlera, když to řeknu,“ emotivně přirovnala. „Tihle zaměstnavatelé se tak chovají ke všem lidem. Stylem, že přijdete, dáváte na paletu zboží a nedej bože, že máte paletu vychýlenou o centimetr. Jinak přijde vedoucí a křičí a fotí si to,“ popisovala žena.

Snižují náklady, až budou chtít práci zadarmo

„Soudruh kapitalista bude snižovat náklady, až lidi budou pracovat zadarmo,“ poznamenal také romský aktivista Veselý. „Podnikatel se dívá hlavně na svůj profit, jeho nezajímají obyčejní lidé. Stát by to měl nějak regulovat,“ zapojil mezi viníky i stát. Podle něj „soudruzi kapitalisti“ chtějí z Česka udělat rozvojový stát, kde bude běžné mít plat 15 tisíc hrubého.

To Belinger nabízí ve svém podniku platy od 100 do 150 korun na hodinu, kdy si lidé průměrně vydělají 20 tisíc korun měsíčně. Na některých postech mu lidé chybí, protože už málo mladých si vybere ke studiu učňovský obor.

„S tímhle mám velkou zkušenost,“ zapojil se mladý Rom, který právě učňovský obor vystudoval. „Co se týče té mladé generace, tak vidí, že tohle je zanedbatelně zaplacené,“ vysvětloval. Proto mladí do těchto oborů nejdou, jelikož čekají vyšší výdělky. A nakonec je vše začarovaný kruh.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…