Ještě pár slov Kolibříka a Kotěte a i trpěliví Češi prý vyrazí ve velkém do ulic

24.03.2012 10:10

POLITOLOGOVÉ Zatímco slovo kolibřík používají v posledních dnech s nebývalou frekvencí nejen ornitologové, tak novinář MF Dnes Jaroslav Kmenta přikládá zveřejňováním odposlechů bývalého vedení pražského magistrátu řádně pod kotel. Nejenže otevřeně dokazuje to, co mnozí léta tušili, ale navíc šponuje frustraci lidí z politiky na maximum. Podle redakcí oslovených politologů tu máme slovenskou Gorilu počesku.

Ještě pár slov Kolibříka a Kotěte a i trpěliví Češi prý vyrazí ve velkém do ulic
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Na Václavském náměstí proběhla protivládní demonstrace Národní rady

Pochybné prodeje pozemků, enormní tlak developerů, machinace s volbou ředitele VZP a kdo ví co ještě se občan této země dozví v následujících dnech. Každopádně už nyní považuje premiér Petr Nečas obsah rozhovoru mezi bývalým primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem za velmi vážný. Opoziční, ale i koaliční poslanci vyzývají Béma k rezignaci a ODS, alespoň její pražská klika, se otřásá v základech. To vše má za následek seriál na pokračování o nadměrném vlivu byznysu na politiku.

Pokud to vygraduje, máme tu slovenskou Gorilu

„Ano, samozřejmě, zvláště pokud se budou objevovat další nové skutečnosti tohoto typu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd na dotaz, zda při gradaci nahrávek z prostředí pražské ODS můžeme počítat s obdobou slovenské Gorily, kauzy, která vyhnala desetitisíce našich sousedů do ulic.

Dvacet let uběhlo, už je čas pane profesore

Podle Jiřího Koubka se v souvislosti s těmito nahrávkami, ale nejen s nimi, pochopitelně nabízí otázka, zda je trpělivost Čechů skutečně nekonečná, jak se někdy říkává. "V roce 1989 se také do samého konce zdálo, že konformita mlčící většiny je tu spolu se Sovětským svazem na věky." Dle Koubka se my Češi také někdy zaobíráme otázkou, zda je v naší historii 20.století zakódována nějaká osudovost v přelomových změnách cca po 20 letech (1918-1938, 1948-1968-1989). "Je to patrně nesmysl, ale odpovím s humorem a nadsázkou: přijmeme-li tezi nekonvenčního politologa a disidenta Ivana Mládka, že skutečný zlom u nás nastal až vítězstvím Václava Klause v roce 1992 (a odtud Mládek - Klausův podporovatel jako disident), pak čas na přelomovou změnu opravdu nastává právě nyní," odhaduje.

Komu to prospívá

Opatrnější byl ve svém úsudku Vít Klepárník. „Prozatím mi jako závažnější přijde soud špiček Věcí veřejných, který je nyní mediálně upozaďován. Zda by tyto nahrávky mohly spustit vlnu nepokoje jako na Slovensku, nevím, my jsme obecně odolnější a ta frustrace obyvatel už je taková, že přestávají negativní zprávy vnímat. Obsah nahrávek v podstatě koresponduje se zjištěním, že vedení Prahy v minulosti předražovalo naprosto nesmyslně zakázky,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Klepárník. Podle politologa je ovšem stejně důležité ptát se, komu zveřejnění nahrávek pomůže a proč došlo zrovna k takovému načasování. „Qui bono? Novému magistrátu, opozičním stranám, nebo si TOPka dělá prostor pro opuštění vlády?“ táže se Klepárník.

Smysl jeho poslední otázky umocnil v pátek šéf poslaneckého klubu TOP 09 - STAN Petr Gazdík, když  v rozhovoru pro HN uvedl, že s odsouzencem Vítem Bártou Topka ve vládě nebude a jedním dechem vyzval Béma, ať se zachová jako chlap.

Pehe si ulevil  

Pro středo-levicového politologa Jiřího Pehe, zakladatele iniciativy CESTA, je aféra kolem Béma a spol. jen nahrávkou na smeč. Pehe se na svém blogu velmi tepavě pustil do aktérů nahrávky. „Kdo z voličů by pak mohl postavy z politického a ekonomického pološera podezřívat, že si z našich daní berou miliardy na svůj luxusní životní styl, nebo že předražené obchvaty, tunely a čističky zajišťují luxusní život jejich kamarádům, když je to prostředí plné něhy a vzájemného pochopení? Osoby tak citlivé se dokonce možná čas od času zastaví před úřadem práce a ze svých tvrdě vydělaných miliard dají drobné lidem stojícím ve frontě. Prostě to nejsou postavy, které vzbuzují hrůzu. Jsou to hoši, co spolu mluví přes tenisovou síť nebo nad golfovou jamkou, a když potřebují věci probrat opravdu do detailu, dají si zápas v koňském pólu na Štrbském plesu nebo opalování a jachtaření v italském letovisku. V horším případě posedí ve Žlutých lázních či ve Špindlu,“ rýpl si Pehe do vyjádření Pavla Béma, kterého nové vedení pražské radnice obvinilo z předražování zakázek. Bém označil toto nařčení za gigantickou sprosťárnu.

„Interpretaci médií, včetně té vaší o zodpovědnosti minulého (rozuměj Bémova) vedení považuji za neuvěřitelné, skandální a ostře se vůči němu ohrazuji,“ reagoval Pavel Bém.

Výchova k sobectví a atomizovaná společnost

Filozofický nadhled přidává do diskuse politologů Pavel Kopecký. „V naší zemi zříme na každém kroku, kterak účinná byla dlouhodobá "výchova" společnosti k sobectví. Fakticky tedy tlak na to, aby se česká pospolitost vnitřně rozdělila a ruku v ruce s tím do značné míry ustoupila od vědomí potřebnosti solidarity. Vzniklo tak mimo jiné napětí mezi jednotlivými věkovými kohortami či profesními skupinami, anebo dokonce v jejich rámci. Samozřejmě za účelem, aby lidé nepostupovali jednotně, ve větších skupinách, nýbrž atomizovaně. Tudíž způsobem pro hospodářské a politické šíbry daleko snáze zvládnutelným,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz vývoj politolog. Připočteme-li podle Kopeckého tradiční občanskou pasivitu, je prý vskutku nabíledni, proč i naprosto otřesné politické skandály u nás nevyvolaly nic než proklínání politiky jakožto en bloc "svinstva". 

„Kauz významem obdobných "gorile" bylo v tuzemsku několik, jenže většinou rychle vyšuměly. Na tento stále stejný princip stávající elity přirozeně spoléhají, nespočetněkrát se osvědčil. Vskutku děsivé je, že od roku 1989 vídáme tak zřídka ve vyspělých státech obvyklé cesty k veřejnému vyjádření názoru.“ povzdechl si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…