Jiří Dolejš o KSČM: Jsme už jinou stranou

19.12.2012 6:43

Poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz nepřímo vzkázal protestujícím proti krajským koalicím ČSSD s KSČM, že protestovat nemá smysl. Komunisté svá místa radních neopustí, ale jsou připraveni komunikovat a vysvětlit, že už jsou jinou stranou.

Jiří Dolejš o KSČM: Jsme už jinou stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

Podle Dolejše byly krajské koalice uzavřeny po racionálním zvážení všech efektů, které mohly nastat. Dohody by podle něj měli platit. V nových funkcích stojí lidé schopní zvládat svůj resort a na tom se prý nic měnit nebude. "Je legitimní se složením krajských rad nesouhlasit, ale to je tak všechno," dodává.

Veřejnost i politické elity někdy komunistům vyčítají, že se strana nikdy nedistancovala od minulého režimu a KSČ před rokem 1989. "Distance samozřejmě existuje. Je trvalým programovým základem KSČM. Teď je třeba ji důvěryhodně zastávat. Já věřím, že dosud ji špičková reprezentace KSČM - tedy poslanci a vedení strany - zastávala a nepochybně by tuto distanci měli umět mediálně obhajovat i lidé z krajských reprezentací. Doufám, že tak činit budou, protože se nepochybně ztotožnili s programovým nasměrováním KSČM. Kdo by tak nečinil, dostává se za rámec programu KSČM," vysvětluje Dolejš.

Dolejš: Jsme ochotni a připraveni komunikovat

A podle něj už se začíná měnit i mínění veřejnosti. Dolejš je přesvědčen, že lidí, kteří pochopili, že je tu nová KSČM, je více než těch, kteří protestují. "Všimněte si průzkumů veřejného mínění: podíl na moci KSČM už netrápí zdaleka tolik lidí, jako kdysi. Občanům zkrátka reálně dochází, že KSČM je jinou stranou a že nebezpečí a rizika, která si s ní mnozí lidé spojují, nejsou pravdivá. Jediné nebezpečí, které z KSČM vyplývá, je to, že levice bude silnější a toho se pochopitelně pravá část politického spektra bojí," říká Dolejš.

Jakékoli obavy spojené s nástupem členů KSČM na důležité pozice v krajích jsou prý naprosto zbytečné a strana je připravena komunikovat. "Ale odmítáme být vydíráni. Nejlepší by bylo posunout tu komunikaci od vymítání čerta - tedy KSČM, k tomu, jak budou spravovány ty resorty," říká politik.

Rozpad koalic v žádném z krajů podle Dolejše nehrozí. "Z naší strany jsou koalice pevné. My své sliby dodržujeme. Jestli by někdo ucukl od svého koaličního slibu, tak by to musela být ta druhá strana a já myslím, že tak neučiní," říká a dodává, že spolupráce KSČM s ČSSD je příležitostí jak otestovat, zda by tato spolupráce mohla fungovat i na celostátní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…