Již vzhůru psanci této země... Soudruh Štěpán jde po krku KSČM

12.10.2012 8:11

Miroslav Štěpán, někdejší vycházející hvězda předlistopadové KSČ a poté "psanec" polistopadového režimu, který si odseděl více než rok za rozhánění protirežimních demonstrací v roce 1989, nyní přidělává pořádné vrásky na čele KSČM. Se svou stranou, nazvanou KSČ, totiž kandiduje ve čtyřech krajích a chce „odpadlým“ komunistům z KSČM ukázat.

Již vzhůru psanci této země... Soudruh Štěpán jde po krku KSČM
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

Štěpánova partaj kandiduje v Ústeckém, Moravskoslezském, Středočeském a Pardubickém kraji. Největší ambice si dělá v průmyslových regionech, například na Pardubicku mají na lístku jediného kandidáta. „I tak nám dělají v Pardubicích pořádný zmatek. Lidé volají, jak to, že jsme nesehnali více komunistů,“ popisuje serveru Týden.cz předseda parlamentní KSČM Petr Šimůnek.

Právě s tím nejspíš štěpánovci kalkulují, neboť řada starších lidí má stále zafixovanou zkratku KSČ. Jiné však přitahuje znak s rudou hvězdou, srpem a kladivem či obdiv k Leninovi, Stalinovi a Gottwaldovi.

Parlamentní komunisty považují Štěpánovi věrní za odpadlíky, kteří s pravými komunistickými ideály nemají nic společného. „Komunistická strana Československa se nemá za co stydět. Stydět se můžou jen ti, kteří ji zradili, přešli na jiný břeh a dnes chtějí po nás střílet náboji, které nesou jméno třešničky,“ vzkazuje Josef Seichter, lídr ostravské kandidátky a pravá ruka předsedy Štěpána.

Parlamentní komunisty rozkol mrzí. „Ideje máme podobné, tak proč tříštit síly. Nabídli jsme členům KSČ účast na našich kandidátkách, ale odmítli,“ říká místopředseda Šimůnek. „To je lež, v žádném kraji nám KSČM nic nenabízela,“ odmítá razantně Seichter. Stejně by prý ale od takové strany ruku nepřijali. „My jsme strana úplně jiného typu,“ ujišťuje muž, který si v kolonce povolání píše: tajemník ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Štěpánovi komunisté jsou přesvědčeni, že mohou volby vyhrát. Minimálně prý v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Jejich kandidátka Růžena Šarišská by se zase mohla stát senátorkou. Bez šance není, v roce 2000 dokázala ještě za KSČM vyhrát první kolo. Tato strana jí však prý totálně zklamala. „KSČM seděla čtyři roky ve vedení kraje a podle mě se chovala hůře než ODS,“ vzkazuje parlamentním komunistům.

Ti naopak o Štěpánově KSČ rozhlašují, že je financována jejich politickou konkurencí, aby se roztříštily hlasy komunistických voličů. Jedná se prý o jejich konkurenty na levé straně politického spektra. To však tajemník Seichter zavile odmítá. 


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…