Jo, prachy. Zbořil se vysmívá ODSákům, kteří dosedli na teplá místečka

23.11.2012 13:41

Odchod tria Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr ze sněmovny okomentoval premiér Petr Nečas slovy, že jde o politicky poctivé a lidsky důstojné řešení. Zapomněl jen dodat, že pro tvrdé jádro původní rebelské šestky ODS z toho muselo něco kápnout. První jmenovaný se už může těšit na ředitelský post v Českém Aeroholdingu, zkrátka nepřijdou ani dva další.

Jo, prachy. Zbořil se vysmívá ODSákům, kteří dosedli na teplá místečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Už jen bláhový naiva by po ohlášení rezignace Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra na jejich poslanecké mandáty uvěřil výroku premiéra Petra Nečase, že jde „o politicky poctivé a lidsky důstojné řešení“. Téměř jisté naopak bylo, že jde o politický kšeft. Trojice, která odmítala podpořit daňový balíček, s nímž Nečas spojil hlasování o důvěře vládě, by sotva opustila poslanecké lavice, pokud by jí z toho neplynula nějaká zajímavá kompenzace.

Z opozičního tábora se hned po jejich odchodu ze sněmovny ozývalo „počkejme si, kde vyplavou“. Když zůstaneme u této terminologie, tak nejkratší dobu pod hladinou vydržel bývalý ministr zemědělství a Nečasův soupeř o post předsedy na nedávném Kongresu ODS Ivan Fuksa. O něm už je známo, že zaujme jedno z ředitelských míst v Českém Aeroholdingu.

Tluchoře čeká náruč ČEZ a Šnajdra si budou hýčkat České dráhy

O tom, že se jedná o součást dohody, která zlomila odpor „zásadových“ pravicových poslanců, svědčí informace deníku Insider, kde můžeme v blízké budoucnosti očekávat Fuksovy bývalé kolegy. Petr Tluchoř, mluvčí rebelů, má získat post ve skupině ČEZ. „Nemělo by to ale být přímo ústředí ČEZ, je to jedna z dceřiných společností,“ upřesnil Insideru povšechnou informaci jeden ze zdrojů.

Nejméně se mluví o Marku Šnajdrovi, jenž by měl zamířit do některé ze společností Českých drah. „Nejde přitom o dozorčí rady. Musí to být exekutivní funkce, podobně jako u Fuksy, aby se jim to vyplatilo. V dozorčích radách tak vysoké platy dát nemůžete,“ komentoval situaci pro Insider dobře informovaný zdroj z českého byznysu.

Že jde o odborníky na slovo vzaté, neuvěří nikdo

„První, co každého hned napadne, je, že to je zase nějaká politická korupce. Kdo tomu může věřit, že právě oni jsou odborníci na slovo vzatí na ČEZ nebo na dráhy či další firmy. Aspoň jestli pan Fuksa někdy viděl letadlo, když jde do tak velké, státem řízené společnosti. Tak co v tom může být jiného,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Znovu se tak s plnou parádou potvrzuje lesk a bída české „pravice“. Pravicový premiér nehne ani brvou, když politický handl vyúsťující v odchod trojice ze sněmovny, který zajistí jeho vládě přežití, označí za „politicky poctivé a lidsky důstojné řešení“ a kovaní „pravičáci“ najdou teplá místečka ve státem ovládaných společnostech.

Jakmile jde o prachy, tak stát hned vyroste

Jako by nespoléhání na stát mělo platit pro všechny, jen ne pro ty, kteří se nejvíce zaštiťují pravicovou ideologií. Bez toho, že by se jakýmkoli způsobem přisáli na stát, si svůj život představit ani nedokážou. „Malý stát se jim změnil ve velký stát. Jakmile jde o prachy, tak ten stát hned vyroste,“ glosuje politolog Zdeněk Zbořil zajištění teplých místeček pro „echtpravičáky".

Teoretickým adeptem na nějaké podobné „odškodnění" mohl být i poslanec Michal Doktor, jenž před časem vystoupil z ODS, ve sněmovně působí jako nezařazený a daňový balíček, na němž visel osud vlády ale nepodpořil, protože odmítá zvyšování daní. „Nikdy bych nic podobného nepřijal, ale to Nečas ví," říká pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor s tím, že při jednání s premiérem o ministerském angažmá zůstalo jen u daní a Evropském stabilizačním mechanismu.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…