John k prokuratuře: Sehráli to na mě skvěle. Stejně to z nich dostanu

22.02.2012 16:13

Lídr VV Radek John hodnotí úterní schůzi bezpečnostního výboru sněmovny jako povedené divadlo a je rád, že se hosté bavili. Ve svém úsilí prověřit podle něj podivnou kontrolu na Městském státním zastupitelství v Praze ale chce pokračovat. Tentokrát už bez procesních chyb. Podle opozice šlo o jedno z veselejších jednání, které vždy uvítají, je na něm krásně vidět soudržnost koalice.

John k prokuratuře: Sehráli to na mě skvěle. Stejně to z nich dostanu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John ve sněmovně

Procesní chyba se dokáže dokonale vymstít. Zvlášť když u toho jsou média a kabaret je v tisku dopředu patřičně avizován. Přesně to se v úterý stalo lídru VV a předsedovi bezpečnostního výboru Radku Johnovi. Znepokojila jej totiž kontrola nařízená bývalým a pravděpodobně i budoucím pražským vrchním státním zástupcem Stanislavem Mečlem na jemu podřízeném Městském státním zastupitelství v Praze. Tu údajně provázela řada nejasností, kontroloři šli i po ´živých´ kauzách, což by prý rozhodně neměli.

Dosáhli, čeho chtěli...

Způsob, jakým chtěl informace o dění na MSZ získat předseda výboru John byl ale minimálně nešťastný, předvolat státní zástupce bez zbavení jejich mlčenlivosti totiž výbor nesmí. John to přesto udělal a získal pro svůj záměr podpisy osmi z patnácti poslanců v orgánu působících. Ministr spravedlnosti Pospíšil, taktéž předvolaný před poslance jednání využil k čemusi, co média nazvala dokonalým divadelním představením se spokojenými diváky. A státní zástupce figurující v kauze sebou nepřivedl s jejich omluvou, že před výborem bez zbavení mlčenlivosti vystupovat nebudou. Poslanci si tak museli v justičním dramatu vystačit s jedinou postavou.

I přes úterní debakl se ale John nevzdává svého záměru zjistit, co se vlastně na MSZ v Praze dělo. "Bylo dosaženo toho, co chtěli, tedy že se nepodařilo projednat dané téma. Připomínám, že mimořádná schůze výboru se svolala kvůli podezření z několikanásobného porušení zákona," řekl ParlamentnímListům.cz John.

Podle informací deníku Právo mělo minulé pondělí po poledni obdržet vedení Městského státního zastupitelství v Praze oficiální informaci, že v jeho úřadu dojde ke kontrole ze strany nadřízeného vrchního státního zastupitelství. Už za hodinu byli kontroloři na místě a požadovali celkem 34 spisů ke sporným kauzám týkajícím se často i politiků. Mezi nimi i 16 živých případů, z nichž devět odmítla městská státní zástupkyně vydat.

Kontroloři měli požadovat šestici spisů obvodních státních zastupitelství, kde vrchní státní zastupitelství neprovádělo dohled, takže nemá právo na spisy. Lidé od Mečla prý chtěli prý i obsah kompletního rejstříku spisů, obsahující kompletní evidenci trestních oznámení.Jako nestandartní krok to označila bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle ní jde o pokus o vysátí citlivých informací o aktérech kauz. Všechny tyto údajné prohřešky vyjmenovává i John.

"Pan ministr Pospíšil nedokázal na naše dotazy odpovědět bez kolegů ze státních zastupitelství. Na základě jeho výzvy tedy položím do týdne naše otázky a do čtrnácti dnů očekávám odpověď," uvedl John. V případě, že se odpovědí nedočká, má prý v záloze další řešení. Jak ale chce postupovat, nenaznačil. "Bylo to skvěle sehrané představení. Dosáhli však pouze odsunutí odpovědí na později. Účel ale bude stejně splněn," deklaruje John.

Do médií mluví a na výbor nepřijdou? Zvláštní, říká poslanec Tejc

"Úterní jednání patřilo k těm veselejším, které výbor v tomto volebním období zažil. Zejména pro nás opoziční poslance, kteří se museli dívat na vztahy v koalici v přímém přenosu, bylo to trapné," popsal úterní sněmovní soirée člen bezpečnostního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Jako stínový ministr spravedlnosti se ale Johna částečně zastal.

"Nemám se svoláním výboru problém. Stejně tak jsme tam hladce odhlasovali, že výbor je k takovému jednání plně kompetentní. Návštěva ministra spravedlnosti byla pro mě osobně podstatná, ale raději bych po jeho boku viděl i oslovené státní zástupce. Na druhou stranu by se ale výbor neměl pouštět na hranu zákona," konstatuje právník Tejc. A ministr si od něj vyslechl kritiku fungování státních zástupců.

"Není přeci možné, aby vedoucí státní zástupce na jedné straně aktivně vystupoval v médiích a poskytoval k tématu rozsáhlé rozhovory a na straně druhé odmítl hovořit na výboru. Chápu, že před nás nechtěli předstoupit, ale pokud to zdůvodňují tím, že nechtějí poskytovat informace, tak je především nemají sdělovat při mediálních vystoupeních," uvedl pro ParlamentníListy.cz Tejc.

Souhlasí tak s Johnovým záměrem vyzpovídat státní zástupce a od ministra zjistit situaci na státních zastupitelstvích, kde jednotliví pracovníci napadají druhé přes média a vydávají vzájemně si odporující tiskové zprávy. "Prověřovat postup s nedostatkem informací jsme ale určitě nemohli, " uzavírá Tejc.

Kontrola z VSZ Praha byla podle informací práva opravdu důsledná. Zájem z její strany byl například o spisy vedené na vlivné lidi pražské ODS, kauzy týkající se Dopravního podniku, magistrátu, ale i Ministerstva obrany, ČEZu nebo Sazky. Na Vrchním státním zastupitelství se ale dějí i jiné zajímavé věci. Na základě sudního verdiktu se do jeho čela jen několik dní po proběhlé kontrole vrátil kritizovaný VVlastimil Rampula, spojovaný s érou nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. Ministr Pospíšil se prý nyní pokusí vzniklou situaci napravit. Faktem ale zůstává, že extrémně citlivé kauzy nyní leží na jím řízeném Vrchním státním zastupitelství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…