Josef Dobeš udeřil své VV: Jsou v rozkladu. Podepíšou Kalouskovi cokoliv

06.04.2012 12:19

Jen před pár dny podal demisi, protože se jako ministr nechtěl podepsat pod dvou a půl miliardovým škrtem ve školství a dnes dokonce ukončil své členství ve straně Věci veřejné. Řeč je o Josefu Dobešovi, který byl donedávna pilířem strany a dlouholetým spolupracovníkem Víta Bárty. Úmyslně nezaplatil stranické příspěvky. Po fiasku s demisemi ministrů Véček, kteří se vzepřeli usnesení výkonné rady, je přesvědčen, že Véčka už teď koaličním partnerům podepíší vše. I to, co bude zcela v rozporu s jejich sliby voličům.

Josef Dobeš udeřil své VV: Jsou v rozkladu. Podepíšou Kalouskovi cokoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Josef Dobeš nezaplatil stranické příspěvky, znamená to, že už není členem strany Věci veřejné? „Ze stanov by to tak mělo být,“ reagoval Dobeš pro ParlamentníListy.cz. A vysvětlil, proč se tak rozhodl.

Nebudu kůl v plotě!

„Já dovedu být kůlem v plotě na vládě i mezi ministry VV, když se bojuje o platy učitelů. S tím nemám až tak velký problém a dovedu ty tlaky ustát. Ale jelikož se mi úplně rozpadl klub Věcí veřejných ve Slaném, kdy všichni členové rezignovali a vystoupili, tak bych ve Slaném byl jako kůl v plotě a role kůlu v plotě je pro mě nepřijatelná,“ informoval Dobeš o svých pohnutkách.

Klub VV ve Slaném se pak podle něj rozpadl proto, že Věci veřejné rezignovaly na svůj program a rezignovaly na postup orgánů Věcí veřejných. „Jde o to, že výkoná rada VV, jako nejvyšší stranický orgán, zavázala ministry Věcí veřejných, aby na vládě hlasovali proti škrtům ve školství. A tito ministři tak neučinili a závazek nerespektovali,“ popsal situaci Dobeš.

Ministři Véček už nic nerespektují

Na mysli měl své stranické kolegy na postech ministrů  - Kamila Jankovského (životní prostředí), Pavla Dobeše (ministr dopravy) a Karolínu Peake (místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí).

Poté, co jmenovaní schválili škrty ve školství v rozporu s usnesením výkonné rady Véček, už prý Josefa Dobeše nepřekvapilo fiasko Véček s podáváním demisí.

Nejdřív jsem zapomněl, pak úmyslně nezaplatil

Připomeňme, že ministři za Véčka měli sepsat demisi, která by znamenala, že v květnu opustí vládu, pokud koalice nezreviduje koaliční smlouvu. Impulsem k tomu měla být nahrávka Kristýny Kočí, z níž vyplynulo, že ODS a TOP 09 se snažily o puč ve Věcech veřejných. Výše jmenovaní ministři však demisi nepodali.

„No a já, jelikož na takové věci zapomínám, tak zhruba čtrnáct dní před termínem, než jsem měl zaplatit poplatky, tak jsem byl emaily upomínán, abych tak učinil. Říkal jsem si, že zaplatím, ale mezi tím začaly věci nabírat spád. A pak už jsem věděl, že nezaplatím. Já přeci nebudu jediným straníkem VV ve Slaném, kde už není funkční klub,“ popsal Dobeš, jak došlo k tomu, že nakonec stranických poplatků využil k vystoupení z Věcí veřejných.

Jednota jen na oko!

„Ač oficiální stanovisko říká, že je ve Věcech veřejných jednota, tak pro mě je jednoznačné, že je tu skupina tří ministrů a nevím jaké řady poslanců, kteří nejsou ovlivnitelní rozhodnutím strany. A už dnes má koalice garanci těchto lidí, že bude pokračovat dál i bez většiny Věcí veřejných,“ konstatoval Dobeš.

Já, tak mladý, ministrem být nepřestanu

Podle něj přitom ODS a TOP 09 v poslední době tuto většinu nijak aktivně nezískávaly. „Ona k tomu křížku přišla sama ta skupinka z Věcí veřejných. To vystoupení ministra dopravy Pavla Dobeše, kdy chvějícím se hlasem přesvědčoval národ o tom, jak je strašně zodpovědné v krizi neopouštět vládu, bylo více o tom: Je mi devětadvacet let a nezlobte se, já přece nebudu končit jako ministr,“ myslí si jmenovec Josef Dobeš.

Ten je přesvědčený, že Věci veřejné, aby nedaly najevo rozkol, řeknou, ne, my jsme jednotní, my všichni chceme v koalici být. „Ale fakticky je v té straně ta skupinka, která kdykoliv řekne: My máme jiný názor a buď budete stále s námi, nebo my se od vás trhneme a nadále se vším všudy podporujeme vládu. A kout, do kterého se tímto Véčka dostaly, je fakticky hrozivý,“ míní Dobeš.

Véčka teď v koalici podepíší cokoliv

„Věci veřejné teď přistoupí na cokoliv, co jim ty dvě silnější koaliční strany naservírují. To znamená, že předloží-li ministr financí Kalousek ten střednědobý výhled a řekne, tady natvrdo to podepíšete, že tohle budeme mít v rozpočtu 2013, tak VV bez ohledu, že školství měly na piedestalu, tak pro něj podepíší mínus jedenáct miliard. Podepíší a bude to znamenat rozval regionálního školství,“ děsí se Dobeš.

„Což je pro mě možná velmi silný popud, že zůstanu poslancem a budu za to školství bojovat. Mimo jiné jsem toto panu prezidentovi Václavu Klausovi slíbil, že jsem se ve školství něco naučil, že mi leží na srdci a že je za něj v Poslanecké sněmovně třeba bojovat,“ uvažuje exministr.

Rozpad vlády nebude

Podle něj rozpad vlády v tuto chvíli nehrozí: „Já jsem přesvědčený, že Věci veřejné podpoří a přistoupí k tomu, co jim bude v úterý předloženo, protože jinak vědí, že v červenci je konec. Velkou otázkou je, jak na to budou reagovat regiony. Tam je podle mě napětí velké a byť to na té Malé Straně působí marginálně, jsou nepochybně regiony radikálnější.“

Josef Dobeš si myslí, že právě regiony trvají si na tom, že „program Věcí veřejných nebyl zvyšování daní, zmrazení důchodů, snižování platů učitelů...“. „To nebyl náš program a Věci veřejné tyto nepopulárni věci proti svému programu budou muset teď dělat,“ konstatoval Dobeš.

Možná složím i mandát, uvidíme

Přestože by chtěl ve Sněmovně bojovat za školství, nevylučuje ani složení poslaneckého mandátu. „Nevylučuji, že to, co se kolem nás děje, a to, co se denně teče z obrazovek a rádií, je tak negativní, že si řeknu, že s tímto nechci mít nic společného,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…