Kalousek dostal nápad, jak "vylepšit" církevní restituce

16.01.2013 8:43

Stát má od letošního roku po následujících třicet let vyplácet církvím miliardy korun ročně. Podoba vyplácení by se však mohla ještě změnit. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nyní přichází s možností vyplácet miliardy v podobě státních dluhopisů. Podle strážce státní pokladny by to bylo oboustranně výhodné.

Kalousek dostal nápad, jak "vylepšit" církevní restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Stát má během následujících třiceti let vyplatit 59 miliard korun. Buď je církve dostanou cash – tedy hotově, nebo by je nově mohly dostat v podobě státních dluhopisů. Právu to potvrdil Miroslav Kalousek s tím, že nevidí důvod, proč by se měly úroky „cpát“ mezinárodním institucím, když vláda může dát církvím oboustranně výhodnou nabídku.

Oboustranně výhodná nabídka

„Je to nabídka, na kterou když církve přistoupí, bude výhodná pro obě strany. My jim nabídneme stoprocentně bonitní aktiva,“ míní pro noviny ministr financí a dodává, že to pro církve bude naprosto jistá investice. Tedy pokud si budou jisty, že po dobu splatnosti dluhopisů nebudou potřebovat likviditu.

Samotné církve ale tato možnost zaskočila. Dosud totiž nevěděly, že takováto možnost má v návrhu smlouvy být. „Jde o zajímavý námět, který budou muset posoudit naši ekonomové, především investiční,“ reaguje na dluhopisy předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. Návrh smlouvy mají církve dostat během února.

Vedle finanční kompenzace 59 miliard korun by stát měl církvím navrátit pozemky v hodnotě 75 miliard. S inflací však může devětapadesáti miliardová částka narůst až na 96 miliard. Stejně tak není zřejmé, jak budou možné dluhopisy pro církve úročeny či za jak dlouho budou splatné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…