Kalousek lidem: Možná bude zle a nebude se to lepšit

01.10.2012 19:53

Vláda znovu předložila daňový balíček, se kterým spojila otázku své důvěry. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale odmítá neustálou kritiku kvůli zvyšování DPH a snižování spotřeby. Na svém blogu na serveru Aktuálně.cz varuje před dlouhým obdobím nízkého či záporného růstu.

Kalousek lidem: Možná bude zle a nebude se to lepšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Připomíná, že v případě balíčku se nejedná pouze o zvyšování daní. Vláda prý připravila úsporné kroky v objemu 563 miliard korun a zhruba 68 procent z toho jsou škrty na výdajové straně. Jedná se například o důchody, stavební spoření, dávky státní sociální podpory, ale i platy úředníků a politiků, běžné výdaje kapitol a investice.

Kabinet Petra Nečase (ODS) také jedná o zrušení několika úřadů, což by státu ušetřilo až 12 miliard korun. Dosavadní úspory se týkaly snad všech oblastí kromě priorit, jako je věda a výzkum. Úspory podle ministra financí ale přestávají stačit.

Spotřeba zareagovala na špatné vnější podmínky, ne na růst snížené sazby DPH

Kalousek argumentuje, že čísla za první pololetí ukazují, že ani zvýšení základní sazby DPH zásadně nesnížilo spotřebu. Propadla se o 31 procent. „Jestliže se výnos ve snížené sazbě zvýšil o 9 miliard Kč, pak bychom mohli očekávat, že domácnosti budou mít o tuto sumu méně na spotřebu v základní sazbě. Jenže zde se spotřeba snížila o obrovských 200 miliard Kč! To jednoznačně poukazuje na špatnou náladu v ekonomice a reakci na zhoršené vnější podmínky, nikoli na vliv růstu snížené sazby,“ tvrdí Kalousek.

Vláda prý zohlednila snížení spotřeby pomocí vázání výdajů rozpočtových kapitol. Díky krizovému balíčku chce snížit schodek vládního sektoru pod 3 procenta HDP. Bez toho prý Česká republika ztratí pracně budovanou důvěru na finančních trzích. „Díky ní si půjčujeme výrazně levněji, než řada starých států EU, o těch nových ani nemluvě. Od roku 2010 se nám tak podařilo uspořit několik desítek miliard korun na úrocích ze státního dluhu,“ vysvětluje Kalousek.

Náprava současných problémů bude provázená stagnací a bude dlouhá

Kalousek varuje, že není možný další růst na dluh, jak bylo v Evropě dlouho běžné. Náprava současných problémů, které s sebou přináší strukturální krize obrovských rozměrů, bude prý vyžadovat čas a dojde přitom k recesi nebo stagnaci. Podle Kalouska tedy může nastat dlouhé období nízkého nebo záporného růstu ekonomiky.

Místopředseda TOP 09 připomíná, že opoziční ČSSD by zvýšila daně mnohem více. Posunutím daňové kvóty o tři až čtyři body by sociální demokracie zdanila práci a tvořivost, čímž by došlo k snížení konkurenceschopnosti české ekonomiky. „Její zástupci tvrdí, že nechtějí zdanit „obyčejné lidi“, ale podniky. Zapomínají, že právě podniky „obyčejné lidi“ zaměstnávají a dodávají jim zboží a služby,“ napsal Kalousek.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…