Kalousek se smál Paroubkovi, že si barví kštici. Nečas ale zůstává

20.03.2012 23:18

Současné opoziční složení sněmovny se napotřetí pokusilo v úterý v podvečer přesvědčit zbytek poslanců, aby na večerní schůzi hlasoval pro nedůvěru vládě. Koalice si však údajně byla ještě před začátkem schůze jista svou silou (a tudíž počtem hlasů). A pádu vlády se proto neobávala. Premiér Petr Nečas jednání označil proto za pouhé další pokračování sériálu. Opozice podle očekávání vládu nesvrhla.

Kalousek se smál Paroubkovi, že si barví kštici. Nečas ale zůstává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

A tak se střídají u řečnického pultu opoziční poslanci s většinou velmi emotivními projevy.

I když z řad vládní koalice formálně odpadli někteří dřívější poslanci v barvách Věcí veřejných, existuje totiž stále nějaká rezerva. Sociální demokraté sice skrytě připouštějí, že loajální poslance koalice přehlasovat nedokážou, kritickými projevy ale chtějí schůzi hlavně protáhnout do noci a využít k diskuzím o reformních tématech. Sněmovna v úvodu sněmovny schválila, že může o nedůvěře hlasovat po 21:00, případně po půlnoci. Podle všech prognóz však vláda i toto hlasování ustojí.

Nejprve promluvil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Zkritizoval sociální, zdravotní reformy i poměry v zemi, připomněl i to, že minulý týden občané dali najevo svůj důrazný nesouhlas s tím, co se v naší zemi děje.

"Není svobodná ani spravedlivá společnost, která je nastavená tak, aby lidé se středními a nízkými příjmy chudli a jejich zdroje se přesouvaly k těm nejbohatším," uvedl na úvod Sobotka, šéf strany, která hlasování vyvolala.

Hovořil dále o církevních restitucích, převodu státních nemocnic na Prahu, reformách, narušení sociální soudržnosti, rozkladu státu, čerpání prostředků z fondů EU... Projev se dal vnímat jako koncentrát všeho, co opozici vadí.

"Na jedné straně škrty, na druhé stotisícové prémie," připomněl ještě Sobotka štědré prémie například pro Janu Nagyovou z Úřadu vlády nebo Janu Machálkovou z ministerstva školství v době, kdy vláda apeluje na to, aby se všichni uskromnili.

B.Sobotka: Lidi jsou schopni naslouchat v zoufalství komukoli

"Lidé se shromažďují na náměstích a jsou ochotni naslouchat prakticky komukoliv," dodal Sobotka nedávné demonstrace, které pořádala iniciativa nazvaná Holešovská výzva. Nečasova vláda podle něj připravuje svou nekompetentností cestu budoucím nedemokratickým hnutím.

S faktickou poznámkou po vystoupení premiéra Petra Nečase vystoupil i Jeroným Tejc. "Premiérovi je vše kromě jeho židle lhostejné. Dnešní hlasování není ani zbytečné, ani gesto,“ reagoval Tejc.

Ani předseda komunistů Vojtěch Filip si nebral servítky.

"Vláda formálně důvěru má, materiálně nikoliv," zopakoval Filip (KSČM) to, co řekl na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny. Vládě vyčetl nedostatek komunikace s opozicí. Za příklad dal to, že kabinet nevysvětlil, jak se stalo, že se nepřihlásil k miliardám z případu Mostecké uhelné, které uvázly na švýcarských účtech. Nečasova vláda podle Filipa má tu nectnost, že na rozdíl od Václava Klause v roce 1997 nerezignoval. "To je třeba mu přičíst ke cti," řekl Filip o současném prezidentovi. Tehdy se ale Klausovi rozpadla koalice, což se zatím současné vládě nestalo.

Paroubek varoval před narůstající hrozbou bezdomovectví 

Předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek také zdůraznil u řečnického pultu, že ve společnosti narůstá napětí. Konstatoval, že lidé už příliš nerozlišují mezi vládou a opozicí. Po jeho úvodních slovech se premiér Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zvedli a odešli ze sálu Poslanecké sněmovny. Neslyšeli tak už Paroubkovu kritiku směrem k Věcem veřejným. Mimo jiné se do nich strefoval kvůli tomu, že to nejlepší, co u nich vzniklo, byl lechtivý kalendář mladých poslankyň strany.

"Akce oblbni bábu a dědka byla politicky úspěšná," zkritizoval dále Jiří Paroubek předvolební kampaň, v níž herci Mádl a Issová provokativním klipem vyzývali, aby lidé odradili důchodce od volby levice. Do sněmovny pak přinesl plato vajec – jako upomínku na to, jak byla vrhána po členech ČSSD, v době předvolební kampaně (kdy byl ještě předsedou sociálních demokratů). Připomněl pak také to, jaké ceny vajec byly tehdy a jaké jsou nyní, s upozorněním na to, že Češi vytvoří zvláštnost, protože si zřejmě začnou slepice chovat i na sídlištích.

Varoval i před možným nárůstem bezdomovectví v důsledku zvýšení DPH a vládních reforem.

Kalousek pochválil Paroubkovi kštici

Po vystoupení Jiřího Paroubka přišel na chvíli k řečnickému pultu Miroslav Kalousek, a pogratuloval mu. Ovšem nikoli jen za dobrý projev. "Všechny poslankyně TOP 09 se shodly, že jste verbálně stejně poutavý řečník jako já, ale narozdíl ode mě lajdáka máte vždy pečlivě nabarvenou kštici. A tak jste mnohem přesvědčivější," ocenil Paroubka Kalousek.

To exšéf sociálních demokratů nemohl nechat bez odezvy. "Když se podíváte podrobně a zblízka, tak by se mě vaše kolegyně neměly tolik bát, protože na skráni přece jen pár šedin mám," přiznal tak Paroubek to, že to s barvením jeho vlasů není tak horké.

Jisté tak je, že opozici se hodí schůzi protahovat, i když se dá odhadnout, jak hlasování dopadne. Protože však vše sledují kamery veřejnoprávní televize, dá se večerní vystoupení poslanců chápat také jako jistá forma předvolební kampaňe zdarma.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…