Kalouska jsem měl za nejchytřejšího. Až do kauzy CASA, řekl Láska na Bontonu

11.08.2012 19:02

Hostem Zdeňka Šarapatky na radiu Bonton byl advokát a bývalý policista Václav Láska. Uvedl, že je velmi rád za změny na vrchním státním zastupitelství a že věří tomu, že mnoho kauz se nyní opravdu začne vyšetřovat.

Kalouska jsem měl za nejchytřejšího. Až do kauzy CASA, řekl Láska na Bontonu
Foto: Repro ČT
Popisek: Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

„To, že policie je smělejší a odvážnější, to si myslím, že je patrné. Souvisí to se změnami státních zástupců a v řadách policie,“ uvedl Láska. Je velmi rád, že se vrchní státní zástupkyní stala Lenka Bradáčová. „Je důležitější, kdo to není. Jako pan Rampula nebo pan Grygárek,“ řekl. Podle Lásky by byli i jiní kvalitní advokáti, např. Stanislav Mečl.

Politici budou mít respekt. Až některé zavřou

Advokát je přesvědčen o tom, že kauzy, které už byly vyšetřovány, se znovu otvírat nebudou. Ale ty, kde vyšetřování neproběhlo vůbec, tam to možné je. „Jsou to osoby, které byly provázány s pražskými kmotry... Takové ty pražské telefony,“ naznačil Láska. "Můžeme jmenovat pana Janouška, pana Rittiga..." vyjmenoval.

„Není to o tom, že vrchní státní zastupitelství se stane tím motorem, které požene vyšetřování dopředu. Nebude už ale tou ruční brzdou, už tam nesedí pan Grygárek ani pan Rampula,“ tvrdí advokát. Podle Lásky začnou mít politici respekt ve chvíli, kdy více z nich bude vyšetřováno či obdařováno. Policistům podle něj stačí jednoduchý signál, že mohou zkusit objektivně vyšetřovat.

Politici začnou mít respekt ve chvíli, kdy bude více z nich alespoň obžalováno. Třeba kauza exhejtmana Davida Ratha je toho prý skvělou ukázkou. "Postup orgánů činných v trestním řízení je velmi obezřetný. Snaží se dělat všechno tak, aby je nikdo nemohl obvinit ze zneužívání práva," myslí si advokát.

V ABL jsem byl, ale s Bártou se nevídám

Láska byl velmi překvapen počínáním ministra financí Miroslava Kalouska v kauze CASA. „Považoval jsem ho z hlediska intelektuálního za jednoho nejchytřejších politiků u nás...“ podivuje se advokát. Došel tak k závěru, že se to Kalouskovi v hlavě trochu pomíchalo. "Pan Kalousek není toho typu, že by komentáře tohoto typu řešil před soudem," uvedl Láska.

U vysokých představitelů justice naprosto odmítá, že by bylo možné, aby se přátelili s politiky. Jde sice o omezení soukromého života, ale Láska má za to, že jsou za to dostatečně honorováni. Láska přitom sám pracoval v bezpečnostní agentuře ABL. "Já jsem Víta Bártu od svého odchodu z ABL možná jednou viděl na nějaké společenské akci," přiznal advokát. Odešel také dávno předtím, než začala být ABL spojována s Věcmi veřejnými.

Láska také napsal několik knih. Podle svých slov proto, že byl velmi překvapen tím, jaký je civilní život poté, co odešel od policie. Druhým počinem byl román Advokát, nyní chystá knihu s pracovním názvem Advokát 2.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…