Kandidátka Roithová má jasno: Neexistuje země, která by pod komunisty prosperovala

07.12.2012 21:31

V pátečním speciálu pořadu Hydepark se jako první z prezidentských kandidátů představila europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Znovu zdůraznila, že by jako prezidentka nejmenovala vládu, ve které by byli komunisté. Srovnávala prezidenty České republiky a vyjádřila se k možnosti, že by se Karolína Peake (LIDEM) stala ministryní obrany. Roithová by na jejím místě hledala někoho vhodnějšího.

Kandidátka Roithová má jasno: Neexistuje země, která by pod komunisty prosperovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyšla kniha o kandidátce na prezidenta Zuzaně Roithové. Jejím kmotrem byl Michal Horáček

Roithová v úvodu pořadu mluvila o svém vztahu k Česku. „Moc se mi líbilo v Československu. Měla jsem to tak ráda, že jsem nikdy neemigrovala. Měla jsem možnost v roce 1968 vycestovat. Byla jsem v západním Německu. Ale byla jsem rozhodnutá vrátit se zpátky,“ prohlásila.

Havel přinesl naší zemi svobodu. Ale nechal politiku příliš svému osudu

Nevyhnula se srovnání prezidentů Václava Havla a Václava Klause. Havel podle Roithové přinesl zemi svobodu. Byl morální autoritou, proslavil Českou republiku v zahraničí a dodnes z toho náš stát žije. Vytknula mu ale, že nechal politiku příliš svému osudu a že jmenoval vládu v době opoziční smlouvy.

U Klause byl podle Roithové problém už při jeho nástupu do funkce. Nelíbí se jí nejasné provázání s lidmi v zákulisí. Současnému prezidentovi ale přičetla k dobru, že pomohl transformovat českou ekonomiku a pomáhá českému průmyslu a firmám v zahraničí. V podobných zahraničních cestách by jako prezidentka chtěla pokračovat.

Novoroční projev musí být upřímný. Měl by jít ze srdce

Jeden z dotazů zamířil na prezidentský novoroční projev. „Měl by být upřímný a měl by být osobní, jít ze srdce. Do doby prvního projevu Václava Havla jsem neslyšela politika, kterému bych mohla věřit.
Nic bych na něm neměnila,“ odpověděla Roithová.

Pokud by KSČM mohla uplatnit svůj program, zbavila by voliče demokracie

V pořadu Hydepark kandidátka KDU-ČSL zopakovala, že by jako prezidentka nejmenovala vládu, která by například měla podporu KSČM. „Pokud by ta strana měla možnost uplatňovat svůj program - je stejný jako před dvaceti lety - tak by svého voliče zbavila ducha demokracie. Mimochodem, neexistuje na světě země, která by s komunistickou vládou prosperovala,“ míní Roithová.

Pokud by musela jako prezidentka jmenovat takovou vládu, zvolila by raději rezignaci. „Říkám to předem a před volbou, aby se voliči mohli sami rozhodnout. Nemohla bych se podívat do očí politickým vězňům,“ vysvětlila.

Na místě Peake bych se snažila najít za sebe náhradu

Diváci Hydeparku kritizovali současnou vládu a požádali prezidentskou kandidátku o vyjádření. Roithová s tím souhlasila a poukázala na to, že kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) dělá neodpovědné kroky, které ani neumí vysvětlit, a nedbá o zájmy člověka.

Rozhovor se dostal také k aktuálnímu tématu nového ministra obrany. Šéfem tohoto resortu se může stát vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Roithová připustila, že Peake nejspíš novou funkci zvládne. „Já bych takovou funkci nevzala. Snažila bych se ten resort vyměnit za něco, čemu rozumím. V případě Peake by to byla justice. Nebo bych se snažila najít za sebe člověka, který tomu rozumí,“ uvedla v Hydeparku.

Roithová prozradila, že pokud by nekandidovala, podpořila by v souboji o Hrad Táňu Fischerovou. „Mám ráda také pana Schwarzenberga. Tomu bych dala hlas, kdyby byl o něco mladší,“ přiznala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…