Kauza Parkanová v ČT: Vondra svítil lampičkou na papír. A Kalousek odkázal jinam

27.11.2012 10:27

Ministerstvo obrany nakoupilo letadla CASA od společnosti Omnipol, aniž vědělo, kolik za ně Omnipol zaplatil španělskému výrobci a kolik tedy činí zisk překupníka. Dostalo sice smlouvu, ale tam byla cena začerněna. Navíc se ministryně Vlasta Parkanová o cenu vůbec nezajímala a vládní kolega, ministr financí Miroslav Kalousek, se prý zajímal jen o to, co příslušelo jeho resortu. Až nyní se tedy odhaluje, jak to tehdy bylo.

Kauza Parkanová v ČT: Vondra svítil lampičkou na papír. A Kalousek odkázal jinam
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Rozohněný Miroslav Kalousek u řečnického pultíku

Ministerstvo obrany zaplatilo společnosti Omnipol, která mezi státem a výrobcem - španělskou společností EADS  - vystupovala jako prostředník, celkem 3,5 miliardy korun. Nikdo však neví, za kolik letadla koupil Omnipol od Španělů. Příslušnou smlouvu sice má Ministerstvo obrany k dispozici, je na ní však začerněna kupní cena.

Ministr obrany Alexandr Vondra redaktorkám pořadu Reportéři ČT barvitě popisoval, jak se pokoušel cenu z papíru vyčíst. „Pokoušel jsem se zjistit to číslo i přes takovou tu lampičku, ale stejně to nešlo,“ stěžoval si.

Jeho předchůdkyně Vlasta Parkanová se o cenu nijak nezajímala, ovšem v jejím případě se dle vlastního doznání jednalo o běžný přístup. „Ministr je politická figura, která přijímá zahraniční návštěvy svých protějšků, cestuje po útvarech, které jsou rozmístěny na území celé ČR, loučí se s vojáky, když odjíždějí do misí a vítá je, když se vrací. Já jako ministryně jsem věcnou, ani formální správnost neprověřovala, protože od toho byly příslušné týmy jednotlivých úseků,“ uvedla při policejním výslechu Vlasta Parkanová.

Cenu, za kterou Omnipol letadla od Španělů nakupoval, se však nedozvěděli ani její podřízení na ministerstvu. Smlouva mezi oběma společnostmi, kterou úřad dostal k dispozici, měla všechny údaje o částce začerněné.

Omnipol tvrdí, že s odhalením ceny pro ministerstvo neměl problém. „My jsme v tomto směru neměli tajnosti, již předtím jsme jim ukazovali eurové nabídky výrobce. Jestli jsme přímo ukazovali ministerstvu naše faktury od výrobce, to si již nepamatuji," uvedl na policejním výslechu šéf společnosti Michal Hon. Veřejně však Omnipol cenu sdělit odmítá, neboť je to prý součástí obchodního tajemství.

Nakonec televizní redaktorky získaly nezačerněnou verzi smlouvy od španělských úřadů, které musely udělit povolení k vývozu letadel. Cena byla 98 264 320 eur.

Kouzla s kursem

Protože peníze od ministerstva dostal Omnipol v korunách a platba španělskému výrobci proběhla v eurech, byl aktuální otázkou i kurs mezi korunou a eurem. Před půl rokem zástupci Omnipolu na tiskové konferenci uvedli, že v přepočtu na koruny dostali od výrobce přibližně 2,5 miliardy. Cenu v eurech však uvést odmítli.

Podle ministerstva obrany byl kurs obchodu fixován na 27, 60. Jenže když redaktoři vydělili Omnipolem přiznaných „přibližně 2,5 miliardy“ eurovou cenou 98 milionů, uvedenou ve smlouvě, vycházel výrazně nižší kurs.

Spekulace s kursem podle České televize mohla Omnipolu vynést až 200 milionů. Jistých přitom měl 100 milionů, neboť v den podepsání smlouvy byl kurs o více než korunu nižší, než ten, který byl ve smlouvě zafixován.

Kalousek: Nic jiného vám neřeknu

Na všetečné novináře si kvůli kauze CASA Miroslav Kalousek stěžuje opakovaně. V září v rozhovoru pro pořad Reportéři ČT označil spekulace o pozadí zakázky za „kecy“, další námitky odbyl slovy „po bitvě je každý generál“ a rozhovor zakončil tím, že reportérce řekl, že se nechová jako objektivní novinář. „Vy jste nabitá jednou zájmovou skupinou, která vám nalila palici,“ zasyčel ministr.

Nyní se před Reportéry ČT choval korektně, ovšem jeho odpovědi redaktorky příliš neuspokojily. Kalousek byl například tázán, zda Ministerstvo financí vědělo, za kolik nakoupil Omnipol letadla od EADS a zda žádalo smlouvu mezi oběma společnostmi.  Kalousek se ujistil, že otázka skončila, následně se otočil směrem na kameru a začal recitovat: „Každé ministerstvo má své pravomoci a svou odpovědnost. V rámci svých ústavních pravomocí bylo Ministerstvo financí vybaveno všemi nezbytnými a potřebnými informacemi k tomu, aby ministr financí mohl rozhodovat odpovědně.“

Na dotaz, zda je pro Ministerstvo financí nezbytná znalost sumy, za kterou Omnipol letadla kupoval, Kalousek následně odpověděl: „Ministerstvo financí není oprávněno se k této otázce vyjadřovat.“

„V rámci rozhodování vlády bylo ministerstvo vybaveno všemi informacemi, ke kterým je vybaveno v rámci svých pravomocí,“ ujišťoval ministr Kalousek do kamery.

„Dostala se k vám informace, za kolik Omnipol ta letadla nakoupil,“ nedala se redaktorka. „Vy mě nechcete poslouchat, já vám odpovídám,“ usmál se Kalousek na redaktorku. „Měla byste pochopit, že jinou odpověď nedostanete,“ skončil debatu.

Když došlo na čachry s kursem koruny a eura, které podle všeho připravily státní pokladnu minimálně o sto milionů, odmítl ministr financí říci cokoliv, „Vy máte mnoho otázek, které já respektuji. Ale ty otázky musíte adresovat relevantním adresátům. Vy se ptáte Ministerstva financí na něco, co mu nepřísluší.“

Podle nezávislého právníka Václava Sládka je smutné, že se Ministerstvo financí nezajímá o spekulace na kurs koruny, což by měla být přesně jeho činnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…