Kauza Rath: Salačová prý chtěla po propuštění další peníze na úplatky

15.01.2013 11:21

Když ji pustili, chtěla Ivana Salačová peníze na úplatky, tvrdí svědek, který se nově objevil v kauze středočeského exhejtmana Davida Ratha. Podle manažera společnosti Pozemní a vodní stavby Vladimíra Kančeva, s nímž podnikatelka spolupracovala, zamlčela Salačová vyšetřovatelům některé skutečnosti. Pokud je výpověď Kančeva pravdivá, navíc pokračovala majitelka stavební firmy v trestné činnosti.

Kauza Rath: Salačová prý chtěla po propuštění další peníze na úplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Firma Pozemní a vodní stavby pro společnost Fisa Ivany Salačové prováděla jako subdodavatel výkopové práce. A odtud chtěla podnikatelka získat další peníze na úplatky. „Ona mě prosila v podstatě celý rok, zda bych jí přefakturoval nějaké práce, které nebyly provedeny. Tedy abych já vystavil fakturu za ve skutečnosti neprovedené práce. Řekla, že to potřebuje na úplatky, že to nosila Rathovi," popsal Kančev události z konce roku 2011 u výslechu, jehož protokol má k dispozici server Lidovky.cz.

Fiktivní faktury a výhrůžky

Kančev na požadavky Salačové přistoupil a vystavil faktury na fiktivní práce. Poté, co podnikatelka uhradila milionové částky na účet Pozemních a vodních staveb, Kančev je hotovostně vyzvedl a odnesl zpět Salačové. Tato spolupráce ale začala později skřípat, když chtěl Kančev z dohody vycouvat. Salačová na něj potom údajně tlačila a vyhrožovala mu.

Ihned po svém propuštění prý podnikatelka Kančeva opět kontaktovala a chtěla fiktivní faktury z prosince 2011 vrátit. Sama Salačová se odmítla k těmto informacím vyjádřit. „Já už jsem všechno řekla, řešte to s mým právním zástupcem," reagovala na dotaz serveru Lidovky.cz.

Obhájce podnikatelky Vojtěch Veverka výpověď Kančeva zlehčuje. „Z hlediska samotné kauzy to neznamená prakticky nic. Výpověď jsem četl a zdá se mi dost nevěrohodná," řekl s tím, že nepravděpodobný se mu zdá už samotný fakt, že by se Salačová s Kančevem po svém propuštění vůbec sešla.

Salačové hrozí třetí obvinění

„Není to věc, pro kterou by paní inženýrka Salačová byla stíhaná. Jestli s tím bude policie nějak nakládat, já nevím. Ale rozhodně to není trestná činnost, pro kterou by bylo zahájeno toto trestní stíhání," tvrdí Veverka.

Z výpovědi ale podle Lidovek.cz jasně vyplývá, že by policie mohla stíhat Vladimíra Kančeva i Ivanu Salačovou. Pokud by k tomu došlo, čelila by Salačová už třetímu obvinění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…