Kdo krade a ničí, má dostat přes hubu. Poslankyně ODS o odsouzeném čmáralovi

15.02.2012 21:57

Řidič autobusu Roman Smetana dostal za pomalování reklam politických stran trest sta hodin veřejně prospěšných prací. Moderátor a hlasitý kritik českých politiků Jan Kraus se Smetanou sympatizuje, prý je na něj dokonce hrdý. Naproti tomu poslankyně ODS Zdeňka Horníková naznačila, že by mu, stejně jako každý jiný občan, kterého by Smetana poškodil, dala nejraději jednu "výchovnou".

Kdo krade a ničí, má dostat přes hubu. Poslankyně ODS o odsouzeném čmáralovi
Foto: Redakce
Popisek: První číslo časopisu Kraus

"Postoj a chování pana Smetany je obdivuhodné. Jsem na jeho chování, postoj, ale i vyjádření hrdý," napsal Kraus na webové stránky svého časopisu. "Větší a lepší symbol doby, než je sto dní vězení pro pana Smetanu, a nula dní pro všechny ty zloděje, asi není. A naopak, Drobil vyšetřovaný pro korupci povede volební kampaň ODS atd. Myslím, že bychom se měli zamyslet, jak nás kauza pana Smetany inspiruje k tomu, dát najevo, že už toho máme dost."

Nad stejnou věcí se zamyslela také poslankyně Horníková. "Plakátovací plocha někomu patří. Když jsem si ji já pronajala, tak jsem za ni zaplatila, nechala jsem si vytisknout plakáty, návrhy, platila jsem fotografa, vyšlo mě to na nějaké peníze, je to můj majetek, nechala jsem si ho vylepit na plochy, za jejichž pronájem jsem zaplatila. Je úplně jedno, jestli je to plakát na klavírní koncert nebo předvolební kampaň. Ten člověk poškodil můj majetek, zhatil moje investované peníze," řekla ParlamentnímListům.cz.

Klukovina? Hlad? Výmluvy v právním státě neplatí

V případě počmáraných plakátů šlo podle ní o poškození cizí věci, stejné jako když někdo ohne lampu veřejného osvětlení nebo ničí cizí auta. "Když objedete někomu korunou auto, řeknete, že to byla klukovina? Majitel vám dá na hubu, když vás při tom chytí, nebo vás zažaluje," podotkla. Výmluvy pro ni neplatí. "Mám hlad, tak jsem ukradl tři rohlíky a omlouvá mě to, že mám hlad. To přece nejde. Nebo dítě, protože jeho rodiče jsou chudí, ukradne čokoládu. Až bude dospělé, ukradne auto za třista tisíc. My se divíme, že se v některých zemích nekrade, že se nepodvádí. To je výchova."

"Chodím nakupovat do marketu a tam je jeden milej bezdomovec. Já mu na Vánoce vždycky koupím flašku rumu. Dám mu ji, protože se tak rozhodnu. Kdyby ji ukradl, dala bych mu na držku, ale pak bych za něj tu flašku zaplatila. Ale řekla bych mu, že jestli to udělá příště, nechám ho zavřít, protože tu flašku prostě nemůže ukrást," řekla Horníková ParlamentnímListům.cz. "To samé je tenhle člověk  - nemůže pomalovat cizí majetek, odpustila bych mu to jako politik, ale ne jako člověk, který nemůže připustit, že právní řád pro někoho platí a pro někoho ne."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…