Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil. Před ÚS se demonstrovalo proti miliardám církvím

03.06.2013 20:26

Před Ústavním soudem se v pondělí shromáždila desítka lidí, kteří v dešti protestovali proti církevním restitucím. Konkrétně proti tomu, aby stát církvím vyplatil přes 130 miliard. Ústavní soudci přesto rozhodli ve prospěch majetkového narovnání státu s církvemi. Informuje server Novinky.cz.

Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil. Před ÚS se demonstrovalo proti miliardám církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

Demonstrující lidé nesli transparenty s nápisy „Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil“ nebo „Rozkrádáte budoucnost našich dětí, říkáme dost!“.

Návrh na zrušení restitucí podala k soudu skupina senátorů, které shromáždily Věci veřejné. S námitkami se připojili i poslanci ČSSD a KSČM.

Verdikt nic nemění na nespravedlnosti a předraženosti restitucí

Minulý týden ve středu před Ústavním soudem mluvili jak odpůrci, tak zastánci majetkového vyrovnání s církvemi.

ČSSD nález respektuje, ale nic to prý nemění na nespravedlnosti a předraženosti církevních restitucí. "Restituce byly protlačeny koalicí nejtěsnější většinou hlasů proti vůli veřejnosti, Senátu i opozice," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Soud vyškrtl slovo „spravedlivé“

Jediné ustanovení zákona, do kterého soud zasáhl, vymezuje majetkové křivdy a řadí mezi ně znárodnění vykonané v rozporu s dobovými předpisy nebo bez vyplacení spravedlivé náhrady. Soud škrtl slovo "spravedlivé". Součástí církevních restitucí tak nejspíš nebudou nemovitosti, za které církev získala nějakou náhradu.

Proti restitucím byli čtyři soudci, zůstali ale v menšině. Odlišné stanovisko uplatnili Jaroslav Fenyk, Vojen Güttler, Jan Musil a předseda soudu Pavel Rychetský. Odpůrci církevních restitucí se pokusili nález na poslední chvíli oddálit námitkou proti účasti soudce Miloslava Výborného, jehož mandát dnes končí. Soud to ale označil za nesprávný výklad zákona.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…