Kdyby žil Havel, tak by mě proti studentům podpořil, věří jihočeský hejtman

01.12.2012 16:00

Jihočech Jiří Zimola se díky protestům proti komunistické radní pro školství stal jedním z nejviditelnějších krajských hejtmanů. Protesty jsou podle něj zpochybňováním svobodných voleb, za které v roce 1989 bojoval, a pokud se bude sestava krajské Rady určovat podle petic, tak může Česko volby rovnou zrušit.

Kdyby žil Havel, tak by mě proti studentům podpořil, věří jihočeský hejtman
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

O nejnovějším vývoji v kauze jihočeské školské radní hejtman vypovídal na Radiu Bonton. Ve čtvrtek slíbil přijít mezi demonstranty, protestující proti komunistické radní pro školství Vítězslavě Baborové. Proto se moderátor Zdeněk Šarapatka pozastavil nad tím, že na hejtmanovi nejsou patrné žádné šrámy a optal se jej, zda tedy mezi demonstranty skutečně vyrazil.

„Ne, já jsem se z té demonstrace řádně omluvil,“ vysvětlil hejtman. Myslí si však, že i kdyby se na náměstí vypravil, neutrpěl by žádné tržné rány. „My na jihu Čech se umíme chovat kultivovaně,“ věří. Studentský protest podle něj nebyl nijak násilný.

Radní Baborová však žádala dokonce o policejní ochranu, neboť měla pocit, že jí ohrožují někteří protestující, kteří bivakovali před jejím domem. „Byly to spíše ojedinělé případy duševně slabých, nebo postižených osob, které si demokracii vykládají poněkud jinak,“ myslí si hejtman.

Tak ty volby rovnou zrušme

„V Listopadu 1989 jsme křičeli „Nejsme jako oni“, ale já začínám mít pocit, že někteří už začínají být jako oni, když se domáhají změny výsledků voleb,“ vytýká hejtman kritikům koalice s KSČM. „Pokud bychom se rozhodli, že se koalice budou sestavovat podle petičních archů, tak si potom odpusťme svobodné volby,“ myslí si hejtman.

Podle něj v křiku proti komunistické radní pro školství zaniká podstata věci. „Radní má určité kompetence, a ty končí při schvalování jeho záměrů Radou kraje, případně zastupitelstvem. Radní pro školství sice může přijít s návrhem na výběrová řízení na ředitele škol, ale tato řízení probíhají otevřeně, účastní se jich doporučující komise, schvaluje to Rada kraje,“ upozorňuje hejtman. Protestující studenti by si podle něj měli uvědomit, jaké jsou hlasující poměry v krajské Radě. „A pokud nemají nic proti sociální demokracii, a to jsem nikde nezaznamenal, tak by měli uvědomit, že ČSSD má většinu osm proti třem,“ vzkazuje hejtman.

Následně uvedl, že studentům nabídl řadu věcí, například pracovní skupinu, která by mohla dění v krajském školství sledovat, a dokonce i „stínové zastupitelstvo“, ve kterém by byli zastoupeni studenti. Jejich zástupci prý byli myšlenkou nadšeni, ale pak už se hejtmanovi neozvali, ačkoliv to slíbili. „A teď mi místo toho něco vzkazují přes nějaké stávky a demonstrace,“ poznamenává Zimola. On sám vůči nim necítí žádnou zášť a očekává, že se řešení problému přesune z náměstí k jednacímu stolu.

Řeč přišla i na to, že protestující studenty údajně podpořila i bývalá první dáma Dagmar Havlová. „Pokud by se chtěl k této věci vyjádřit i Václav Havel, pak by se určitě postavil na mou stranu,“ myslí si jihočeský hejtman. „Protože já ctím výsledek svobodných, demokratických voleb, po kterých jsme volali v roce 1989. A pan Havel by jako bytostný demokrat studentům určitě řekl, že by se oni či jejich rodiče měli vyjadřovat hlavně ve volbách,“ vysvětlil.

Moderátor pořadu Zdeněk Šarapatka si do hejtmana následně rýpl, zda za úspěch komunistů a následné nepokoje kolem jejich uvádění do funkcí nemohou sami. „Možná jste během svého čtyřletého vládnutí usnuli na vavřínech a teď to tedy máte,“ řekl. S tím však hejtman nesouhlasil. „ČSSD obhájila vítězství, a já jako lídr jsem dokonce získal nejvíc preferenčních hlasů v historii krajských voleb,“ pochlubil se.

Posilování pozic komunistů není podle něj důsledkem krajské politiky ČSSD. „To je důsledek toho, co dělá pravicová vláda v Praze, jaké přijímá asociální reformy,“ myslí si.

V závěrečném „rychlodotazníku“ pak hejtman prozradil, že má raději kolo nežli limuzínu, upřednostňuje rutinu před vášní, mezi Martinem Bursíkem a Danou Drábovou by volil ředitelku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, a nedokáže se rozhodnout, zda preferuje srdce, nebo rozum a ani o tom, zda mu více konvenuje kůrovec, nebo ministr financí Miroslav Kalousek.

Celý rozhovor s hejtmanem Zimolou je možno slyšet na Radiu Bonton v sobotu od osmnácti hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…