Klára Samková nařezala politikům za vykopnutí Lessyho. Podívejte se

30.08.2012 15:34

Advokátka a prezidentská kandidátka Klára Samková je znepokojena způsobem, jakým byl odvolán policejní prezident Petr Lessy. Důvody pro jeho odvolání jsou prý zástupné a ve skutečnosti jde o boj o moc mezi politickými subjekty ve vládě nebo mezi jinými mocenskými skupinami.

Klára Samková nařezala politikům za vykopnutí Lessyho. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková v tiskovém prohlášení napsala, že skutečným důvodem pro odvolání Lessyho může být snaha ovlivnit vyšetřování korupčních kauz.

Vláda kriminalizuje Lessyho. Stejně to dělala KSČ s ideologickým nepřítelem

„Údajný důvod odvolání P. Lessyho považuji za umělou kriminalizaci jeho osoby, což je mezi politiky masivně se rozmáhající jev a v posledních několika letech obvyklý způsob, jak se zbavit politických protivníků anebo protivníků toho kterého mocenského uskupení,“ uvedla Samková.

Celé stanovisko Kláry Samkové čtěte ZDE

Tento způsob boje přirovnala k praktikám KSČ, která nechávala ideologické nepřítele zavírat a obviňovala je z trestných činů kvůli zachování image.

Obvinění proti Lessymu jsou neurčitá. Došlo k zneužití výkladu zákona

Advokátka poukázala na ignoraci práva. „Z hlediska materiálního jsou trestné činy a přestupky, ze kterých byl Petr Lessy obviněn, podávány zcela nesrozumitelně, jejich skutečného obsahu se nelze z veřejně dostupných informací dopátrat. Vznesená obvinění jsou neprůhledná a neurčitá. Navíc zjevně souvisí s hierarchií vyplývající ze služebního zařazení jednotlivých aktérů v PČR,“ vysvětluje Samková.

Poukázala také na to, že právní výklad ustanovení o zavrženíhodném jednání je odlišný od důvodu, pro který byl použit. Došlo prý k zneužití výkladu zákona proti jeho smyslu.

Vláda není zárukou zákonnosti a ústavnosti. Měla by odstoupit

Podle Samkové lze v případě obvinění z pomluvy přikročit k trestněprávnímu postihu pouze v případě, pokud nejde dosáhnout nápravy mimotrestními právními prostředky. Ministr vnitra měl podat žalobu na ochranu osobnosti.

V neposlední řadě Samková volá po zásadě presumpce neviny. Situace okolo odvolání Lessyho považuje za vážnou a údajně ohrožuje demokratické principy vládnutí v České republice.

„Vláda ČR není v současné době zárukou zákonnosti a ústavnosti, a proto ji vyzývám, aby ze své funkce neprodleně celá odstoupila,“ uzavřela Samková.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…