Klaus má prý pro své plány velkého spojence v Německu

27.03.2013 6:48

Exprezident Václav Klaus poprvé naznačil, čemu by se chtěl po ukončení svého působení v roli hlavy státu dál věnovat. Dle svých slov hodlá hledat další "Klause" a spolu s nimi dát dohromady panevropskou alianci, která by byla opozicí vůči prohlubující se evropské integraci.

Klaus má prý pro své plány velkého spojence v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Aby mohl plán bývalého prezidenta fungovat, potřebuje po celé Evropě najít podobně naladěné a smýšlející lidi, další "Klause", kteří chtějí změnit Evropskou unii. "A udělat nějakou celoevropskou skupinu, která s tou Evropou chce zatřást a něco s ní udělat. To by mě zajímalo," nastínil Klaus své plány.

Přímé odpovědi na otázku, zda je součástí těchto plánů i kandidatura za ODS do Evropského parlamentu, se ale vyhnul.

Skupina, kterou by Klaus rád založil, už se v Evropě formuje kolem německého kritika eura, bývalého šéfa Svazu průmyslu Hanse-Olafa Henkela. "Něco takového je už dlouho na spadnutí, bohužel Klausů v dnešní Evropské unii mnoho není. Já bych se s takovým podnikem plně identifikoval," řekl Henkel Lidovým novinám.

Názorová blízkost

Henkel, který je také autorem programu nové euroskeptické strany Alternativa pro Německo, se s Klausem dobře zná, v poslední době ho dvakrát navštívil, naposledy loni v září, když Klaus hostil setkání euroskeptiků. "Nemám důvod rozvíjet své dnešní výroky. Pana Henkela ale dobře znám a jeho názory jsou mi blízké," dodal pro LN Klaus.

Klaus včera poprvé přivítal novináře ve své nové kanceláři v Institutu Václava Klause při příležitosti představení své nové knihy Deset, která obsahuje sbírku jeho projevů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…