Klaus stárne a hloupne, naznačil profesor Keller

19.01.2012 6:12

Prezident Václav Klaus si opět nenechal ujít příležitost pořádně si rýpnout do Evropy. Tentokrát tak učinil v saudskoarabském Rijádu na konferenci Rady pro spolupráci v Zálivu. Evropa podle něj preferuje dovolené místo práce, spotřebu místo investic. To je diletantismus bez závoje, rozčílil se sociolog Jan Keller. Z kosmických výšin svého úřadu ten člověk neví o Evropě nic, jen to, že do ní nechce, řekl pro ParlamentníListy.cz.

Klaus stárne a hloupne, naznačil profesor Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Prezident Václav Klaus odletěl v úterý do Saudské Arábie, aby tam vystoupil s úvodním proslovem na ekonomickém fóru. A nebyl by to on, aby nedal co proto Evropské unii. Krom toho, že to je podle něj od samého začátku chybný projekt, který se společnou měnou snaží spojit ekonomicky i legislativně nesourodé státy, je podle něj Evropská unie zřejmě líná, rozhazovačná a konzumní.

Evropo, místo tvrdé práce preferuješ volný čas a dovolenou

„Hlavní problém Evropy spočívá v jejím ekonomickém a sociálním systému, které rychlý ekonomický růst vylučují,“ pronesl Václav Klaus.

„Evropský soziale Marktwirtschaft, jak je to nazýváno v Němčině, upřednostňuje sociální politiku založenou na redistribuci příjmů na úkor produktivity práce. Preferuje volný čas a dlouhé prázdniny na úkor tvrdé práce. Preferuje spotřebu oproti investicím, zadlužování oproti úsporám, opatrnost oproti zdravému riskování,“ prohlásil mimo jiné Klaus v projevu, který přinesla Mladá fronta Dnes..

Podle Klause je to vše „součástí širšího civilizačního a kulturního problému, který je na evropském kontinentu nebo alespoň ve většině evropských zemí hluboce zakořeněn“.

To z něj mluví věk. A vůbec...

Nejprve se zdálo, že sociolog Jan Keller odbude Klausův projev na dotaz Parlamentních listů jen velmi stručně. „Já si myslím, že u pana prezidenta jsou tyto názory dány věkem. A já se tomu nemohu vysmívat, protože nevím, jak skončím já,“ řekl Keller a zdálo se, že tím je pro něj tato otázka odbyta. Nakonec však přeci jen svůj názor přidal.

„Mně to přijde naprosto diletantské, když se někdo takhle paušálně vyjadřuje k Evropské unii. Kdyby ten člověk nejezdil do Saudské Arábie a radši se prošel po Evropě, tak vidí například, že se liší pracovní nasazení třeba jen v jednotlivých částech Francie. Bretaň se nedá absolutně porovnávat s Provence, například. Ve Španělsku nemůžete srovnávat Barcelonu s pobřežím,“ míní sociolog, který zná Francii důvěrně.

Naštval jsem se, o Evropě nic neví!

„Promiňte, já jsem se naštval,“ poznamenal. „Jak by si mohl soudný člověk dovolit říkat souhrnně něco o Itálii. Protože soudný člověk ví, nebo si zjistí, že jižně od Neapole je to úplně jiná země, než severně od Florencie. A on si toto dovolí říci o celé Evropě,“ pokračoval Keller v kritice.

„On neví, že Lombardie funguje jinak než Sicílie. To je diletantismus bez závoje,“ odsoudil Keller Klausovu paušální kritiku Evropy. „A on z kosmických výšin svého úřadu odsoudí a hodí do jednoho pytle celou Evropu. Přitom on o ní nic neví, jen to, že do ní nechce a na tu jeho paličatost pak doplácíme my ostatní,“ dodal.

Klaus už naštval Řeky

Tak trochu dává Kellerovi za pravdu i incident z minulého roku, kdy na výrok Václava Klause o řecké lenosti a příkladné pracovitosti Čechů velmi ostře reagoval tehdejší řecký premiér Jorgos Papandreu.

„Nekritizoval jsem Řeky. Naopak si myslím, že jsou v tom Řekové trochu nevinně, protože do eurozóny nevstoupili svým jednostranným rozhodnutím," přispěchal tehdy Klaus s vysvětlením pro Lidové noviny.

Místo omluvy zpochybnil výkonnost "svého lidu"

Prý by si nedovolil nikoho obviňovat, že pracuje málo. „Nikdy bych si netroufl říci, že Řekové pracují málo a Češi (nebo někdo jiný) hodně..., a to nejen ze zdvořilosti - spíše proto, že Řecko moc neznám a že o naší vlastní výkonnosti až zas tak moc vysoké mínění nemám," prohlásil Klaus.

Přestřelku s Řeckem odstartoval Klaus, když pro deník Právo v rozhovoru prohlásil, že je naprosto v pořádku, když někdo věnuje více času ouzu nebo cypřišům, ale že tehdy nemůže vstoupit do měnové unie s Německem.

Řecký premiér Jorgos Papandreu na oplátku Klause nazval známým antievropanem, který chce vyjadřovat svoje populistické antievropanství tím, že uráží Řeky.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…