Kněz Tomáš Halík utřel Klause: Ta jeho arogantně vystrčená brada

09.04.2013 14:03

Václav Klaus se pustil do nového papeže Františka, když napsal, že jeho image chudého a pokorného muže je mu velmi podezřelá. Podle Klause se navíc jedná o součást větší vlny levičáctví, která zaplavuje celý západní svět. Teolog a kněz Tomáš Halík mu za to vzkázal, že papež má na rozdíl od něj skutečně laskavou tvář, zatímco Klaus pouze vystrčenou bradu.

Kněz Tomáš Halík utřel Klause: Ta jeho arogantně vystrčená brada
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Bývalý prezident na webu klaus.cz přirovnal zvolení papeže Františka ke zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem. Obamovo zvolení mu připomínalo soumrak tradiční bílé, protestantské Ameriky, zatímco argentinský kardinál na papežském stolci symbolizuje konec staleté evropské převahy v katolické církvi.

První kroky nového papeže podle Klause jednoznačně potvrzují, že dochází ke skutečně významné změně. Latinskoamerický jezuita si prý na papežský stolec přináší vizi radikálně levicové „církve osvobození“ a všeobecné protikapitalistické atmosféry. Zatímco jeho konzervativní předchůdci považovali za poslání papežské mise uspokojení každého jedince bez ohledu na jeho sociální status, papež František dává najevo preferenci chudých, slabých a nemocných.

„I papež má být jenom jedním z nás, prvním v čele církve sloužící potřebným. Jedině to prý může zastavit slábnutí a rozklad církve v moderní společnosti. Jako bychom k tomu slyšeli slavné obamovské 'Yes, we can',“ posmíval se Klaus. Podle něj se zdá, že i církevní konkláve vyslyšelo politickou objednávku a přidalo se k levicové vlně, která dnes ovládá svět.

Později doplnil, že papežova prezentace jako pokorného a chudého muže, který si zvolil jméno podle Františka z Assisi, mu je velmi podezřelá. „Zejména kázání o korupci (to umí i náš pan Janeček), ale je mi podezřelá i papežova hra na chudobu,“ napsal Klaus na web Protiproud, který provozuje jeho někdejší hradní vicekancléř Petr Hájek.

Halík: Čím méně bude Klausů, tím lépe

Na jeho slova zareagoval teolog Tomáš Halík, který je dlouhodobě znám svým nesouhlasem s Václavem Klausem. Podle něj prezidentův útok jen ukazuje, jak odlišnou má od nového papež mentalitu a hodnoty. „Stačí srovnat jejich způsob vystupování a jednání s lidmi - pokornou laskavost Františkovu a arogantně a namyšleně vystrčenou bradu Klausovu,“ připomněl Halík na serveru Lidovky.cz.

Pak dodal, že vzhledem k tomu, jaké lidi Klaus vždy označoval za své nepřátele a kterými se naopak obklopoval (vypočítává „nejlepšího primátora“ Béma, talentované ministry Bártu a Dobeše, geniálního novináře Adama Bartoše a zasloužilého národovce Ladislava Bátoru), je jeho kritika vlastně jen potvrzením, že tento odvážný, pokorný a hluboce lidský papež je oprávněně v církvi i daleko za jejími hranicemi znamením velké naděje. Pak dodal, že až bude na rozhodujících místech více Františků a méně Klausů, bude na světě lépe.

Ani předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek se nedivil, že Klaus se k novému papeži vyjádřil. Tento salónní ekonom totiž podle něj komentuje úplně vše. Ani jeho negativní názor na papeže jej nepřekvapuje. „Je to v duchu: Kdo v Čechách neukradl velký majetek, nemá pro pana Klause význam a je mu podezřelý,“ myslí si předseda lidovců.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub s Klausem rovněž nesouhlasí. Ten o papežovi prohlašuje, že „jeho gestům a slovům nasloucháme s důvěrou a radostí. Vnímáme je jako nový důležitý impuls, nikoliv jako pokryteckou hru.“ Klausovi připomněl, že nový papež skutečně žil celý život skromně, takže se v jeho případě skutečně nejedná o žádné předstírání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…