Kníže v prezidentské debatě hájil Kalouska: Je vynikající ministr, všechno ostatní jsou jen kecy

22.01.2013 19:51

Za oťukávání před posledními dvěma televizními prezidentskými duely lze považovat debatu, kterou pod taktovkou MF Dnes a iDnes svedli v úterý v podvečer Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. První jmenovaný musel během ní vysvětlovat, jak to bylo s privatizací Mostecké uhelné, jeho protějšek zase obhajoval svou účast v kauzami pronásledované vládě Mirka Topolánka.

Kníže v prezidentské debatě hájil Kalouska: Je vynikající ministr, všechno ostatní jsou jen kecy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Nejméně příjemné chvíle prezidentského duelu, který v Ballingově sále Národní technické knihovny v Praze pořádal deník MF Dnes a server iDNES, zažil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, když měl přijmout odpovědnost za svou příslušnost k vládě Mirka Topolánka a ke kauzám, k nimž za jejího trvání došlo, včetně případu trestně stíhané exministryně obrany Vlasty Parkanové.

„V zásadě jsem se držel spíše práce ve svém resortu. Nesu za to jistou odpovědnost, ale tehdy důkazy nebo tak silné argumenty nebyly,“ zdůvodnil Karel Schwarzenberg. Moderátoři mu připomněli, že se nijak neozval, když do kauzy Vlasty Parkanové aktivně vstoupil Miroslav Kalousek a telefonoval vyšetřovatelům, zatímco on sám prohlásil, že se mu to vyšetřování nelíbí. „Povinnost prezidenta je odlišná od povinnosti šéfa strany či resortního ministra,“ přesvědčoval předseda TOP 09, že jako prezident by rozhodně neměřil dvojím metrem.

Zeman se od Šloufa odstřihl, totéž čeká v případě Kalouska i od svého soka

Miloši Zemanovi zase měla perné chvilky připravit dvouminutová nahrávka, na níž bývalý šéf jeho poradců Miroslav Šlouf hovořil s Františkem Mrázkem, který po něm chtěl, aby od tehdejšího generálního ředitele Komerční banky Jana Kollerta získal smlouvu na prodej akcií stavební společnosti IPS. „Nedomníváte se, že role šéfa premiérových poradců je v něčem jiném, než vytahování dokumentů ze státní banky?“ zaútočili moderátoři.

„I když Miroslav Šlouf nebyl nikdy z ničeho obviněn, ani na něj nebylo podáno trestní oznámení, natož aby byl odsouzen, uznávám americké přísloví – perception is always right. Pan Šlouf není v mém volebním týmu, na Hrad se mnou nepůjde. Odstřihl jsem se od něj. Budu rád, když se pan Schwarzenberg podobně odstřihne od Miroslava Kalouska,“ odpověděl Miloš Zeman.

Nejponmlouvanější český politik na Hrad nepůjde, zůstane na financích

A právě dotazu, zda mu vztahy s Miroslavem Kalouskem neškodí, čelil jeho protivník. „Je to vynikající, několikrát vyznamenaný ministr financí. Považuji ho za nejpomlouvanějšího politika České republiky. Já bych rád jednou konečně viděl, že by byl aspoň obžalován nebo mu bylo něco dokázáno. Prozatím to jsou jenom kecy a na ty neberu ohled, protože je vynikající ministr financí,“ uvedl Karel Schwarzenberg s tím, že na Hrad si ho nevezme, neboť jeho místo je na ministerstvu financí.

Miloš Zeman uvedl, že už se omluvil a ještě jednou omluví Karlu Schwarzenbergovi za to, co jeho volební tým říkal o jeho manželce Therese Schwarzenbergové. S odvoláním na antisemitského publicistu Adama Bartoše totiž uvedl, že se na hradě Therese Hardeggové dodnes hajluje. Hrad, na němž visí zmíněný obraz s nataženými pravicemi, nicméně Hardeggům už stovky let nepatří.

Bez školného se neobejdeme, tvrdí předseda TOP 09

Karel Schwarzenberg, jenž se uchází o podporu mladých a studentů, vysvětloval, jak je to s jeho podporou školného. „České vysoké školy jsou podfinancované a tak se bez školného neobejdeme. Je-li student movitý, nevidím důvod, proč by neměl připlácet. Naše školy proti světovému či evropskému průměru upadávají. A nemovitým studentům by měl stát poskytnout půjčku s prakticky žádnými úroky, aby to mohli třeba po desetiletí splácet,“ uvedl první místopředseda Nečasovy vlády.

To expremiér měl na talíři znovu privatizaci Mostecké uhelné. „Shodneme se v tom, že privatizace je předání státního majetku soukromého vlastníku. Vlastník se ujímá vlastnictví dané firmy tehdy, má-li většinový balík akcií. Takto definovanou privatizaci provedla vláda Josefa Tošovského,“ prohlásil Miloš Zeman s tím, že zbytkové akcie prodala jeho vláda za cenu o 30 procent vyšší, než jaká byla tržní cena. „A deník MF DNES to ocenil,“ dodal ještě.

Když budou vládnout komunisté, investice sem nedostaneme

Oba dva pak odpovídali na to, co si myslí o rostoucím vlivu komunistů v politice. „Samozřejmě to není dobré, bohužel takové nostalgické strany, které pořád myslí na minulý režim, existují. Teď vinou hospodářské krize a chyb naší vlády to nabralo větší důležitost. Ale nebojím se jich tak jako v letech 1947 a 1948. Nedomnívám se, že by nám komunisté ohrožovali životy, ale pro naše hospodářství by to bylo nebezpečné. Když všude budou vládnout komunisté, pak, pane Zemane, se obávám, že sem ty investice nedostaneme,“ popíchl Karel Schwarzenberg svého soka.

Toho však z míry ani trochu nevyvedl. „Nejsem příznivce komunistické Číny, ale má největší investice na světě a zajímá se o ně řada západních zemí. A ten rostoucí vliv je dán jen 36-tiprocentní účastí v krajských volbách. Co dělalo těch 64 procent lidí, kteří nešli k volbám? Souhlasím s panem Schwarzenbergem, že odpovědnost nese vláda. Ale řešením by byla volební povinnost," uvedl Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…