Kocáb: Za úspěch komunistů může i trapný pořad České televize

20.10.2012 7:07

Nostalgie po starých časech je trapná. Může za ni mimo jiné i Česká televize, když vysílá zprávy z dob totality. Snahy o bratření s Ruskem jsou nebezpečné. Tak nahlíží na současný stav zdejší politiky muzikant a bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Kdysi vyjednal odchod vojáků SSSR a teď je překvapený, kolik je tady Rusů s naditými peněženkami.

Kocáb: Za úspěch komunistů může i trapný pořad České televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotry detektivní knihy bývalé ministryně Daniely Kovářové byli Jan Cimický a Michael Kocáb

„Jsme podobní pilotům boeingu, kteří umějí špatně létat, bojí se přistávat, ale přesto se vehementně brání radám starších zkušených pilotů.“ Tímto příměrem popisuje tuzemskou politickou garnituru rocker a exministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Právě on byl u odchodu sovětských vojáků z Československa, takže mu dost vadí pošilhávání politiků východním směrem a jejich neustálé zpochybňování Evropské unie (EU). Ostatně těmi staršími zkušenými piloty míní právě vyspělé státy EU.

Nebezpečné pohledy na východ

Úspěchy komunistů, třeba nyní v krajských volbách, mají podle Kocába hned několik důvodů. „Je to prohra Nečasova kabinetu, ale i pravicových voličů, co zaměňují neúspěch dvou pravicových stran za demokratický princip. Když některé pravicové strany selžou, je třeba zvolit jiné pravicové. Každý snad pochopí, že nemyslím extremisty. Dalším faktorem je stálá televizní masáž starými komunistickými zprávami. Někteří si o mně v tomhle ohledu myslí, že jsem blázen, ale co nadělám. Když na ČT 24 neustále pouští zprávy z dob totality, je to podobné, jako kdyby v německé televizi den co den dávali zprávy z dob vlády NSDAP a po obrazovce by se pořád procházeli Hitler nebo Göring. NSDAP a KSČ byly stejné,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Kocáb.

A v seznamu důvodů vzrůstající obliby KSČM pokračuje: „Jde o krátkou paměť. Bývalý režim byl tisícinásobně horší než současné problémy. Nostalgie po starých časech je trapná, stejně jako vizitka zdejších voličů z krajských voleb.“ Nicméně vše souvisí se vším a proto mu vadí i vřelé tanečky některých politiků s ruským medvědem. „Komunisti se sice už k moci nedostanou, jako dřív, protože i na východě se leccos změnilo a prohnilá Kuba jim asi moc nepomůže. I přesto se mi zdají pohledy východním směrem dost nebezpečné. V Rusku je dnes pokřivená demokracie, které vládne politickoekonomická oligarchie se zkušenostmi z dob Stalina a Brežněva. V čele země stojí navíc bývalý agent KGB,“ dodává.

Rusové totiž dnes směrem na západ využívají ekonomického a hospodářského nátlaku. „Vždyť se podívejte na Karlovy Vary. Pošilhávání do Ruska je fakt nebezpečné. S tím se pojí i nivelizace hodnot Václava Havla v dnešní společnosti. Za to může Klaus. Zpochybňování Evropské unie je hrubou chybou. Vždyť jde o bezpečnostní stabilizaci Česka. Jsme magoři, že se bráníme rozpočtové unii, protože je absolutně jasné, že dělat rozpočty neumíme. Netřeba se chlubit řízením státu, je špatné a všichni to víme,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Kocáb.

Sověti se zbraněmi pryč

Kocáb, rocker z Pražského výběru, se stal synonymem pro odsun sovětských vojsk z našeho území. Čelil aroganci mocných sovětských jestřábů, kryl dezertovaného vojáka, procházel bunkrem plným vystrašených vojáků, kteří chtěli zůstat. A jak se dostal k roli vztyčného důstojníka pro odsun sovětských vojsk? „Cesta to byla krátká, ale spletitá a bez mocného zásahu osudu by to nevyšlo. S ostatními jsme sepsali dopis Občanského fóra Michaelu Gorbačovovi a odnesli ho na sovětskou ambasádu. Po určité době jsme se dozvěděli, že Gorbačov dopis přijal a je s myšlenkou odchodu sovětských vojsk srozuměn. Následně jsem se stal poslancem federálního shromáždění. Seděl jsem na lavici číslo jedna, což bylo místo Lubomíra Štrougala. Tehdy jsem sepsal interpelaci k zahájení odsunu. V parlamentu to přijali s potleskem. Pak začala byrokratická hra. Na zahraničním výboru federálního shromáždění řekli, že jsou na to moc malí páni. Na předsednictvu se vše opakovalo. Alexander Dubček to nadšeně přijal, ale posléze prohlásil, že jsme na Sovětském svazu energeticky závislí. Proto doporučil, abych se toho ujal sám, protože by se od iniciativy malého poslanečka dalo v případě potřeby ustoupit. Ustanovila se parlamentní komise pro odsun sovětské armády, kde jsem se stal zanedlouho předsedou,“ řekl již dříve.

A jak se Michael Kocáb dívá na skutečnost, že je mu přisuzováno vyhnání sovětských vojsk? „ Lidi mi to přišívají. Pozice mi vyhovuje, protože šlo o velký čin. Nechci to ale zveličovat. Napadlo by to každého. Bez Havla a Dienstbiera v zádech by to nešlo tak lehce. Jestřábi z branně bezpečnostního a zahraničního výboru nejvyššího sovětu se tomu bránili. Gorbačova označovali za zmatkáře a neštěstí Sovětského svazu. Kdyby to udělali za tuhého komunismu, šli by okamžitě na střelnici. Zakousnul jsem se do problému jako pitbull. Mojí výhodou se nakonec stalo, že jsem nebyl na vojně a tedy necítil subordinaci. Všichni se klepali před mocí Sovětského svazu a právem, vždyť měl jednu z nejsilnějších armád světa,“ vysvětlil ParlamentímListům.cz.

Michael Kocáb, byť je jeho role v tomto dějství tuzemské historie zpochybňována, byl jednou z hlavních osob, která vyjednala odchod vojsk SSSR z Československa. Dnes říká, že vojáky s kvéry nahradili Rusové a občas i mafiáni s peněženkami plnými dolarů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…