Komentátor Petránek k metylalkoholu: Stát dal volnou ruku hyenám. A teď se diví

21.09.2012 15:50

Zkušený novinář a zahraniční komentátor Jan Petránek sleduje pozorně vývoj událostí kolem jedovatého alkoholu. Jak však ParlamentnímListům.cz svěřil, nemá, i přes žádosti z různých zahraničních médií, zájem o to stav, který tu nastal, za hranice naší země komentovat.

Komentátor Petránek k metylalkoholu: Stát dal volnou ruku hyenám. A teď se diví
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

„Odmítám to kvůli zdravotnímu stavu, potřebuji si odpočinout a zotavit se. Navíc to, co se děje v Česku kolem metylalkoholové aféry, zpočátku, hned po vypuknutí, nikoho ve světě nezajímalo.  Zájem neprojevila ani Evropská unie, ani Amerika, ani Čína, všem je to samozřejmě jedno, protože jsme nevýznamní. Naše země leží na politické periférii, bohužel. Trvalo několik dnů, kdy si teprve zahraniční média všimla, že tu je něco v nepořádku," uvedl pro ParlamentníListy.cz Petránek, který mimo jiné zpracovává aktuální komentáře například pro Hlas Ruska.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Podle něj je však to, kam až situace dospěla, velmi špatnou a alarmující vizitkou. Tvrdě se pak obul do prezidenta Václava Klause za to, že zkritizoval postup vlády při vyhlášení prohibice.

Prezident nemá máslo na hlavě, on do sudu másla přímo spadl, říká komentátor

„To se snad už ani nedá říci, že má pan Klaus na hlavě máslo, ale přímo spadl do sudu másla. Když totiž řekne, že selhal stát, tak by se měl zamyslet, kdo se na tom také podílí?! On je osm let prezidentem, před tím zastával taktéž důležité funkce v řízení země, tak jak je možné, že nyní kritizuje a hovoří o selhání? Tady je jednoznačné to, že stát dal volnou ruku hyenám, a to hned v řadě různých oblastí. A teď se diví? Nikdo nemá ve skutečnosti zájem řešit nekvalitní pohonné hmoty, které lidem zničí motory v autech, nikoho až do teď nezajímalo pančování a černý trh s alkoholem. Vláda a elity ztratily naprosto schopnost tuto společnost řídit a chránit ji před jevy, které ji prokazatelně škodí,“ pokračoval dále komentátor Jan Petránek.

Jak dodal, jediná cesta, jak z marasmu ven, bude znovu a tvrdě zorganizovat kontroly všeho, co se prodává.

Metály? Ty si můžou strčit někam, spíš by uvítal možnost vydělat si na brambory 

Dnes již osmdesátiletý Jan Petránek je český novinář, komentátor, literát a disident. Před Pražským jarem 1968 působil v Československém rozhlase. Pro své proreformní vystupování v letech 1968 a 1969 byl však nucen za normalizace pracovat manuálně. Stal se signatářem Charty 77, přispíval do samizdatových Lidových novin. Novinářské práci se věnuje i po odchodu do důchodu roku 1993.

Tento týden ve čtvrtek mu bylo oznámeno, že bude uveden do rozhlasové Síně slávy. Zprávu však okomentoval v duchu jemu vlastním a s velkou dávkou nadsázky: „No raději bych byl, kdyby mi dali možnost vydělat si na brambory, než nějaké metály. Ty si můžou někam strčit, s odpuštěním, ty jsou k ničemu,“ přiznal Petránek ParlamentnímListům.cz. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…