Komunisté si mnou ruce. Bradáčová zatopí vládním mafiánům

30.07.2012 18:56

Jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze vzbuzuje vesměs kladné reakce. Podle komunistů se právnička nebude bát odhalovat i kauzy těch největších ryb. A tak je jasné, že každému není po chuti. Třeba členům vládních stran.

Komunisté si mnou ruce. Bradáčová zatopí vládním mafiánům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) jmenoval v pondělí po týdnech nejasností na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vrchní zástupkyní v Praze Lenku Bradáčovou.

Ta je proslulá jako žena činu, která se nezastaví ani před kauzami nejvyššího kalibru, nejvíce proslula tou kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Poté, co začne působit na vrchním státním zastupitelství, tak hrozí, že se pustí do odhalování dalších kauz. Třeba těch týkajících se politiků ODS.

ParlamentníListy.cz tak zapátraly v řadách opozičních poslanců, zda jmenování Bradáčové kvitují s povděkem, či jim je naopak trnem v oku. Právě odhalení kauz ODS by jim totiž mohlo u voličů pomoci.

Grospič: Výrazný politický vliv

Podle poslance Stanislava Grospiče stojí obstrukce kolem jmenování Bradáčové za výraznou pozornost. "Pozornost, jaká byla sdělovacími prostředky věnována výběru a jmenování pražského vrchního zástupce svědčí o výrazném politickém vlivu vládních stran na státní zastupitelství," řekl ParlamentnímListům.cz rudý zákonodárce.

"Nechci spekulovat o budoucí činnosti státního zastupitelství. Korupce je společensky vysoce nežádoucí jev a měla by být odhalována bez ohledu na politickou příslušnost," dodal ohledně budoucnosti úřadu Bradáčové.

Semelová: Zvláštní

Poslankyně Marta Semelová také soudí, že bylo přinejmenším "zvláštní", že se s jmenováním vrchní státní zástupkyně tolik otálelo. "Nabízí se myšlenky, zda v tom něco není," uvedla však neurčitě komunistka.

Podle jejího spolustraníka, poslance Pavla Kováčika, je jmenování Bradáčové vrchní státní zástupkyní dobrým začátkem pro odhalování kauz napříč politickým spektrem. "Paní Bradáčová byla brána jako symbol toho, že se nebojí zabrousit do vysokých pater, teprve teď se uvidí, zda zůstane symbolem, nebo zda bude jednat," uvedl pro redakci s tím, že kromě ODS by se měly bát i další strany či jednotlivci, kteří se "chovali nečistě".

"Paní Bradáčová jde po každém, kdo se provinil, padni komu padni," dodal s tím, že si KSČM počká na konkrétní výsledky její práce. Také jihomoravský hetjman Michal Hašek (ČSSD) si po jmenování Bradáčové oddychl. "Jsem rád, že martýrium jmenování vrchní státní zástupkyně dneškem končí. Angažmá paní Bradáčové musí být zcela profesionální a apolitické," uvedl pro redakci sociální demokrat.

Konec spekulacím?

Jmenování Bradáčové předcházely mnohé spekulace. Například ta, že odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra má zabránit jejímu jmenování. Ministr Blažek také zvažoval vypsání výběrového řízení na tento post, což odmítl Pavel Zeman.

Pochyby vzbuzoval i fakt, že David Rath během své řeči ve sněmovně  hovořil o tom, že Bradáčová má dostat místo na vrchním státním zastupitelství za odměnu za to, že ho stíhala. Rath to řekl ještě v době, než bylo jméno Bradáčové zmiňováno a navrženo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…