Komunistický zločinec má na rukou ještě více krve: Vraždil prý i Němce

20.03.2012 11:19

V červnu 1945 bylo v Postoloprtech zavražděno na dva tisíce německých žen a dětí. Existuje silná pravděpodobnost, že strůjcem tohoto masakru byl dosud žijící komunistický vojenský prokurátor Karel Vaš, jenž byl odsouzen za justiční vraždu generála Heliodora Píky. Tento odsouzený zločinec však dnes dožívá v pohodlí domu pro seniory, nad čímž nejeden právník a historik kroutí hlavou. Změní se na tom něco po nových odhaleních?

Komunistický zločinec má na rukou ještě více krve: Vraždil prý i Němce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Známý komunistický prokurátor Karel Vaš byl v roce 2001 odsouzen k šesti letům vězení za spáchání justiční vraždy na generálu Heliodoru Píkovi. Vrchní soud však tuto vraždu označil za promlčenou a ponechal Vaše na svobodě. V poslední době se však ukazuje, že by mohl nést vinu také na masakru dvou tisícovek německých civilistů v Postoloprtech. Podle mnohých historiků tomu nasvědčuje řada indicií. Zprávu přináší server idnes.cz.

"O Vašově vině zatím nejsou přímé důkazy, ale velmi silné indicie ano," říká historik Pavel Paleček a není sám, kdo si to myslí.  František Hanzlík z brněnské Univerzity obrany je přesvědčen o tom, že z titulu své tehdejší funkce o páchání tohoto zločinu Vaš věděl. „Je velmi nepravděpodobné, že nevěděl, co se v Postoloprtech děje. Navíc nesl jako nadřízený bezpečnostních oddílů OBZ za tyto své jednotky odpovědnost. Jeho nepřímá vina za masakr je tedy zřejmá," míní Hanzlík.

Sám Vaš v minulosti přiznal, že v poválečných letech 1945 a 1946 porušoval zákon, když v pozici zakladatele bezpečnostních oddílů Obranného zpravodajství (OBZ) inicioval zastřelení mnoha osob bez soudu, ale hájil se tím, že tak činil ve službách rozvíjející se revoluce po vzoru dění v Sovětském svazu.

Dnes se Vaš dožívá 96 let, ale prakticky neopouští svůj pokoj v domově pro seniory v Praze. Trpí Parkinsonovou chorobou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…