Konec demokracie, návrat totality... Odborář fackuje vyvolávače temných sil

26.10.2013 8:00

Je jedno, kdo ty volby vyhraje, ale přeji si, aby se členové našeho odborového svazu měli dobře – předeslal šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Rozhovořil se ale i o zbytečné mobilizaci proti „temným silám“ a nepoučitelnosti Čechů.

Konec demokracie, návrat totality... Odborář fackuje vyvolávače temných sil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ASO Bohumír Dufek

Zatímco Jaroslav Zavadil, šéf Českomoravského odborového svazu, kandiduje v Praze za sociální demokraty, Bohumír Dufek se drží takříkajíc „svého kopyta“.

„Z vrcholových funkcí odborů by se dle mého do politiky odcházet nemělo, přesto věřím, že kandidatura Zavadila může odborům pomoci – třeba i v tom, že ví, oč odborům jde a co prosazovat,“ řekl Dufek pro ParlamentníListy.cz. To, zda Jaroslavu Zavadilovi nemůže uškodit kandidatura v Praze, kde je obecně nejvíce lidí, kteří s odbory ne zrovna sympatizují, komentovat nechtěl.

„Až jestli by to fakt dopadlo špatně, se o tom můžeme bavit, teď bych nepředjímal,“ poznamenal šéf ASO. Jak ale přiznal, jemu osobně se nelíbí to, že se v posledních dnech stále opakuje hlavně některými stranami to, že Česku hrozí konec demokracie. A proto, že jsou tyto volby klíčové, aby k tomu konci demokracie nedošlo.

Kdyby měly strany dostatek jiných témat, nestrašili by zbytečně něčím, co strašákem není

„Kdyby ty strany měly dostatek obsahu svých programů, tak by nemusely vymýšlet takovéhle proklamace. Stačí se podívat na Francii i některé další země, kde měli levici, včetně komunistů ve vládě – a rozhodně jim to tam nepřineslo totalitu, jak se tady papouškuje, když docházejí argumenty. Ta mobilizace proti takto vytvářenému nepříteli, po 23 letech od pádu socialismu, je zbytečná. A stejně tak i snahy o údajný boj s temnými silami s tím spojenými,“ konstatoval Dufek.

A zdůraznil, že v Česku není dobře ani nyní – pokud někdo vyhrožuje, že může být po volbách hůř či špatně. „Není to sice stále ještě tak zlé, ale pokud tu zrovna dvě pravicové strany poukazují na to, jak by mohlo být vše horší, tak si jim troufám připomenout, i když oni to jejich zástupci moc dobře vědí, že za jejich vládnutí narostl naší zemi dluh o stovky miliard korun, že to byly právě tyto strany, které zvyšovaly daňovou zátěž, že rozhodně neozdravily ekonomiku, i když toho mají plná ústa,“ vypočítal Bohumír Dufek prohřešky minulých vlád, v kterých dominovaly pravicové strany (TOP 09 a ODS).

Podle něj bude mít nová vláda, která vzejde z těchto předčasných voleb, jeden z hlavních úkolů prosadit ústavní zákon o možnosti závazného obecného referenda. Slibuje si, v případě, že do poslanecké lavice usedne Jaroslav Zavadil, že v tom bude aktivně nadále odborům pomáhat.

To, jak volby dopadnou – kdo může být vítězem a kdo naopak poraženým, Dufek předjímat nechce.

Ty průzkumy a jejich výsledky možná dostanou pořádně na frak, míní Dufek  

„Bohužel je třeba počítat s tím, že český národ je již od dob první republiky nepoučitelný. A tak i když se zdá, že by nám jedna ‚véčka‘ měla stačit, může přijít další překvapení. Na druhou stranu se domnívám, že ty průzkumy, které ukazovaly nějaké výsledky, se nakonec zase ukáží v konfrontaci s výsledkem poněkud zkreslené – přece jen bych Čechy nepodceňoval úplně. Uvidíme například, jak nakonec dopadne ANO Andreje Babiše. I když mu bylo v minulých dnech přisuzováno druhé místo, vím, že mezi zemědělci moc příznivců nemá. Vždyť jim snižoval ceny produkce mnohých zemědělských komodit, na venkově dokázal postupně propustit či připravit o práci přes 7000 lidí – nedá se tedy čekat, že by ho volili. Takže – skutečně nezbývá než vyčkat, jaká bude realita,“ uzavřel Bohumír Dufek vyjádření pro ParlamentníListy.cz. Dodejme, že do Asociace samostatných odborů (ASO) spadají právě i zemědělci.

Nepřipusťte vládu pravice, burcoval Dufek v létě

Není tajemstvím, že Bohumír Dufek byl velkým kritikem bývalých vlád. I proto v letním období uvítal pád Nečasovy vlády a příchod vlády úřednické pod vedením Jiřího Rusnoka. Tehdy ve svém prohlášení doslova uvedl:

„V minulém období jsme byli svědky občany nechtěné, malými  stranami odmítnuté, takzvané koalice pravicových stran. Bylo to jedno z nejhorších období České republiky, které vyústilo v ekonomickou krizi. Za žádných okolností nepřipusťte zpět vládu pravice a poslanců, kteří necítí vůči občanům České republiky žádnou odpovědnost.“

A trefoval se i do ČMKOS...

Kritiky neušetřil v minulosti ale ani své kolegy sdružené v ČMKOS a vedené dnes ve volbách kandidujícím Jaroslavem Zavadilem. Vyjádřil se tehdy na jejich adresu s tím, že jejich práce podle něj nahrává zmrzačené vládní koalici. „Předsedové těchto svazů jsou dobře upíchnuti v různých představenstvech a dozorčích radách a mají tak na srdci jen svoje blaho,“ uvedl Dufek.

A ParlamentnímListům.cz následně v té době potvrdil, že jej rozčiluje, jak se představitelé ČMKOS chovají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…