Koskuba je zdrcen. A toto nám řekl ke koaliční smlouvě

14.12.2013 8:30

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva politici proti sobě v pravidelné názorové aréně komentářů událostí uplynulých dnů. Senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz hovoří na téma: Nově zrozená koalice, poplatky u lékaře i omezení otevírací doby v supermarketech.

Koskuba je zdrcen. A toto nám řekl ke koaliční smlouvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

„Máme hotovo, program budoucí koalice ČSSD s ANO a KDU-ČSL je dokončen,“ oznámil v tomto týdnu v nočních hodinách po více než pětihodinovém jednání kandidát na premiéra Bohuslav Sobotka. Prozradil, že nová koalice se nechystá měnit daně v roce 2014, zatímco se od roku 2015 sníží DPH na léky, knihy, pleny a dětskou výživu. Neprošla ani vyšší daňová progrese z příjmů fyzických osob. Může být tedy ČSSD spokojena s dosavadními výsledky jednání?

„Nemyslím. Výsledky jednání prostě odpovídají výsledkům volebním. ČSSD vyhrála toliko numericky. Ve skutečnosti přišla skoro o milion hlasů. Což lze, zvláště po 3 letech předchozí vlády pana Nečase, považovat, ve vší úctě, za debakl. Je více než zřejmé, že jsme nepřesvědčili. To by přirozeně mělo vést k diskuzi, proč se tak stalo. Navíc opakovaně. I kdo za to může,“ předeslal v komentáři poslanec sociálních demokratů Jiří Koskuba.

Úspěch je už jen to, že se koalice poslepuje, míní Koskuba

A dodal, že za dané situace je tedy vlastně úspěch, že se vůbec nějakou koalici daří poslepovat. Navíc třeba oproti německým sousedům dokonce velmi rychle. Zda je to však kvalitou vyjednávacího týmu nebo ústupky, to ukáže konkrétní koaliční program. „Nevím o něm totiž o moc více než kterýkoliv jiný čtenář novin. Nicméně z toho našeho předvolebního se asi zrovinka moc neopisovalo. A taky čas. Koalice není vůbec nic ideálního. Naopak. Nu co, třeba i tak zajistíme fungující stát. Křeslo premiéra pro našeho pana předsedu snad dosud zpochybněno nebylo. Zda je to málo, nebo dost, to uvidíme. Je to na něm,“ řekl dále Koskuba ParlamentnímListům.cz.

S pohledem Babišova hnutí ANO na daně prý problém nemá. „Zvyšovat je umí každý. Dokonce i ti, co před volbami mleli opak. Nejprve je tedy zkusme vybrat a hlavně neprošustrovat. Pak se uvidí. Navíc, kdo se taky v těch věčných každoročních změnách má vyznat? Že by to byl záměr?“ zakončil otázkou první téma komentáře.

Kubera ironicky: Teď jsem úplně klidný a nebojím se o naši budoucnost

Senátor ODS Jaroslav Kubera reagoval k danému tématu obecněji, přesto ve svém duchu. „Teď, když je tu nová koaliční vláda, jsem úplně klidný, spokojený a o naši budoucnost se nebojím. Svět bude úplně jiný, protože teď bude všechno v pořádku a všechno bude bezvadné. Budeme se mít dobře, protože nám to nová koalice všechno zařídí. Jenom nevím, kde na to vezmou peníze, ale oni asi mají nějaké zdroje,“ sdělil ParlamentnímListům.cz senátor. A pak objasnil i to, kde se zřejmě ty zdroje budou hledat.

„Zdroje tu přece jsou, v peněženkách občanů. Na to se všichni podnikatelé volící Babiše jistě těšili,“ upozornil ještě Kubera.

Zrušení poplatků u lékaře – výhra ČSSD i terno pro občany?

Tak dlouho se o poplatcích u lékaře mluvilo, až to vypadalo, že si Češi na ně zvykli. A ejhle, jsou opět na pořadu dne. Jak se dívají oba politici na jejich zrušení?

„Právě pro socana ‚dobrá‘ otázka!“ posteskl si Koskuba. „Ale slíbil jsem upřímnost a sliby se mají plnit. Nejen o Vánocích. Pro Lidový dům to ale svedeme právě na ně, ano? I když místo ‚ano‘ je dnes vhodnější, byť nespisovně, říkat ‚jo‘. Čeho je totiž moc, toho je příliš. Než však odpovím, sluší se přiznat, že na věci mám osobní zájem. Jsem přece jenom lékař, a to navíc nemocniční,“ pokračoval dál. 

„Přestože zrušení zdravotnických poplatků je zatím vlastně to jediné, co zbylo z oranžových předvolebních slibů, současný způsob řešení ve mně nadšení nevyvolává. Nestydím se přiznat, že je tomu přímo naopak. Navíc úterní večerní parlamentní diskuze o tomto ve sněmovně i v médiích tak ‚populárním‘ problému mne v  názoru jenom utvrdila. Nerad bych se někoho dotkl, ale většina diskutujících z obou protistran neřekla nic nového a mnohdy byla poněkud mimo mísu. Pokusím se přesto být stručný,“ slíbil Koskuba.

Poplatky a regulační? Omyl - sloužily jen jako záplata...

Dodal, že dnešní pravicová opozice nemá pravdu v tom, že jimi stvořené poplatky byly nějaké „regulační“.

„Nebyly! Jejich zavedením se jenom záplatoval nedostatek financí zdravotními pojišťovnami vyplácených zdravotnickým zařízením. Z praxe vím, že neregulovaly vůbec nic. Zřejmě i proto si na ně lidé dokonce zvykli. Pacientům se sluší za toto sponzorování systému z vlastní kapsy poděkovat. Ale třeba díky opakovanému navýšení DPH to ani tak nestačilo. To pomíjím čtyři ‚gentlemany‘ z vedení ČNB, kteří ‚výrazným‘ přehlasováním zbývajících tří členů bankovní rady tak ‚moudře‘ zdevalvovali korunu. S ohledem na obrovský rozsah dovozu materiálu to pro zadlužené zdravotnictví totiž vůbec nebude sranda,“ upozorňuje Koskuba.

Podle něj druhá strana „poplatkové fronty“ zase věčně slibovala, že vyhraje-li, tak je zruší. Proč prý ne. „Administrativa ve zdravotnictví narůstá i tak do nesmírně obludných rozměrů, že za chvíli pro nesmyslné papíry na nějaké léčení nebude ani čas. Tak proč ještě navíc vydávat a potvrzovat ‚vstupenky do ordinace‘. Nicméně poplatky kritizující strana si měla a musí uvědomit, že žijeme v kapitalismu. Že ani zdravotnictví dávno není financováno tak, jako za socialismu. Že zruším-li poplatky, snižuji jeho už tak nedostatečný příjem, na který sami paradoxně tak rádi upozorňují. Je mi líto, ale zde musím pro změnu souhlasit s lidovci. Chce-li se někomu něco vzít, tak se mu to musí nějak nahradit! Snažil jsem se to ‚našim‘ vysvětlit, ale asi marně. Jak to hodlají konkrétně udělat, na tuhle odpověď marně čekám. Proto nesouhlasím. Plnit z cizí kapsy volební slib (navíc jeden jediný), je totiž minimálně poněkud nevkusné. Překvapuje mne, že koaliční partneři z ANO zatím spíše kývají. Jasně, dosud nikdo nesnižuje cenu kosteleckých uzenin. Ordinace i nemocnice ale dnes jsou také ‚jenom‘ firmou, byť bez naděje na miliardové zisky. Nehodlalo náhodou ANO i stát řídit jako firmu?“ ptá se dál poslanec sociální demokracie.

Jak vypadá noční služba? Schválně...

Uznává ale, že je to velmi široké téma a není prostor vše vysvětlit. „Omlouvám se. Jistě, i ve zdravotnictví je kde šetřit. Je však paradoxní, jako jinde, že právě ti nejpoctivější jsou nejvíce biti. Jak zdravotníci, tak pacienti. A to je špatně! Malý příklad: elektronické recepty ANO? Proč tedy registrační pokladny NE? Atd. Navíc je nezbytné právě v zájmu všech slušných a poctivých pacientů vedle šetření a omezení klasicky českého rozkrádání zabránit i zneužívání a nadužívání zdravotnické péče. Já vím, není to zrovna populární téma, ale ono existuje,“ konstatoval Koskuba. A své konstatování opřel i o praxi.

„Dovolte mi příklad z noční služby z pátku na sobotu před týdnem. Od 23.30 do rána 7 hodin bylo mj. záchrankou přivezeno na příjmovou ambulanci 9 lidí. Z toho 4 opilci nikoliv v komatu - kamarádům se nějak nezdáli. Dva narkomani. Jeden to ‚zase zkusil a není mu nějak dobře‘.  Dále dva rovněž opilí zavšivení bezdomovci - z toho jeden cizí státní příslušník bez pojištění. Váleli se na ulici. A mezi tím 1, slovy jeden, pacient ‚se srdcem‘. Je mi líto, také tohle je skutečnost. I proto se drží non-stop služby. Nyní to bude ještě zdarma… Je to tak opravdu správně?“ ptá se opět poslanec-primář.

Koskuba: Stát ani EU nám nemůže kecat do všeho...

Další otázkou, která se v tomto týdnu též proslýchala, je uzavření velkých nákupních center během některých svátků. Ano, či ne? Liší se oba politici v názorech na toto téma? 

„Vy mi tedy dnes dáváte! Já vím, že je to nápad našich senátorů. Ale zase nesouhlasím, mrzí mne to. Nikoliv s tím, že by zaměstnanci ve velkých obchodech nemohli mít o některých svátcích volno a být s rodinami, ale to není věcí Parlamentu. Maximálně dohody majitele či šéfa, jich samotných nebo jejich odborů. Ve vší úctě, stát ani EU nemůže kecat do všeho. To už tady bylo a jak to dopadlo,“ připomněl Jiří Koskuba.

A dodal, že ještě pochopí, „narozdíl od pana exposlance Šťastného", že stát má právo nařídit dětem na sjezdovkách či bicyklu přilbu, lidem v autě pásy. „Ale tohle prostě ne. Jsou-li prodavači ochotni prodávat a jsou-li za to řádně zaplaceni - pro některé stejně jako ve špitále je to dokonce vítaná možnost navýšení příjmu - je to jejich věc. Podobně jako veřejnosti, jde-li do kostela, na ryby, do lesa či do hypermarketu. Je mi líto. A proč jenom hypermarkety? Proč ne divadla, hospody, hotely, nemocnice, televize, rádio? Co hasiči, policisté, tiráci, letiště, elektrárny? Co dopraváci? Přitom další a další profese jsem nejmenoval. Přiznávám, jako primář již na Štědrý den v nemocnici skoro nesloužím. Možná proto je mi smutno, když vidím, jak v noci opakovaně naší ulicí projíždí skoro prázdný městský autobus, za oknem malý stromeček. V něm 2-4 cestující a řidič. Jenže třeba je veze za jejich blízkými. O tom snad Štědrý den taky je. Vážím si toho šoféra. Jeho práce není vůbec zbytečná. Zakážeme ji? Krásný předposlední adventní víkend,“ zakončil komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A jak se ukázalo, ačkoli je jeden politik ‚zprava‘ a druhý ‚zleva‘, v názoru se tentokrát zcela shodnou.  

I senátorovi Jaroslavu Kuberovi totiž vadí prý blbosti, kterými se naši politici zabývají. Třeba právě ty, co by mu chtěly určovat, kdy může chodit do supermarketu.

Regulujeme, regulujeme – proč stát do všeho strká nos, ptá se Kubera?

Lidé jsou podle předsedy senátorského klubu Jaroslava Kubery, a mimo jiné držitele antibyrokratické ceny z loňska, velmi silně ovlivněni situací v okolí.

„Každý den přicházejí další blbosti. Samé regulace, mezi které počítám například teď to omezení prodeje o státních svátcích v obchodech nad 200 metrů prodejní plochy. Co je komu do toho, že si potřebuju večer nakoupit. Co je státu do toho? Proč strkají nos obchodníkům a lidem do toho, co mají a nemají dělat? To by pak nemohla o svátcích fungovat třeba ani doprava, městská policie… Ti všichni přeci také pracují o svátcích,“ poukázal senátor Kubera na velmi podobné důvody jako jeho spolukomentátor.

  • Další komentáře týdnů ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…