Kubera ryje do Nečasovy debility: Jsem oprsklý, ale toto bych si nedovolil

18.08.2012 16:55

Kvůli zvyšování DPH to v politice vře. Výroky na adresu změn v daních, které pronesl premiér Petr Nečas (ODS,) se nelíbí ani jeho spolustraníkovi, Jaroslavu Kuberovi. Sám je prý "oprsklý", ale to, co Nečas, by si nedovolil.

Kubera ryje do Nečasovy debility: Jsem oprsklý, ale toto bych si nedovolil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Kromě církevních restitucí je aktuálně nejdiskutovanějším politickým tématem zvyšování DPH. To se letos zvýšilo, dle údajů z květnové analýzy ale stát vybral na DPH méně než v loňském roce. Ač část ODS přiznává, že pro další zvyšování daní nezvedne, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zůstává neoblomný. Senát zvýšení neschválil a další boj o vyšší daně se čeká v Poslanecké sněmovně. Další klíčový ústavní činitel, Václav Klaus, rovněž vyšší daně v době ekonomické recese kritizuje.

Kalousek změny hájí

„Jsou tu dva faktory. Jedním jsou metodické vlivy v květnu  2011 a 2012, které šly proti sobě a které se srovnají v následujících měsících. Kdybychom květny vyndaly, index by nebyl 96,4, ale přes sto procent. Další vliv je, že spotřeba domácností klesla víc, než se předpokládalo, ale ne u zboží v nízké sazbě. Neplatí ta hypotéza, že to vzniká díky přeshraničnímu obchodu,“ uvedl Kalousek pro ParlamentníListy.cz.

Nečasova debilita

Za Kalouskem stojí i premiér Petr Nečas (ODSú. Ustoupit od zvyšování daní považuje za nápad na hranici "debility". Do křížku se tak dostal s prezidentem Václavem Klausem. Ten naopak zvyšování DPH označil za politickou sebevraždu.

Oprsklý Kubera se drží zpátky

Senátor za ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera soudí, že politici by neměli užívat tak silných výrazů jako právě Nečas. "Takové výroky by z úst pana premiéra vůbec neměly zaznívat. Já jsem taky dost oprsklý, ale tohle bych si nedovolil," řekl ParlamentnímListům.cz.

Na druhou stranu dává za pravdu jak Nečasovi, tak Klausovi. "Když vedle sebe postavíte deset ekonomů, pět z nich bude pro a pět proti," uvedl váhavě s tím, že co se týče daní, jde o velmi složitou problematiku. Jasno nemá ani v tom, jaké by se měly navyšovat.

"Je logické navyšovat nepřímé, a ne přímé daně. Dochází tak k regulaci spotřeby. Otázka je, zda redukovat spotřebu je v současné době dobré," řekl ParlamentnímListům.cz muž stojící už 10 let v čele Teplic.

Kromě hraničních výroků z úst premiéra Nečase jej ze židle zdvihly i výroky šéfa Hospodářské komory Petra Kužela. Ten tvrdí, že ročně na přímých daních, které Češi neplatí  v takové výši, jak by měli, stát přijde o 150 až 220 miliard korun.

Kuželi, mluv pravdu

"Co by měl pan Kužel říkat ze své pozice jiného? Ale měl by říci pravdu. Že například 140 miliard uniká tím, že si lidé nechávají stavět plot nebo opravovat okna a podobně bez zdanění," dodal s tím, že Kuželovo tvrzení nepovažuje za opodstatněné.

Výběr DPH v roce 2013 tak podle ní odhadnout nelze. Zatímco chování Čechů jako spotřebitelů se odvodit dá, klíčovým  faktorem budou i kroky úřadů v Bruselu pro překonání krize.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…