Kubera se děsí třídy V. Havla. Co takhle šachta Havel I, Havel II, Havel III?

11.01.2012 4:42

Podepsat petici je snadné, domyslet důsledky už těžší, komentuje snahu přejmenovat ruzyňské letiště senátor Jaroslav Kubera z ODS. Pořád je ale lepší, že podle Havla nechtějí pojmenovat některou z velkých pražských ulic. Poslanec Vítězslav Jandák naopak hodnotí kladně obě "havlovské" petice osobností české kultury- za přejmenování letiště i za to, aby komik Petr Čtvrtníček pojmenoval svého syna Havel.

Kubera se děsí třídy V. Havla. Co takhle šachta Havel I, Havel II, Havel III?
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Dva umělci, dva způsoby poděkování Václavu Havlovi. Zatímco jeden jej chce glorifikovat podobně jako Newyorčané prezidenta Kennedyho a Pařížané generála de Gaulla, druhý právě tuto glorifikaci muže, kterého svět vnímal spíš jako skromného myslitele a nepřítele oficialit, paroduje svým typickým způsobem. Petice, na základě jejíhož výsledku slibuje recesista Čtvrtníček pojmenovat svého syna Havel, není podle oslovené dvojice známých politických glosátorů vůbec špatným nápadem. V otázce přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla se ale oba politici rozcházejí.

"V pohledu toho, co se zde dělo před Vánoci, by to Václavu Havlovi přišlo humorné a možná by na toto téma i něco napsal. Já jsem obecně příznivcem systému Pátá Avenue a 78. ulice. Bohužel v Čechách máme jiný stavební vývoj a klikaté uličky. Přesto jsme se o to v Teplicích pokusili," říká Kubera. Odpůrce pojmenovávání ulic po osobnostech argumentuje tím, že si lidé občas pletou správný název svého byliště. "Když z ulice J.V.Sládka uděláte Sládkovu, je pošťák v koncích," říká Kubera.

Ještě že nepřejmenovali několikakilometrovou Evropskou třídu, oddechl si Kubera

Nejinak je to podle něj i s Havlovým letištěm. O změně názvu v úterý jednal pražský magistrát, radní se k výzvě režiséra Feniče s více než 70 tisíci podpisy připojili. Případné přejmenování je v gesci ministerstva financí. "Přejmenování letiště není z pohledu občana ještě tak bolestné, ale představa že by někdo přejmenoval například Evropskou třídu na Třídu Václava Havla mě děsí," řekl ParlamentnímListům.cz zkušený komunální politik.

Takto postiženým lidem, kteří by následkem nového názvu bydliště museli měnit veškeré doklady, by Kubera doporučil oznámit jméno autora návrhu, aby si užil svůj veřejný lynč. "Myšlenka něco po někom pojmenovat je krásná a ušlechtilá, ale administrativa s tím spojená je strašná. Úcta velké osobnosti se dá vyjádřit i jinak. Například po ní pojmenovat nově založený park či veřejnou stavbu. Přejmenování letiště není ničím, co by vyjadřovalo úctu k Václavu Havlovi," říká Kubera a navrhuje poučit se z minulosti a zkušeností s následným přejmenováváním.

Senátor by se změnou názvu počkal do voleb

"Kdo ví, kdo vyhraje další volby. Bude pak Ruzyň letištěm Julia Fučíka nebo nějakého důležitého zakladatele sociální demokracie," neodpouští si typickou nadsázku senátor. Nechce prý však v žádném případě znevažovat záměr režiséra Feniče, jeho úmysl je prý určitě zcela čistý.

Podle Kubery je velkým štěstím, že v Česku došlo k útlumu těžby černého uhlí. "Představte si šachty Havel I, Havel II, Havel III. To by vedlo k jisté devalvaci, zvlášť když jsme nyní nahradili rezoluce peticemi. Lidé je často podepisují, aniž by věděli, co podepisují," říká Kubera na téma petic. Bylo by prý vhodné, kdyby každý ze signatářů Feničovy petice poslali na zvláštní účet tisícikorunu.

"Podepsat" petici tisícikorunou

"Za to by se možná podařilo ufinancovat rúzné hlavičkové papíry, razítka, popisky a jiné věci, které bude muset jinak stát za svého zaplatit. Podobně jako když třicet tisíc lidí podepsalo petici proti utrácení psů. Kdyby si dvě třetiny z nich vzali pejska z útulku, byly by útulky prázdné. Podepsat papír je ale snažší než starat se o psa," dodává senátor. Záměr posvětit volbu jména Čtvrtníčkova syna peticí pak hodnotí vyloženě pozitivně.

Čtvrtníček si dělá legraci běžně. Fenič snad ne

"Na přejmenovávání letiště nevidím nic špatného, líbí se mi to. Petr Čtvrtníček pak jedná jako vždy, dělal si legraci z Klause, teď reaguje na Havla a dění okolo něj. Mně se líbí oba přístupy. Letiště nesoucí Havlovo jméno ale ve mně probouzí ještě jednu naději. Určitě by se hůř prodávalo, takže nové jméno možná zabrání privatizaci," uvedl bývalý herec a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Je prý skvělé, že Petr Čtvrtníček takto reprezentuje český smysl pro legraci a recesi. "Jen doufám, že to jako legraci nemyslí i Fero Fenič," doplnil Jandák.

Petici Fera Feniče podpořil v úterý i pražský magistrát. O novém jménu Letiště Václava Havla pro pražskou Ruzyni definitivně rozhodne Ministerstvo financí. Druhá z podpisových listin se vynořila teprve v pondělí. V případě, že lidé známého recesistu podpoří, dá svému synovi křestní jméno Havel na památku prvního českého prezidenta. V případě jeho zdárného vývinu bude z mladého Čtvrtníčka pracovník pražského letiště.

Pokud ve výchově neuspěje, slibuje Čtvrtníček starší svého potomka naložit na loď, odvézt do Děčína a tam hodit do Labe, stejně jako to provedl Michal Kocáb s květinami pro Havla, které lidé přinesli k exprezidentově rakvi. Zda však svého syna předtím rozebere na bioloogický materiál a ostatní prvky, které do největší české řeky rozhodně nesmí, tak jak to udělal Kocáb s věnci pro Havla, Čtvrtníček v textu petice neuvádí. "Jsem příliš líný, než abych na to generoval jakýkoliv názor," nechal se pro ParlamentníListy.cz slyšet bývalý ministr pro lidská práva za Stranu zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…