Lázně přijdou o další peníze. Od ledna už žádné poplatky za lůžkovou péči

13.10.2013 18:43

Ústavní soud rozhodl letos v červenci o zrušení stokorunových poplatků za lůžkovou péči. Zatímco pacienti to vítají, pro provozovatele lázní to znamená ztrátu dalšího zdroje příjmů. Obnos za každý den na lůžku totiž platili nejen pacienti v nemocnicích, ale také lázeňští hosté. Informuje o tom on-line Deník.cz.

Lázně přijdou o další peníze. Od ledna už žádné poplatky za lůžkovou péči
Foto: kralovehradecko-info.cz
Popisek: lázně - ilustrační foto

Poplatky pacientů, kterým zdravotní pojišťovny hradily komplexní péči, zůstávaly poskytovatelům zdravotní péče. Pro lázně znamená jejich zrušení další problém, už tak se totiž potýkají s nedostatkem hostů.

"Jisté je, že od prvního ledna se regulační poplatek nebude platit. V našem případě to dělá relativně velké procento příjmů, které vypadnou. Zatím to vypadá, že to bude hodně kritická situace," řekl Deníku.cz obchodní ředitel Priessnitzových léčebných lázní Tomáš Rak.

Ztráta tří a půl milionu

Změna se dotkne také lázní ve Velkých Losinách. "Jestliže jsme měli přes zdravotní pojišťovny třicet pět tisíc pobytových dnů a přijdeme v každém o sto korun, znamená to zhruba tři a půl milionu korun. To by byl obrovský výpadek, který by byl pro lázeňství další ranou," uvedl jednatel Martin Plachý. Ten také doufá, že se najde cesta, kdy se část peněz, která šla z regulačních poplatků, promítne do základní ceny lázeňského pobytu hrazené pojišťovnami. Jeho kolegové tomu ale příliš nevěří.

Od ledna příštího roku tak vyjde pacienty pobyt v lázních výrazně levněji. Že by to však znamenalo příliv hostů, provozovatelé příliš nepřipouštějí. "To byla stejná myšlenka jako při změně indikačního seznamu. Nové indikace nám měly přinést kompenzace za zkrácení péče. Realita je ale jiná. Lidé nemají peníze. Někteří třeba přijedou, ale nebude to natolik motivační, aby jezdili do lázní pravidelně," poznamenal Tomáš Rak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…