Lid prý vymete vládu a dosadí svoji. Nenávist k politikům žije i daleko od Prahy

05.04.2012 11:32

V restauraci Bečva ve Vsetíně si ve středu současní, ale i bývalí kantoři z řad seniorů připomněli nejen nedávný Den učitelů. Jeho hlavní část ovšem patřila příznivcům Holešovské výzvy a odborářům. Ti se chystají svrhnout vládu. Na Moravě našli i podporu penzistů.

Lid prý vymete vládu a dosadí svoji. Nenávist k politikům žije i daleko od Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Nešlo o agitaci. „Nechceme seniory do ničeho zatahovat. Oni už mají svůj věk a zbytečně by se rozčilovali. Máme ohled na jejich zdraví,“ vysvětlila Jana Václavíková, koordinátorka aktivit Holešovské výzvy na Vsetínsku. Sama je bývalá kantorka a teď podniká v cestovním ruchu.

Při příležitosti oslavy učitelského svátku se tu po ukončení programu dohodla na spolupráci s šéfem místních učitelských odborů. „Odbory se organizují, pracují a mají zájem. Lidi říkají: je to hrozné, musíme svrhnout vládu. Zároveň se ale bojí, aby je nečekalo něco ještě horšího. Teď je naším úkolem vysvětlit, že už víme, jak bude iniciativa pokračovat, a přizvali jsme odborníky. Nemusíme se bát, že by mohlo existovat ještě něco horšího,“ podotkla Václavíková. Ta také těm, kteří ještě v restauraci zůstali, rozdávala žlutá kolečka Holešovské výzvy s cílem sjednocení národa.

Na demisi kývají i odboráři, učitelé nemají fixy

Školské odbory s koordinátory Holešovské výzvy budou mezi sebou komunikovat a vzájemně se informovat o počtech lidí přihlášených k demonstracím, vzájemně se na akcích podpoří. Zřejmě se shodnou i ve volání po demisi. „Je obecná nespokojenost s politickou kulturou, nedokážu si představit, že to vyřeší dílčí změny,“ připustil Jaroslav Indrák, předseda Odborového svazu pracovníků školství za okres Vsetín. „Pokud dojde ke zmrazení dvou a půl miliard ve školství, rezerva už není vůbec žádná. Na školní pomůcky se dává jedna třetina původních peněz. Šetří se i na křídě a nejsou fixy. Kdyby nebylo projektů, nebyl by ve školství žádný vývoj. Jakékoli škrty se projeví na mzdách. Co se přidalo před pár měsíci po pár stovkách, to nám seberou a ještě víc,“ dodal Indrák. Je spousta škol, kde učitelé mají základní platy, ředitelé je nemají možnost odměňovat, protože není z čeho. Neví se, kolik bude žáků a ředitelé si dělají rezervu na případné propouštění.

Mají už tři návrhy nové ústavy

Aktivisté požadují demisi vlády, ale také čas na to, aby se mohly zorganizovat další hnutí a iniciativy v obcích a krajích. „Pokud bychom vycházeli jen ze stávajících politických stran, byl by to podraz na lidi. Politické strany už mají naše peníze, ale nemají už členskou základnu, nemají program, se kterým by lidi mohly oslovit. Změnu není možné udělat jen v rámci současného systému stávajících politických stran. Potřebujeme mít šanci nominovat prozatímní vládu. Musíme do ní dostat občany. Není možné, aby tuto možnost dostaly špičky politických stran, které nemají naši důvěru. Máme určitě mezi sebou spoustu schopných lidí, kteří pracují. Dnes už máme na stole nové tři návrhy ústavy. Je potřeba, aby prošly referendem,“ popsala Václavíková pro ParlamentníListy.cz „Víme, že na Islandu tohle dokázali za čtyři, pět měsíců. Proč bychom to nemohli dokázat také. Na Islandu sice mají demokratičtější minulost, my jsme ale národ Jana Ámose Komenského, takže jsme chytří,“ dodala jednoznačně.

Příznivců přibývá i na Valašsku

Jednání se urychlují a přibývají sympatizanti. „Dnes jsme se dohodli se školskými odbory, ale máme ještě dohodnutou spolupráci s odbory mnohých továren. Cíl máme stejný: musí být nová vláda, nová ústava, zákony o úřednících. Politické strany musí být odříznuté od zdroje peněz,“ vysvětlila Václavíková pro ParlamentníListy.cz. Iniciativa začíná podle Václavíkové lidi oslovovat. Sama už má zkušenost z komunální politiky, kde kritizovala některé aktivity vsetínské radnice z pozice jednatelky sdružení Zdravější Vsetín. „Iniciativa musí začít od lidí, kteří mají elán, ale i zkušenosti. Aktivit se musí chopit střední generace. U nás jsou to lidé, kteří jsou systémem poškozeni, diskriminovaní nebo byli okradeni. Jsou poznamenaní nekončícími exekucemi nebo nezákonnými soudy. Hlásí se k nám, podporují nás a chtějí na demonstracích vystoupit,“ podotkla Václavíková.

Další demonstrace 15. dubna a 21. dubna

Příznivci Holešovské výzvy se sejdou na demonstraci 15. dubna v v 17. hodin ve Valašském Meziříčí. Do hlavního města pak pojedou všichni společně s odbory. „Do Prahy určitě pojedeme. Po Velikonocích budeme aktualizovat počty, zveřejníme přesná čísla, kolik lidí to bude,“ uvedl Indrák. „Zažil jsem demonstraci, kde bylo třicet tisíc lidí, myslím, že sto tisíc lidí tam teď určitě bude. Navíc je spuštěný aktuální web stopvlade.cz,“ dodal.

Někteří přestavitelé vlády přitom protesty Holešovské výzvy označili za aktivity směřující ke zničení demokracie. Politolog Bohumil Doležal pak dokonce za „frontální útok na polistopadový režim.“

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="227764,227557,227345"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…