Lidé se bojí spořit, a to i na stáří. Tak mnozí sázejí, jiní jsou lákáni na zlato

23.03.2013 13:55

Druhý pilíř penzijní reformy se zatím nesetkal s takovým úspěchem, jaký ministerstvo práce a sociálních věcí očekávalo. Najdou se i lidé, kteří raději než bankám či státu odvádějí peníze speciálním firmám, jež pro ně nakoupí zlato. Jde prý totiž o jedno z nejlepších zhodnocení.

Lidé se bojí spořit, a to i na stáří. Tak mnozí sázejí, jiní jsou lákáni na zlato
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

„Hlavní výhoda tohoto způsobu spoření je v tom, že kupní síla neubývá,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Martin Kahoun, jednatel jedné takové firmy Zlate-investovani.cz, která prodává zlato.

„Druhá věc je, že vám to nemůže stát zabavit. Ani banka. A máte to ve vlastní správě. Tady si nespoříte na určitý spořicí produkt. Nikdo vám nebude říkat: Teď nemůžete použít část vkladu… Máte to ve své správě, jste svůj vlastní pán,“ dodává Kahoun.

Jak často dodávají odborníci, další velkou výhodou zlata je, že je osvobozeno od daně z přidané hodnoty. Vstupem do Evropské unie byl totiž novelizován i zákon o dani z přidané hodnoty (zákon 235/2004 Sb.), který nově definoval investiční zlato a osvobodil je od DPH.

Má to svá pozitiva, ale i zápory

Spoření formou nákupu zlata ale nese i nevýhody. Samozřejmě takový člověk nepobírá státní příspěvek. Také si musí pořádně zvážit, kam bude zlato uchovávat – pokud ho totiž neuloží pečlivě, může být okraden.

„Další taková minusová věc je záležitost psychologická. Ta je v tom, že centrální banky mají na trhu své agenty, kteří krátkodobě manipulují. Takže to lítá sem tam. Když má někdo tendenci sledovat to každý den, tak je to problém,“ vysvětluje Kahoun. Ideální je tedy vývoj cen a svých úspor sledovat jednou, dvakrát ročně – pak se na grafu objeví zhodnocení. „Když na to budete koukat každý den nebo obden, tak se z toho zblázníte,“ upozornil ParlamentníListy.cz obchodník.

Za posledních dvanáct let není nic lepšího, než zlato..?

Ne každý také má důvěru v podobný typ spoření. „Nejlepší záruka je podívat se, jak zlato funguje,“ radí Kahoun. „Zjistíte, že za posledních dvanáct let není lepší aktivum na světě než zlato,“ dodává s tím, že zvlášť v době recese se zlato „vrací do role peněz“ a daří se mu.

Nebezpečí zhroucení ekonomik celých států

Jeho slova potvrzuje i ekonom Vladimír Pikora ze společnosti NextFinance, který upozorňuje na možné pády ekonomik různých států. "Strach bude enormní. Navíc centrální banky budou opět pumpovat peníze do ekonomiky. To v minulosti vždy vedlo ke zdražení zlata. Lidé se totiž budou bát, že všude o peníze přijdou. Takový strach by navíc oslabil i korunu. Investice do zlata by pak mohla být pro korunové investory ještě zajímavější," tvrdil na serveru iDnes.cz už v červnu loňského roku.

Aby lidé nenaletěli, odborníci radí si danou firmu předem pečlivě prověřit. Například zda garantuje zpětný odkup. Ideální je pak taková, která investiční zlato vyrábí a také zpracovává.

Není to pro každého, chce to popřemýšlet

„Není to pro každého, protože to musíte mít trochu rozmyšlené. Musíte se na to, co se děje, dívat kritickýma očima,“ míní Kahoun, jehož společnost, kde působí, má prý tisíce klientů. Nakoupit se tu dá investiční zlato, stříbro i platina.

„Každý si vybere produkt, ve kterém chce spořit, a také cílovou částku, kterou si chce naspořit v investičním zlatě nebo stříbře. Po každé platbě se tak připisuje nakoupená gramáž do váhového konta, které je součástí klientova účtu. Jakmile je postupnými nákupy dosaženo ve váhovém kontu hmotnosti vybraného produktu, produkt vždy odesíláme prostřednictvím cenného pojištěného balíku klientovi do jeho vlastní správy,“ vysvětluje postup.

Kromě této společnosti existuje i na českém trhu mnoho dalších, které se věnují prodeji investičního zlata. Jeho nákup se tak může stát novým trendem ve spoření. Například druhý pilíř příliš popularity nemá, už jen proto, že je výhodný spíše pro majetnější. „Teprve až s hrubým výdělkem nad 30 tisíc měsíčně má smysl zvažovat vstup do druhého pilíře,“ píše například FinExpert.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…