Lidi, jednou panu Drábkovi poděkujete. TOPka svému ministrovi rozumí

02.02.2012 15:00

Po potížích s přidělováním dávek nezaměstnaným to vypadá, že se hýbe křeslo pod dalším ministrem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Namále může mít šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Ten začal sklízet kritiku nejen ze strany opozice a odborů, ale i vládních kolegů.

Lidi, jednou panu Drábkovi poděkujete. TOPka svému ministrovi rozumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Po opoziční ČSSD a KSČM, které reformy z pera ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dlouhodobě kritizují, se vůči šéfu resortu postavili i členové koalice. Věci veřejné žádají změnu sociální reformy, kvůli zpožděné výplatě dávek v hmotné nouzi se rozčiluje i ODS. 

Trable jsou normální, hájí se TOPka

Samotná TOP 09 ale navzdory kritice svého ministra a mnoha návrzích na jeho rezignaci zůstává v klidu. "Kritika je dle mého názoru absurdní," sdělila ParlamentnímListům.cz poslankyně za tuto stranu, Jana Kaslová. "Takto rozsáhlá změna na úřadech práce vešla v účinnost relativně v krátké době a určité obtíže s tím spojené se daly očekávat," dodala. Každá změna podle ní zpočátku přináší trable a ta, která se týká výplaty dávek, není výjimkou.

"Jsem si jistá, že během pár týdnů se situace zcela uklidní a všichni dají panu ministrovi za pravdu," uzavřela optimistická poslakyně.

Další topkařský poslanec, Stanislav Polčák, ale tak optimistický není. "Každý ministr musí počítat s tím, že může být odvolán, ministr Drábek v této věci postupoval s cílem splnit rychle datum účinnosti změn, které schválila koalice a parlament, v dané chvíli jeho osobní pochybení nevidím," řekl ParlamentnímListům.cz politik s tím, že doufá, že veškeré nesrovnalosti budou brzy vyladěny.

Kritika? Bez důvodu

Také topkařský člen sněmovního výboru pro sociální politiku, Jaroslav Eček, za svým ministrem stojí. "Kritika oprávněná není, nepoloží ani ministra, ani koalici," řekl ParlamentnímListům.cz na dotaz, zda rodeo kolem Drábka může ohrozit jak jeho post, tak existenci křehké vládní koalice.

Odbory to vidí jinak: Drábek prý plive lidem do obličeje!

To Pavel Bednář, místopředseda Odborového svazu státních organizací, pod něž spadá právě i Úřad práce, je jiného názoru. "Pan Drábek plive zaměstnancům do obličeje, místo aby se za ně postavil, vše bagatelizuje," řekl ParlamentnímListům.cz. Rozhodně prý neočekává, že by humbuk kolem ministerstva jen tak utichl.

"Rozhodně si nemyslím, že by to bylo něco momentálního, co jen tak odezní," dodal k výhradám vůči ministrovu postupu při udělování dávek.

Drábek se drží zuby nehty. Půjde prý přes mrtvoly

A také sami odboráři z  Úřadů práce nad obhajobou ministra ze strany TOP 09 jen kroutí hlavou. "Ministr Drábek se bude za každou cenu držet ve funkci, zuby, nehty. Nechce za svá rozhodnutí přijímat žádnou zodpovědnost, snaží se to hodit na jiné," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí odborové organizace Úřadu práce v Litoměřicích Eva Pešková.

"Ministerští úředníci jen chtějí všechno svést na zaměstnance Úřadů práce, chtějí docílit toho, aby o nich lidé říkali, že jsou neschopní. To ale vůbec není pravda, ten stávající systém je šílený, pokud od něj nebude upuštěno, problémy jen narostou," dodala.

Odbory se děsí: Situace se prý neuklidní

Za pravdu jí dává i šéfka odborové organizace Úřadu práce v Ostravě Šárka Zemanová. S poslanci, kteří vývoj kolem ministra Drábka odhadují optimisticky, rozhodně nesouhlasí. "Za odbory mohu říct, že jim v tom, že se situace uklidní, za pravdu rozhodně nedají," řekla ParlamentnímListům.cz Zemanová.

Brek a kolapsy. Tak to prý vypadá na úřadech

"Nový program naprosto vybouchl, zejména u dávek v hmotné nouzi. Je to všechno hrozně časově uspěchané. Třeba v Karviné úřednice brečely a kolabovaly. Ač to pan ministr popírá, je to pravda, ti lidé uvažují o tom, že to budou hodnotit jako pracovní úraz," dodala pro redakci Zemanová.

Sám Drábek ve středu oznámil, že kvůli potížím s vyplácením dávek potrestá některé manažery svého úřadu i centrálního Úřadu práce. Plánuje odvolání některých z nich, případně finanční postihy. Zopakoval, že systém nekolabuje a všechny dávky se v lednu stihly vyplatit. Zprávy z regionů typu Karvinsko nebo Ústecko ale říkají něco jiného.

V lednu to začalo

Systém výplaty dávek se změnil od ledna. Přidělování dávek v hmotné nouzi přešlo pod úřady práce. Právě odboráři z těchto institucí dlouhodobě nešetří kritikou právě na Drábkovu adresu. Nový systém je prý nevyzkoušený, nepřipravený a plný chyb.

Mimořádná schůze?

Kvůli chybám ve vyplácení dávek a podezření z klientelismu ale právě ČSSD požaduje svolání mimořádné sněmovní schůze. Problémem se budou zabývat i špičky koalice, Věci veřejné žádají přímo změnu sociální reformy. Odchod ministra Drábka z funkce ale nežádají.

Ministr ve čtvrtek ke svým středečním vyjádřením ke kritice úředníků Úřadů práce přidal i konkrétní kroky. Na brífinku uvedl, že odvolává šéfa odboru informatiky a z chyb zaměstnanců vyvodí i další důsledky.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…