Lidi, proč vám jde jen o plné talíře. Oběti komunismu pláčou nad rudým Českem

02.05.2012 14:48

Hrozí v naší zemi návrat komunistů k moci? Podle některých pamětníků a antikomunistů ano. Dokladovat to může i hojná účast na rudých oslavách prvního máje. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik si navíc pochvaloval stále vyšší přízeň mladých lidí. Někdejší politický vězeň Leo Žídek se navíc domnívá, že komunistům pomáhají i odbory, které rozněcují třídní nenávist.

Lidi, proč vám jde jen o plné talíře. Oběti komunismu pláčou nad rudým Českem
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Podle místopředsedy Konfederace politických vězňů Leo Žídka společnost směřuje doleva. „A nemůžu s tím samozřejmě souhlasit. Všechno záleží na voličích, do jaké míry se takovými tendencemi dají strhnout. Navíc záleží i na sdělovacích prostředcích, protože pokud naše vláda dělá reformy, které jsou nutné, a titulky ve všech novinách přinášejí samé negativní zprávy, aniž by se řádně vysvětlily a voliči tím pak jsou ovlivněni a budou volit ty, kteří budou slibovat a samozřejmě stejně nic nesplní,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý vězeň z uranových dolů.

Hrozí nebezpečí, že promluví ulice

„Dnes jsou velkým nebezpečím odbory, které podněcují třídní závist, stejně tak jako dříve komunisté, a je tu nebezpečí, že promluví ulice. Takové ty různé síly, které se dnes objevují. Když odborům tolik leží na srdci blaho občanů, tak se ptám, proč se tedy za totality nezastávali těch postihovaných a diskriminovaných. Oni dokonale zneužívají dnešní demokracii,“ viní odboráře, kteří by měli především dbát o práva zaměstnanců v jednotlivých podnicích.

Lidé už dle Žídkových slov zapomněli, co tu komunisté dříve všechno provedli. „Je tu nebezpečí, když sociální demokraté vyhrají volby, tak by mohli vládnout nejen s tichou, ale klidně i otevřenou podporou komunistů, nic bohužel není vyloučeno,“ mluví místopředseda Konfederace politických vězňů o scénáři, který poslední dobou zaznívá stále častěji.

Český národ je absolutně nepoučitelný. O tom je přesvědčen protikomunistický aktivista Jiří Wonka, bratr politického vězně a disidenta Pavla Wonky, který v roce 1988 v komunistickém vězení zemřel.

Nepotrestané zločiny plodí další zlo

„Lidé vůbec nemají vůbec o nic zájem, jde jim jen o to, aby měli plné talíře. Lidem je snad jedno, co tu komunisti za ta léta napáchali. Oni nevidí těch dvěstěpadesát tisíc nevinně odsouzených lidí? Nad tím se opravdu musím rozčílit. A justice místo toho, aby stíhala komunistické zločince, tak jde naopak po politických vězních! Já sám jsem byl od revoluce třikrát trestně stíhaný, vždycky za nelichotivé výroky na adresu soudkyně Horvátové, která dodnes soudí a pobírá osmdesát tisíc měsíčně,“ popisuje v rozčilení Wonka. (Soudkyně Marcela Horvátová v roce 1988 odsoudila disidenta Pavla Wonku, který několik dní nato ve vězení zemřel – pozn.red.).

Podle něho je reálné, že tu jednou opět komunisté zvítězí, protože lidé v našem národě jsou prý nepoučitelní a stává se z nich jen konzumní společnost, která nemá o nic zájem. „Jak správně říkal Ferdinand Peroutka, zločiny, které nejsou potrestané, plodí další zločiny. A tady žádné zlo potrestáno nebylo,“ poznamenává bratr posledního politického vězně, jehož vězení stálo život.

„Dá se očekávat, že v příští vládě zasednou komunisti, to je zoufalá situace. Tenhle národ je bohužel z velké části zbabělý. Se mnou se za totality báli lidé mluvit, přecházeli na druhou stranu chodníku. A po roce 1989 za mnou tihle ‚hrdinové‘ chodili a plácali mě po ramenou, kdy už prý budeme věšet komunisty. Já jim říkal, ‚koho bys ty chtěl věšet?‘ Tenkrát se ke mně snad tihle lidé chovali ještě hůř než komunisti. Za tu dobu pozoruji, že mě nenapadají komunisti, ale lidé, kteří vůbec nebyli v partaji, to je na tom nejsmutnější,“ dodává nevesele Jiří Wonka.

Milan Píka, syn komunisty v 50. letech popraveného generála Heliodora Píky, především lituje, že lidé na špatné stránky komunismu velice rychle zapomínají. „Společnost se dnes bohužel vyvíjí jiným směrem než po roce 1989 a na ty špatné stránky se hodně často zapomíná. Ty různé dnešní problémy jsou často hodně dramatizované a přidávají tomu i některá média,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz.

Mají komunisté by měli poslouchat své svědomí

„Všichni jsou navíc ovlivněni tou komunistickou výchovou, však tu byli čtyřicet let a za tu dobu se to přilepí na každého. Zvláště pak dnešní děti, oni vůbec nemají tu výchovu, nevědí pořádně, co všechno se tu dělo, nevědí, co je to vlastenectví. Dnes v lidech hlavně vládne sobectví, všichni koukají jen na to, co mají a co má ten druhý. Každý jen vzpomíná na to, jak si po prvomájovém průvodu mohl zajít na pivo a pokecat,“ kritizuje materiální zaměření většinové společnosti Píka.

Ten se však nedomnívá, že by nějaké výrazné riziko návratu komunistů hrozilo. „Nevím, jestli těch mladých komunistů přibývá, nebo ne, ale nemyslím si, že nám hrozí nějaké bezprostřední riziko návratu komunistů k moci. Řekl bych, že většina dnešních mladých lidí má jiné zájmy, než být komunistou. Ale ti mladí komunisté by se měli zamyslet nad tím, jaké tu bylo dříve napácháno zlo a uvědomit si, že je něco špatně. Měli by poslouchat své svědomí a zamyslet se nad tím,“ vyzývá komsomolce syn popraveného generála Píky, který komunistickým žalářem prošel také.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…