Lídr Bárta: Nepřítel číslo jedna? Politicko-kšeftařská mafie ČSSD, ODS a TOP 09

13.10.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM Lídr plzeňské kandidátky Vít Bárta popisuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz svou pozici před předčasnými volbami a přibližuje i důvody, proč se spojil s hnutím Tomia Okamury. Pokud jde o největší nepřátele, nevidí je ani v osobě Andreje Babiše a jeho útočném stylu, ani v osobě Jany Bobošíkové, v jejichž službách je nyní i bývalá kolegyně Kristýna Kočí, nýbrž v klientelistickém propojení tří velkých stran ČSSD, ODS a TOP 09.

Lídr Bárta: Nepřítel číslo jedna? Politicko-kšeftařská mafie ČSSD, ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Pociťujete v této předvolební době nějakou nervozitu?
Je to především o zodpovědnosti za Plzeňský kraj a o tom, zda opravdu všechny městečka v regionu stačíme objet a navštívit. Z toho je asi stres největší.

Co děláte jinak než před volbami 2010?
Tehdy jsem byl šéfem celostátní kampaně, kdežto nyní je mojí prioritou pouze Plzeňský kraj, kde se věnuji vlastní kampani. Je to tedy něco zcela jiného.

A co se týče výběru lidí a personálních záležitostí kolem vás, jste tady poučen?
Jako lídr jsem mohl kandidátku výrazně ovlivnit a na jejích předních příčkách nenajdete žádné mladé tváře, ale pouze ostřílené odborníky, kteří už předvedli, že se umí kmotrům na plzeňském bojišti postavit. Je fascinující sledovat, jak má pan Jurečko své lidi i na úplně jiných kandidátkách než pouze u ODS. Opakuje úplně stejnou strategii, se kterou jsme se setkali u Věcí veřejných. Už jsme se ale dostatečně poučili a naše kandidátka je sestavená pouze z lidí, kteří se těmto kmotříkům již dokázali postavit.

Jste tedy přesvědčen, že na vaší kandidátce není nikdo, kdo by byl zároveň skrytým člověkem pana Jurečka?
Absolutní jistotu nemůžete mít nikdy a bylo by nefér tvrdit opak. Lidé na této kandidátce se ale delší dobu zapojují do politického dění kolem mé kavárny či spolupracují přímo s Tomiem Okamurou. To dává garance toho, že by tam žádná taková infiltrace být neměla. I když mladí konzervativci pravidelně navštěvují mou kavárnu a nedávno jsem se dozvěděl, že jedna slečna, která se tváří jako má příznivkyně, druhý den pobíhala na pivních slavnostech v modrém tričku a rozdávala letáky ODS.

Co soudíte o tom, že vaše bývalá blízká spolupracovnice Kristýna Kočí nyní pracuje v týmu Jany Bobošíkové?
Je strašné, když vidíte pouze hesla oněch let. Rok 2011 – „dostala jsem 120 milionů na založení nové strany a velkou nabídku od pana Kalouska.“ Rok 2012 – obvinění Šišky a zakázky IT na MPSV, kdy se ukázalo, že tatínek Kristýny Kočí zde dostal na zakázkách, které neprošly tendry, 400 milionů korun. Rok 2013 – Kristýna Kočí nám oznamuje, že odchází z politiky, míní se živit lobbingem a že do jejího daňového přiznání nikomu nic není. I po dvou letech, kdy byly u soudu její výpovědi označeny za velmi nevěrohodné, se nic neděje, policie nekoná a místo toho nám Kristýna Kočí sděluje, že s politikou už nemá nic společného.

Co byste vzkázal Janě Bobošíkové ve vztahu k paní Kočí?
Nemyslím si, že tato strana má šanci uspět. A když se podíváte na propojení s některými tvářemi, tak asi nikoho nepřekvapí, že když se kolem toho motal pan Topolánek, že se teď kolem toho motá i Kristýna Kočí. Propojení přes pana Tluchoře je známé a není to nic překvapivého. Pro nás ale tato strana nyní není nepřítel. Nepřítelem je Radek Pokorný a jeho pan Sobotka, Miroslav Kalousek a jeho TOP 09 a nepřítelem je pořád i ODS, která, i když cítí, že prohrává, brousí si zuby na podporu vlády, aby její lidé mohli zůstat v dozorčích radách.

Co pro Věci veřejné znamená spojení s Úsvitem pana Okamury?
Dokázali jsme sice vyměnit policejního prezidenta, je zcela patrné, že kauzy politických prominentů se začaly vyšetřovat až díky VV a Radku Johnovi a nyní přicházejí i první vlaštovky mé práce na Ministerstvu dopravy, viz první vyhraná arbitráž se společností Eurovia. Všechny tyto a další úspěchy jsou ale bohužel překryty selháním našich tehdejších stranických kolegů, pana Škárky a paní Kočí a Peake a spol. Museli jsme sebrat pokoru a kandidovat s jinými subjekty a jinými osobnostmi, abychom netříštili politické spektrum na dvou třech procentech.

Existuje něco, v čem si s panem Okamurou nerozumíte?
Úsvit přímé demokracie vznikl tím, že se přihlásil ke knize Pavla Kohouta, který představil velmi konkrétní vizi přímé demokracie v českém kontextu. My jsme se k této filozofii přihlásili ještě dřív, než vznikl Úsvit. Úsvit Tomia Okamury zároveň spojuje mnoho různých osobností s tím, že tito lidé nemají ambici vstupovat na ministerstva. Naším hlavním pilířem je změna Ústavy k přímé demokracii a odvolatelnosti politiků.

Jak je pro vás těžké snášet osobní útoky pana Babiše?
Sdílím názor Tomia Okamury, že nemůžete střílet kulometem 365 stupňů kolem sebe, ale na bitevním poli musíte soustředit pozornost na jádro. To je jednoznačně spojení ČSSD, ODS a TOP 09. Reálný základ síly těchto stran vychází ze stejné ekonomické i politické mafie, která tady spolu léta kšeftuje. Názor na pana Babiše neměním, ale na prvním místě mezi nepřáteli není pan Babiš, nýbrž zmíněné strany.

Kdybyste měl sestavit žebříček pěti největších lotrů české politiky, kdo by tam byl?
Největší zlo je v sestavě zákulisních hráčů Háva, Kalousek, Kuba, Dlouhý, Jurečko, Pospíšil. Už teď jich je víc než pět, a to se nám tam vůbec nevešla sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…