Lobbista napojený na Kalouska v knížecím rybníku. Nevoní to ODS

30.07.2012 20:54

Kariérního diplomata Bohumila Mazánka vystřídá ve funkci generálního konzula v Šanghaji lobbista Michal Kuzmiak. Jmenování muže, který má velice blízko k místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, vyvolalo pobouření u premiéra Petra Nečase i předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury.

Lobbista napojený na Kalouska v knížecím rybníku. Nevoní to ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg naplno využil svých pravomocí, když novým českým generálním konzulem v Šanghaji jmenoval Michala Kuzmiaka, který nahradil kariérního diplomata Bohumila Mazánka, ač sám v diplomacii nikdy nepracoval. Obsazení tohoto místa totiž nepodléhá na rozdíl od pozice velvyslance schvalování vlády a prezidenta, jímž by nový generální konzul stěží prošel.

Podle šéfa resortu ale Kuzmiak uspěl ve složitém výběru. Rozruch toto jmenování vyvolává především proto, že se jedná o významného lobbistu, který má blízko k místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a jejich společným přítelem je vlivný zbrojař Richard Háva. Tato trojice se kupříkladu sešla bezprostředně po posledních volbách do sněmovny, které pro TOP 09 dopadly až nečekaně skvěle.

Hned po volbách se sešel ve štábu TOP 09 s Kalouskem i Hávou

„Když zbrojař Richard Háva vstoupil v sobotu po volbách do štábu TOP 09, Miroslav Kalousek jej nadšeně objal. Pak se spolu na několik desítek minut zavřeli v kanceláři. Společnost jim dělal Michal Kuzmiak, lobbista, který pomáhal jak ODS, tak lidovcům v době takzvaného sarajevského atentátu. Poslední roky je klíčovým Hávovým spolupracovníkem, blízko má i ke Kalouskovi,“ popsaly na začátku června 2010 Hospodářské noviny povolební atmosféru ve štábu TOP 09.

„V naší zemi je hrozně moc věcí, které působí podivně, nedůvěryhodně a velice těžko se s nimi běžný člověk srovnává. O to víc, když se často stává, že lidé blízcí politice se dostávají bez jakéhokoli oprávnění na významné posty. Podívejte se na složení ministerstev, jací ministři a náměstci tam jsou, jakou mají odbornou erudici, skoro žádnou,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalá ředitelka Transparency International ČR Adriana Krnáčová.

V diplomatických službách se často objevují odložení politici

Členka ustavujícího výboru sdružení Veřejnost proti korupci ještě neslyšela o tom, že by do takto důležité funkce byl jmenován někdo, kdo se zabývá lobbingem. „Spíš jsem slyšela, že kariérními diplomaty se stávají odložení politici. Ta praxe tady je a pak můžeme spekulovat, zda politici nejsou lobbisté. Ale možná má schopnosti, které ostatní nemají.“ poznamenává ke Kuzmiakovu jmenování mnohoznačně Adriana Krnáčová.

Hned ale dodává, že nelze zaměňovat lobbing za korupci, protože jde o dvě kategorie, které je třeba od sebe oddělovat. „Nelze úplně zatracovat někoho, kdo se živí lobbingem. Pokud to dělá profesionálně a při přesvědčování druhé strany o opodstatněnosti návrhů jedné strany používá standardní metody, tak na tom nic špatného není,“ upřesňuje bývalá šéfka TI.

Konzul je nepřijatelný pro premiéra i šéfa poslanců ODS

Bývalého novináře Kuzmiaka si v roce 1996, kdy vypukl skandál s falešnými sponzory Lájosem Bácsem a Radjivem Sinhou, najala ODS vedená Václavem Klausem na krizovou komunikaci. Ale nakonec to byl právě on, kdo veřejně připustil, že občanští demokraté o problémech věděli déle, než tvrdili. A jeho svědectví přispělo k tomu, že se ODS rozštěpila a Klausova vláda padla. Od té doby se zaměřil na politiky KDU-ČSL, později TOP 09.

Pro ODS je nepřijatelný nejen kvůli událostem z druhé poloviny devadesátých let, ale i pro jeho účast na všelijakých tuzemských obchodních transakcích. „Dotaz by měl spíše směřovat na často moralizující TOP 09, jestli je přesvědčena, že by podobní lobbisté měli zastávat takto významné posty. Já jsem přesvědčen, že nikoliv,“ zkritizoval v reakci pro HN výběr diplomata premiér Petr Nečas.

Ministrovi by jmenování měl schvalovat zahraniční výbor

Výpad si neodpustil ani předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v souvislosti s tím, jak TOP 09 dotírala na ministra spravedlnosti Pavla Blažka, aby jmenoval vrchní státní zástupkyní v Praze Lenku Bradáčovou. „Toto neustálé moralizování příliš nesedí u politické strany, která neváhá nominovat na post generalního konzula v Číně lobbistu Michala Kuzmiaka. TOP 09 by tak nejprve měla vysvětlit veřejnosti svou vlastní personální politiku, než začne zasahovat do působnosti jiných resortů,“ vyzval Stanjura koaličního partnera, aby zdůvodnil lobbistovo jmenování.

O pojistce proti tomu, aby rozhodoval v těchto věcech jen ministr, ví bývalý místopředseda ODS. „Už dlouho usiluji o to, aby diplomata, který je někam vyslán, schvaloval také zahraniční výbor. Tomu se samozřejmě zuby nehty brání ministerstvo zahraničních věcí. Dokud tomu tak nebude, budou nastávat podobné, ne příliš šťastné situace,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz předseda sněmovního zahraničního výboru David Vodrážka.

Je třeba si vynutit, aby na důležitých místech seděli odborníci 

„Dokud si nevynutíme pořádek, dokud nebudeme chtít, aby odborníci seděli na důležitých a potřebných místech, tak budeme stále řešit stejnou otázku. Ale musíme se o to snažit, klást správné otázky správným lidem a nesmíme být lhostejní. Není to tak dávno, co nás ani nenapadlo, že policií budou vyšetřovaní lidé, kteří byli nedotknutelní. A nejsou. Jen to nesmíme vzdát,“ apeluje pro ParlamentníListy.cz signatářka Veřejnosti proti korupci Adriana Krnáčová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…