Magoři a agresivní hovada, odplivla si ODS před Holešovskou výzvou

20.03.2012 6:30

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 ostře zkritizoval takzvanou Holešovskou výzvu, která požaduje demisi vlády a změnu parametrů politického a ústavního systému České republiky. Podle něho neútočí pouze proti vládě samotné, ale proti systému parlamentní demokracie. Pravicoví politici s Kalouskem většinou souhlasí, levicoví výzvu spíš hájí, i když k ní mají své - někdy i silné - výhrady.

Magoři a agresivní hovada, odplivla si ODS před Holešovskou výzvou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Holešovská výzva se distancovala od Skutečné demokracie vedené Ponertem

„Pokud jsme sledovali výstupy Holešovské výzvy, včetně jejích mluvčích, tak to nebyly protesty proti vládě a vládním krokům. To byly protesty skutečně proti demokratickému systému jako takovému,“ řekl Kalousek v České televizi. Slova o "lepších zítřcích" podle něj vedou vždy do pekel. „O novém spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu,“ uvedl Kalousek v narážce na Adolfa Hitlera.

Jeden z iniciátorů Holešovské výzvy Slávek Popelka míní, že si lidé nepřejí zastupitelskou demokracii. O zásadních věcech by podle něj lidé měli rozhodovat v referendu. Prvním krokem k nastolení skutečné demokracie podle jeho představ bude zrušení politických stran. Lidé potom vyberou ze svého okolí zástupce, kterým důvěřují, a tyto lidi pak delegují na vyšší místa. 

Magoři, agresivní hovada a Kalousek v akváriu se slivovicí

Koaliční politici mají většinou podobný názor jako ministr Kalousek. S revolucionáři z Holešovské výzvy se vůbec nepáral poslanec Aleš Rádl z ODS. "Ano, souhlasím s Kalouskem. Poté, co jsem měl díky kvalitní zpravodajské práci ČT možnost vyslechnout si mluvčího této výzvy a podrobněji se seznámit s myšlenkovou a intelektuální výbavou lidí, kteří stojí v čele těchto protestů, si rovněž myslím, že ti lidé prostě jen a pouze nenávidí demokratický systém a všechno, co k němu patří, a svou nenávist se jen snaží zabalit do nějakých rádoby moralit . Ve chvíli, kdy ale musí svou iracionální nenávist nahradit nějakým pozitivním návrhem, začne být každému objektivnímu pozorovateli zcela zřejmé, co je to za magory a agresivní hovada,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava výzvu hájí a ostře se pustil do Kalouska. Podle něho Kalousek nenávidí demokracii a senátor přirovnal Kalouska k Hitlerovi.

Senátor ČSSD Vladimír Dryml se naopak zase vůbec nepáral s Kalouskem. „Kalousek žije v akváriu naplněném slivovicí. Kdyby neodpouštěl miliardy na pokutách, nemuselo by vše zdražovat a ještě by byl na krajích a obcích pořádek. Bývalý lidovec jako potrefená husa se opět ozval,“ uvedl senátor.

Z Kalouska mluví strach

„Každý má právo na svůj názor, nesmí však být extremistický a napadat principy demokracie. Holešovská výzva zatím jen kritizuje současnou situaci, ale nepřináší žádný náznak řešení. Přesto jim nelze bránit v jejich akcích, ale měli by říci, co bude „den poté“. Prostě jednoduchá řešení neexistují v ČR, ani v EU, ani jinde v demokratických systémech,“ myslí si první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Ani předseda KSČM Vojtěch Filip Kalouska nešetřil. „Z Miroslava Kalouska mluví strach. Nejde totiž o jeho pseudodemokracii, kdy mu prochází zakrývání faktů a fackování lidí, ale o skutečné opačné názory, které nemůže odbýt strašením komunisty. Lidé mu totiž už nevěří,“ míní Filip.

Vlastní pohled na Věc má místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka. „Nesouhlasím ani s Kalouskem, ani s Holešovskou výzvou a ani s Hitlerem. Co mě zajímá, je to, že lidé se začínají ozývat a chtějí brát do rukou vidle. Bohužel v úplně nesprávný čas a v úplně nekompetentní režii. Na kandelábrech měli viset během revoluce ti, kteří způsobili dnešní situaci v zemi a kteří dnes drží politiku a ekonomiku v hrsti. Dnes je nutná úplně jiná strategie, ale obávám se, že rozzuřený lid to opět nechápe. Chybí zdravý rozum a schopné vedení,“ myslí si Chaloupka.

Podle poslance ODS Jaroslava Plachého žijeme ve svobodné zemi a Holešovská výzva může jít do voleb a přesvědčit voliče. "Nemá ale právo blokovat magistrálu a revolucí svrhnout demokracii. Následovala by totalita nebo anarchie. Proto mi Holešovská výzva připomíná extremisty, které by ale neměla propagovat veřejnoprávní televize," dodal Plachý.

Rozkrádání veřejných peněz a sprosťák Kalousek

„Demokracii ohrožuje naopak Kalouskova politika umožňující rozkrádání veřejných peněz, kvůli čemuž nám nyní Brusel zastavil dotace. Vypadá to, že panu Kalouskovi se tento korupční systém zamlouvá a běda tomu, kdo toho má už dost. Na toho vyrukuje s Hitlerem. NKÚ kritizoval porušení rozpočtové kázně  ministerstva financí například v únoru 2011. Výjimka dle interní směrnice umožňuje odpustit chybovost při čerpání dotací. Místo toho, aby byli viníci potrestáni, zaplatí vše daňový poplatník. Pak peníze nejsou a likvidují se veřejné služby. Snižování životní úrovně, to je ohrožení demokracie,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.  

Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová říká, že neoddělitelnou součástí demokracie je svobodné vyjadřování nespokojenosti občanů s vládou. „Zároveň ale platí, že vlády ani prezident neodcházejí na výzvu. To by pak nebyla demokracie, ve které vláda dostává mandát od sněmovny vzešlé z voleb, ale ´výzvokracie´, kde by vláda vládla na základě souhlasu aktivistických skupin. Takový systém by s demokracií neměl nic společného,“ myslí si Parkanová.

Bývalý šéf odborů a europoslanec ČSSD Richard Falbr se do Kalouska také pustil zostra. „Kalousek je demagog a sprosťák! Zneužívá toho, že jde o spontánní projev hněvu a nespokojenosti podobný třeba ´rozhořčeným´ ve Španělsku. Tam by si něco podobného nikdo říct nedovolil,“ napsal v esemesce europoslanec.

Antisystémové utopistické hnutí

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík míní, že pokud se v souvislosti s demonstrací, kterou Holešovská výzva spolupořádá, objevují i návrhy na zrušení politických stran, pak je to jistě volání po novém společenském řádu, než je parlamentní demokracie. „Já dávám přednost zlepšování společenských poměrů v rámci demokratického uspořádání,“ dodal Gazdík.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka se domnívá, že Kalouskův výklad je zjednodušující a zavádějící. „Výzva reaguje na nespokojenost lidí a pokud tito vidí, že není vůle politické reprezentace řešit problémy spravedlivě, radikalizují se. Pak se přirozeně na hnutí nabalují i zastánci fašizujících skupin, ale i provokatéři zpravodajských institucí, kteří mají za úkol hnutí rozložit a v očích veřejnosti diskreditovat. Jsme v situaci, kdy lidé nevěří systému, který selhává, a nejen v Evropě,“ míní Opálka.

„Z toho, jak se vyjadřoval mluvčí Holešovské výzvy, jsem přesvědčena, že se opravdu jedná o antisystémové hnutí s utopistickou mlhavou představou řešení společenských problémů. S podobnými pokusy sociálního inženýrství má Evropa své neblahé zkušenosti. Naše zastupitelská demokracie má mnoho chyb, ale není jiná cesta než usilovat o jejich nápravu postupnými kroky v rámci právního řádu,“ řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Nepodceňme to. Agresivita stoupá

Poslanec ČSSD David Rath s Kalouskem souhlasí v tom, že iniciativy proti parlamentní demokracii jsou nebezpečné. Dodává ale, že radikalita a agresivita ve společnosti zase stoupá kvůli Kalouskovi: „Předně pan Kalousek mluvil o malíři pokojů, který chtěl změnit světový řád. Adolf Hitler byl přitom malíř obrazů a hlásil se na malířskou akademii. Krátce ve Vídni dělal i na stavbách, ale pokud je známo, tak pokoje nemaloval, tak nevím, koho měl vlastně chemik Kalousek na mysli."

„Bohužel díky vládní politice roste agresivita a radikalita společnosti a objevují se i nebezpečné tendence na destrukci parlamentní demokracie. Neberu to na lehkou váhu, vláda by se měla vážně zamyslet  a upravit svou politiku, nebo odejít. Je nebezpečné pro všechny lidi, aby napětí ve společnosti dále rostlo,“ varuje Rath.

Podobně i předseda NS-LEV 2011 Jiří Paroubek chápe motivy výzvy, ale nesouhlasí s některými požadavky. „Chápu tu výzvu jako zoufalý výkřik určité části veřejnosti reagující na současnou situaci, kterou vláda ani opozice nejsou schopny řešit. Ve sněmovně jsou poměry, že opozice nemá žádnou sílu a nemůže korigovat vládní reformy. Nespokojenost se pak ze sněmovny přelévá na ulici. V té výzvě je řada výstředních názorů. Třeba vyměnit soudce, ale kdo je pak nahradí? Či zrušení politických stran, demokracie ale bez politických stran fungovat nemůže. Každopádně ale výzva reprezentuje názor významné části společnosti, zatímco vláda nyní reprezentuje 14 procent populace, možná již méně,“ uvedl Paroubek.

Nerespektování výsledku demokratický voleb a ústavy

Podobný názor jako Paroubek a Rath sdílí i poslanec KSČM Jiří Dolejš: „Nespokojenost a protesty jsou logické, výroky některých představitelů výzvy, třeba pana Popelky, hloupé. Chybí jim řešení,“ domnívá se.

„Zastavení reforem je to poslední, co Česká republika potřebuje. Čekám, zda-li se tvůrci výzvy posunou od čiré negace někam dál,“ reagoval poslanec VV Viktor Paggio.

„Především je alarmující, že se útočí na výsledky demokratických voleb a svobodné rozhodování voličů. Nikde jsem neslyšel jejich zdůvodnění, proč by výsledky posledních voleb měly být nelegitimní,“ uvádí místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Podobný názor má poslankyně ODS Jana Černochová. „Holešovská výzva usiluje o odstranění vlády, která vzešla ze svobodných demokratických voleb. Názorová opozice je vždy přínosná, výzva však obsahuje pouze destrukci bez věcné alternativy. Představitel výzvy Slávek Popelka navíc apeluje na svrhnutí vedení soudů, čímž opouští rovinu politické kritiky a usiluje tak o destabilizaci ústavního pořádku. Nemyslím si, že by výzva představovala ústavní nebezpečí srovnatelné s počátkem nacismu v Německu, takovéto snahy jsou však často obtížně rozpoznatelné a ochrana naší Ústavy a svobodného demokratického zřízení si bezesporu zaslouží bdělost,“ myslí si poslankyně.

Naivita a více škody než užitku

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny je Holešovská výzva reakcí, jejíž příčinou je deformace demokratických principů v rámci etablovaných politických stran. Pozitivních a reálných změn může podle něho výzva dosáhnout tím, že vyzve veřejnost, aby se angažovala účastí v rámci stávajících partají, ve kterých prosadí uzákonění prvků přímé demokracie, jako jsou referenda.

„Doposud výstupy Holešovské výzvy, které zjednodušeně řečeno říkají, že řízení společnosti lze nahradit přímou demokracií a nestranickým systémem, působí naivně a může vyvolat chaos a více škody než užitku. Jinak hodnocení, že současný politický systém je likvidován korupcí, je naprosto přesné. A lidem se nelze divit. K deformacím, o kterých jsem hovořil, stačí pohled na zmítající se Věci veřejné nebo téměř ustálený pojem, který české politice nadělila ODS, a to, že o věcech rozhodují kmotři. Tedy s názorem pana Kalouska mohu polemizovat a víceméně se zeptat, nežene-li do chaosu a extrému společnost právě on a jeho rozhodnutí o takzvaných reformách,“ dodal Foldyna.

Poslanec TOP 09 Daniel Korte souhlasí s Kalouskem. „Časy nejistoty plodí strach, jenž vyvolává poptávku po rázných a jednoduchých řešeních. Ti, kteří jim naslouchají, si neváží své svobody v demokratickém státě. Až se ocitnou v autoritářském, budou se divit,“ vysvětluje poslanec.

Pan Kalousek se asi zbláznil

„Pan Kalousek se asi zbláznil,“ reagoval stručně člen poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Huml.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba s Kalouskem nesouhlasí. „Pan Kalousek si pomýlil dobu a vrátil se do času jemu dobře známé a zažité Národní fronty. Opět asi platí obehrané heslo: ´Kdo nejde s námi, jde proti nám!´ Je to pochopitelné, vždyť to tehdy vlastně byla taky jen taková trojkoalice. Omlouvá jej snad jediné. Prostě se i jemu, jako ministru financí, vůbec nedaří. Není rozhodně žádný hlupák. Bohužel. Takže to moc dobře ví. Nejen proto tato vláda nemá a nemůže mít žádnou důvěru. Na tom, ač třeba z pohledu trojkoalice zase úspěšně, úterní hlasování nic nezmění. A pochybuji, až jednou bude sestavována nová vláda, že tam pro něj zase bude, jako dosud skoro vždy, místo. Je čas změnit pravidlo: ´Kalousek věčně živý a u korýtka´. Dřít bídu ostatně i tak nebude,“ uvedl Koskuba.

„Ano. Miroslav Kalousek má pravdu. A kdo nesouhlasí, ať si pustí páteční Hyde Park,“ poznamenal místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Obávám se, že Miroslav Kalousek má tentokrát pravdu. Hovořil jsem o tom s řadou normálních lidí a oni nad Holešovskou výzvou většinou jen kroutí hlavou,“ reagoval senátor Petr Pakosta.

Plná síťovka se nekonala

Podle názoru poslance Starostů a nezávislých Stanislava Polčáka má každý právo vyjádřit svůj názor, Kalousek i Holešovská výzva. „Některé názory Holešovské výzvy však skutečně nerespektují demokratické principy a základy ČR. Jistěže je řada věcí, které nefungují, ale obecně je Česká republika demokratickým a právním státem. Holešovská výzva prezentuje otevřeně postoje, které se s těmito zásadami neslučují. Tím iniciátory nepodezřívám z toho, že chtějí sabotovat tento stát, ale měli by se více seznámit s tím, jak lze prosazovat své názory v právním státě,“ dodává poslanec.

Podle poslance ČSSD Františka Bublana, jakkoli je Holešovská výzva nedokonalá, tak má v sobě touhu po lepších poměrech u nás doma. „Lidé vyjadřují názor, že mandát, která vládní koalice dostala, byl velkým omylem a v podstatě skončil. Přirovnání s Hitlerem je nepatřičné, dá se otočit i na druhou stranu, neboť pravice také slibovala plnou síťovku, a přináší bídu a frustraci,“ vysvětluje Bublan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…