Máme armádní nemocnici jako v USA, jenže bez pacientů. Peake to jde řešit

19.12.2012 7:51

V Těchotíně v Orlických horách stojí unikátní nemocnice pro případ biologického útoku. Českou republiku přišla na 1,75 miliardy korun a její roční provoz se vyšplhá až ke 120 milionům. Ale co s nemocnicí, když v ní chybí pacienti.

Máme armádní nemocnici jako v USA, jenže bez pacientů. Peake to jde řešit
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Vybavení areálu nemocnice je sice na špičkové úrovni, ale poslední pacient v něm byl před několika týdny. Byl hospitalizován s podezřením na ebolu. Provoz nemocnice, která patří armádě, stojí ročně 120 milionů korun. Armáda proto zvažuje, že se Centra biologické ochrany zbaví. Rozhodnout by se o tom mělo na konci února.

„Jde o unikátní zařízení, nechceme to rozhodovat sami," řekl deníku Mladá fronta Dnes mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. A unikátní tato nemocnice skutečně je, v Evropě žádné podobné zařízení není. Deník areál přirovnává k americkému centru Maryland Fort Detrick.

O výstavbě českého centra bylo rozhodnuto po útoku na americké obchodní centrum v roce 2001. Tehdy panovaly obavy z možných teroristických útoků využívajících biologické zbraně. Teď se řeší, co s nemocnicí dělat dál.

Prodat nebo zavřít

Podle Ministerstva obrany je jen několik málo variant. Nemocnici buď zavřít, prodat nebo najít nějakou instituci, která bude přispívat na její provoz. Česko se ovšem zavázalo, že bude pro NATO plnit úkoly biologické ochrany v evropském teritoriu, k čemuž těchotínskou nemocnici potřebuje.

O centrum nestojí ani Ministerstvo zdravotnictví, protože je nelze využít pro běžné pacienty. Navíc na něj resort nemá peníze. „S hlavním hygienikem armády jsem se o Těchotíně bavil, ale to zařízení nemá status nemocnice. Jeho využití pro civilní obyvatelstvo, s výjimkou toho, že se tam jezdí školit lékaři z infekčních klinik, si netroufám posoudit," řekl MF Dnes hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Do Orlických hor se hodlá vydat nová ministryně obrany Karolína Peake a navrhnout řešení. Hovoří přitom o možnosti, že by areál sloužil vědcům a výzkumníkům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…