Máme vládu paběrků. Funkci dostal každý, kdo si o ni řekl, tvrdí poslanec topky

20.07.2013 22:50

Dlouholetý starosta Železného Brodu a nynější poslanec za TOP 09 Václav Horáček vysvětluje Parlamentním listům.cz, proč nedá vládě premiéra Jiřího Rusnoka důvěru.

Máme vládu paběrků. Funkci dostal každý, kdo si o ni řekl, tvrdí poslanec topky
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Václav Horáček

„Není to vláda, která by se opírala o demokraticky volené hlasy zastupitelského sboru  - Parlamentu, ale je sestavená všem navzdory – koalici i opozici. Mou důvěru nedostane z důvodů principiálních – odmítám takový nedemokratický přístup, i faktických – její členové nejsou zárukou dalšího pokračování v reformách a ozdravování státního rozpočtu,“ říká Horáček.

Domnívá se, že jde o vládu „paběrků“. „Funkci dostal každý, kdo si o ní řekl, aneb bonmotem – kde se ministrem nestal jen ten, kdo si neřekl. Je to nedůstojné postavení České republiky v rámci Evropy i světové politiky,“   vysvětluje dál.

Jde o politický produkt jednoho politika

Kabinet pod vedením Jiřího Rusnoka je podle něj velice nepřesné označovat jako takzvanou vládou odborníků či úředníků. „Máme vládu Miloše Zemana. Bylo by nesprávné označovat tuto vládu jinak, protože ona ničím jiným není – je politickým produktem, který vznikl na základě rozhodnutí, přání a vlivu jednoho konkrétního politika – Miloše Zemana,“ objasňuje.

Úřednická vláda je podle jeho názoru taková, která vznikne na základě shody většiny v Parlamentu jako šance na řešení patové situace. „Což tato vláda není. Označení vláda odborníků pro tuto konkrétní vládu by evokovalo, že dosud nikdy vláda odborníků nebyla, ale to je nesmysl,“ domnívá se poslanec z Libereckého kraje.

Prezident chce ovládnout Poslaneckou sněmovnu

„Předpokládám, že pan Zeman si například myslí, že jeho vláda byla kdysi odborníků plná, bez ohledu na to, jaké kauzy z její doby se dodnes řeší – a není to jen mediálně známý případ Mostecké uhelné společnosti,“ říká Horáček.

Nová vláda je podle něj počátkem marketingové kampaně Miloše Zemana ve snaze v následných parlamentních volbách ovládnout také Poslaneckou sněmovnu – a to nejen prostřednictvím jeho zemanovců, ale působením vlivu i přes ČSSD. „Tomuto nebezpečí nyní čelíme. A je vidět, že se výrazně nezastaví ani před ministrem financí, který občanům České republiky názorně ukazuje, jak porušit zákon o volbě prezidenta, jak se zadlužit a jak dluhy rychle vyřešit díky vlivné funkci, kterou dostane. Snad za nahlas vyslovenou podporu Miloši Zemanovi v prezidentské volbě. Jak se vyplatilo nemlčet!“ komentuje.

Důvěru této vládě nedám

„Takové vládě nemohu dát důvěru. Nevznikla na základě ústavních zvyklostí ČR, neopírá se o demokraticky volené hlasy zastupitelského sboru (Parlamentu). Je sestavená všem navzdory – koalici i opozici,“ zmiňuje železnobrodský politik.

Poslanec, který je členem TOP 09, nepodpoří návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny. „K tomuto kroku není důvod. Nelze podlehnout tlaku na demokraticky zvolený parlament vzdorem prezidenta v podobě truc vlády,“ sděluje.

Další vývoj – otázka pro věštce

„Ohledně dalšího vývoje – to by možná spíše věděli nějací věštci. Já jsem šel do Poslanecké sněmovny z pozice starosty a měl jsem své představy, co bych chtěl změnit, na čem bych se chtěl podílet a proti čemu bych chtěl bojovat,“ říká. „Ne vše se třeba podařilo, ale snažil jsem se pracovat na konkrétních projektech a zákonech a příliš se nezabývat plytkým politikařením, jehož důsledky dnes vidíme kolem sebe,“ doplňuje.

Velké přání do budoucna – nedávat peníze plošně na blbosti

Bývalý starosta doufá, že nejbližší politická budoucnost proběhne v rozumném a demokratickém duchu. „Takovém, který by mi umožnil pokračovat v začaté práci,“ uvádí a vyslovuje své velké přání – rozpustit všechny dotační peníze do rozpočtového určení daní a dát je rovnoměrně obcím, které nejlépe ví, kde je bolí pata.

„Zmenšilo by se riziko korupce spojené s dotacemi. Peníze by se nedávaly plošně na blbosti, ale lidé by svou volbou rozhodli, na co budou využity. Na tomto pracuji a s tím půjdu dál. Prosazení tohoto záměru by bylo vývojem, který bych si přál…,“ uzavírá Václav Horáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…