Mediální odborník: Z Kalouska sálá radost. To asi kvůli Vondrovi

02.12.2012 6:30

TÝDEN V MÉDIÍCH Podle mediálního odborníka Petra Žantovského sdělovací prostředky v uplynulém týdnu málo upozorňovaly na to, že konec Alexandra Vondry ve funkci ministra obrany je triumf a vítězství jeho kolegy z vlády Miroslava Kalouska. Rovněž ho překvapilo, že média přistoupila na hru ministerstva vnitra o dvojím výkladu zákona při rozhodování o prezidentských kandidátech.

Mediální odborník: Z Kalouska sálá radost. To asi kvůli Vondrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Oznámení rezignace Alexandra Vondry z postu ministra obrany provázely ve sdělovacích prostředcích titulky a komentáře ve smyslu „Vondra doplatil na kauzu ProMoPro“ či „Vondru dostihla kauza ProMoPro“. Mediální odborník Petr Žantovský však upozorňuje, aniž by chtěl dělat končícímu ministru obrany advokáta, že si téměř nikdo nepoložil otázku, zda tomu tak opravdu je. Přitom ale nezpochybňuje, že ProMoPro je kaňkou ve Vondrově politické dráze.

„To celé není o ProMoPro. Aranžmá odchodu Vondry v kontextu s tím, že se do resortu tlačí paní Peake, je vítězství a triumf Miroslava Kalouska, kterému Vondra na ministerstvu překážel. Kdo se trošku zabývá zákulisím české politiky, tak vidí, že Miroslav Kalousek triumfuje. Koneckonců pokud někdo viděl jeho vystoupení v Událostech, komentářích ČT24, tak ta radost, která z něj vyzařovala, když se ho pan Veselovský ptal na Vondru, tak ta byla těžko zakrytelná,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Peake bude od Kalouska mnohem lépe ovladatelná

„Chápu snahu strčit tam paní Peake, protože ta bude samozřejmě mnohem lépe ovladatelná ze strany pana Kalouska nebo TOP 09. Proto bude hrát všechny karty, které jí kdo dá do ruky, jenom proto aby se udržela se svou stranou LIDEM, která neprošla žádnými volbami, ty dva roky ve vládě, ve sněmovně a u možností. To je podle mého názoru zákulisí rošády s panem Vondrou,“ podotýká Petr Žantovský.

Druhou postavou, které se v uplynulém týdnu média nejvíce věnovala, byl ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych. „Dokázal zrušit dosavadní už mnoho set let platící matematické poučky a když počítal chyby prezidentským petentům, tak vynechal kategorii, které se odjakživa říká v matematice vážený průměr. Což je přesně to, jakým způsobem měl postupovat při zkoumání chyb,“ konstatuje Petr Žantovský.

Absurdní úřednická zvůle a žádný dvojí výklad zákona

Ale nepovažuje to jen za zázrak matematiky. „Je to i zázrak absurdní úřednické zvůle, když si vybavíte, jakým způsobem se šéf odboru v různých televizních vyjádřeních oháněl, že to je jeho výklad zákona. To přece není výklad zákona, to je výklad matematických pravidel, a ten je nepřípustný už od dob Pythagorových, a to už je dost dlouho. Určitě déle, než pan Henych sídlí na ministerstvu vnitra,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

„Z hlediska mediálního je na tom zajímavé, že novináři přistupují v různých komentářích a zpravodajstvích velice často na tuto interpretaci, že se jedná o dvojí výklad zákona, respektive prováděcí vyhlášky k přímé prezidentské volbě. Vůbec jim nedocvaká, že tady se něco úplně postavilo na hlavu a že to opravdu není výkladem zákona, ale že to je hloupostí několika úředníků, kteří neumějí počítat,“ myslí si Petr Žantovský.

Vyhánět čerta ďáblem nového úřadu je velmi nebezpečné

Pro třetí zajímavost uplynulého týdne sáhl Petr Žantovský až do Velké Británie, kde se chystá zavedení jakéhosi mediálního censorního úřadu. „Podle oficiálního zdůvodnění má hlídat, aby nedocházelo k poškozování lidských práv jednotlivců tak jako v případě některých nedávných kauz s týdeníkem News of the World, za nimiž stojí buď hloupost, nezodpovědnost nebo hamižnost vydavatelů či redaktorů a šéfredaktorů,“ uvádí mediální odborník.

„I když k tomu opravdu došlo, tak vyhánět tohoto čerta ďáblem nového úřadu je velmi nebezpečné. Říká se, že cesta do pekla bývá dlážděná dobrými úmysly. A od tohoto dobrého úmyslu je k šíené realitě cenzury velice blízko,“ obává se Petr Žantovský, jehož na tom udivilo, že se to odehrává ve Velké Británii, za vlády pravice, tedy konzervativců, kteří proti tomu nijak významně nic nenamítají.

Veškeré hodnoty už se rozpily a znejistily v celé Evropě

Připouští ale, že až o tak nevídaný jev nepůjde, protože kupříkladu německá kancléřka Merkelová, která o sobě tvrdí, že je pravicová politička, provozuje politiku, která má do pravice daleko. „Tak zřejmě se všechny ty hodnoty už hodně rozpily a znejistily po celé Evropě. Tak se pak ani my nesmíme divit, když pan Kalousek říká, že je pravicový politik, ačkoli zvedá daně. Což vždycky a ve všech historických etapách patřilo výhradně levicovým vládám a stranám,“ dodává Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…