Mezinárodní spolupráce finančních úřadů dostane nová pravidla

20.01.2013 20:52

Finanční úřady by měly mít lepší podmínky pro spolupráci se svými zahraničními protějšky. Umožnit jim to má několik dokumentů, kterými se budou zabývat Sněmovna i Senát. Jde o návrh nového zákona, který umožní výměnu daňových informací, a o mezinárodní úmluvu o vzájemné správní pomoci v daňových záležitostech. Úřadům umožní například zúčastnit se daňových kontrol v zahraničí.

Mezinárodní spolupráce finančních úřadů dostane nová pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Návrh nového zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní umožní finančním úřadům v různých státech, aby si vyměňovaly daňové informace pokud dojdou k závěru, že se někdo v jiné zemi pokusil o daňový únik. Výměna informací se bude týkat hlavně ostatních členských států unie a také zemí, s nimiž ČR uzavřela smlouvu o zamezení dvojímu zdanění. Výměna informací bude možná na požádání, z vlastního podnětu finančního úřadu a některé údaje se budou poskytovat automaticky. Úředníci budou moci z vlastního podnětu informovat své protějšky i v případě, že podle jejich soudu mezi sebou spřízněné firmy přesouvají zisk, aby snížily daňovou povinnost.

Výměnu informací na žádost i z vlastní iniciativy umožňuje i mezinárodní úmluva o vzájemné správní pomoci v daňových záležitostech. Na jejím základě spolupracuje 41 zemí.

Očekávat lze méně daňových úniků

Předloha dál zavádí možnost souběžných daňových šetření či přítomnost na daňových kontrolách v zahraničí. Vztahuje se na všechny druhy daní včetně odvodů na zdravotní a sociální pojistné.

Pokud parlament schválí přistoupení Česka k úmluvě, lze podle vlády očekávat snížení objemu a rozsahu daňových úniků, a tím pozitivní dopad na daňové výnosy státního rozpočtu v řádu milionů korun ročně na doměřených daních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…