Milan Knížák lidem: Máte se dobře

02.08.2012 8:46

Záleží hlavně na Německu, jestli se rozpadne Evropská unie, prohlásil někdejší rektor Akademie výtvarných umění v Praze a bývalý dlouholetý generální ředitel Národní galerie, profesor Milan Knížák k ekonomickým problémům, které zmítají řadou zemí eurozóny.

Milan Knížák lidem: Máte se dobře
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

„Záleží, jestli Německo bude ještě ochotno dávat peníze a jestli je také bude mít. Když Německo opustí Evropskou unii, tak se celá unie zhroutí,“ řekl ParlamentnímListům.cz. A takový scénář není podle něj zcela vyloučený, protože hlasů v Německu, kterým se nekonečná podpora hroutících se evropských ekonomik nelíbí, rapidně přibývá. „K rozpadu může dojít najednou, přes noc,“ míní bývalý šéf Národní galerie.

Ale nikoho určitě nepřekvapí, že by této situace výtvarník nelitoval. „Protože se Evropská unie ukázala jako neschopná, místo slušného hospodářského společenství samostatných států s vlastní politikou vzniká superstát Evropa, což je v rozporu s jejím historickým vývojem,“ zdůvodňuje svůj postoj. Podle profesora Knížáka nemůže jít Evropa stejnou cestou jako Spojené státy, kam přišli lidé z celého světa, kde neměli vlastní dějiny ani zvyky, a vytvořili si velký stát. „Evropa díky zcela jinému dějinnému vývoji nemůže přijímat takový způsob, sem se to nehodí,“ soudí známý výtvarník.

Lidi, kteří si někoho nahrávají, nemají v politice co dělat

Ale zcela v klidu nenechává Milana Knížáka, který se vždy zajímal o věci veřejné, ani současná politika. Pozastavuje se třeba nad tím, že bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, jenž rozpoutal aféru, která vedla k odchodu Pavla Drobila z funkce ministra životního prostředí, bude kandidovat do Senátu za lidovce, zelené a Českou pirátskou stranu. „Považuji to za nehorázné,“ prohlásil výtvarník, protože lidé, kteří si nahrávají své partnery a používají fízlovské metody, se podle něj chovají nečestně a nemají v politice co dělat, a nejen v politice, nepatří do slušné společnosti. Stejně se dívá i na chování poslanců Věcí veřejných, kteří se na jednáních své strany i při osobních setkáních vzájemně nahrávali a tyto nahrávky pak sloužily jako důkazy i v soudním řízení s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. „Věci veřejné nejsou podle mne žádnou stranou, ale shlukem lidí, které drží pohromadě peníze a touha po moci,“ prohlásil. Ale dodal, že může být mezi tímto „shlukem mocichtivých jedinců“ i nějaká výjimka.

Jen méněcenní vzdychají po komunismu

Politologové předpovídají, že Česko čeká horký podzim, protože úsporné kroky vlády vyvolají demonstrace a možná i stávky. „Pokud dojde k nepokojům a dokonce stávkám, tak to ekonomickou situaci jen zhorší. Člověk, který si stěžuje, že stát nemá peníze a dělá všechno proto, aby mu peníze ještě ubral, mi připadá jako nerozumné dítě. Ale tak postupují nejen naše odbory, ale i odbory asi všude ve světě,“ odsoudil Milan Knížák chování některých skupin společnosti. Vadí mu, že si čeští odboráři berou příklad z nekorektního jednání francouzských odborářů, kteří prý stávkují pořád a kvůli všemu. „Proč naši odboráři nestávkovali za komunismu, kdy nefungovalo skoro nic?“ ptá se. A co říká disident, který byl za totality mnohokrát vyslýchán i vězněn, na nostalgii některých svých spoluobčanů po „zlatých časech socialismu“? „Vrátil bych je zpět alespoň na týden do dob, kdy byla pošlapávána lidská důstojnost. Všechny lidi, co vzpomínají s nostalgií na komunismus, považuji za méněcenné hlupáky, kteří nevědí, jakou cenu má lidská důstojnost. To je přece to nejpodstatnější, co člověk má,“ rozpálil se Milan Knížák. A dodává, že lidé dnes mají dost peněz. Více než polovina světa je vůči nám absolutně chudá. A poukazuje na plné nákupní košíky v supermarketech, na luxusní dovolené v exotických zemích. „Mají se dobře, a to jsme v tak zvané krizi. Ale teď už bude v Evropě permanentní krize, nikdy nepřestane, protože svět je pokřiven, Evropa inklinuje k levici, nastaly neblahé společenské poměry, které se nemohou jen tak zlepšit,“ předpovídá profesor Knížák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…