Miloš Zeman navrhuje "kořalné": Až 200 litrů na rodinu ročně

18.09.2012 8:51

Každá rodina by měla mít možnost vypálit si až 200 litrů alkoholu v domácí palírně. Navrhuje to prezidentský kandidát Miloš Zeman. To by znamenalo až desetinásobný nárůst spotřeby. Odborníci ale radí, aby stát naopak pití alkoholu snižoval. Napsal server Týden.cz.

Miloš Zeman navrhuje "kořalné": Až 200 litrů na rodinu ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Někdejší premiér Zeman šel vždycky proti proudu. I v současnosti, když byla zavedena prohibice, přichází s návrhem, aby si každá česká rodina mohla vypálit 200 litrů kořalky.

Počet otrav by klesl, kdyby si alkohol lidé mohli pálit doma

„Stát téměř znemožnil domácí pálení chutné slivovice nesmyslně vysokou, asi stokorunovou daní za litr doma vypláleného alkoholu,“ řekl Zeman deníku Blesk. „Kdyby stát umožnil domácí palírny, řekněme v objemu dvě stě litrů za rok pro rodinu a známé, tak by klesl počet těchto případů už z toho prostého důvodu, že domácí výrobce těchto nápojů do nich metylalkohol nikdy nepřidá,“ vysvětlil.

Odborníci by ale podle zjištění serveru Týden.cz takové množství alkoholu pro osobní spotřebu neviděli rádi. Například primář Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov míní, že je třeba spotřebu alkoholu v Česku snižovat.

Zemanův návrh nemůžeme brát vážně, míní předseda výrobců lihovin

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že Češi včetně kojenců spotřebují za rok tři a půl litru lihovin. Zemanův návrh by ale tento průměr zvedl až desetinásobně.

„Myslím si, že tento návrh zvláště v této době nelze brát vážně,“ reagoval pro Týden.cz předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera.

Podomácku vypálený alkohol by počet otrav zvýšil

Podle serveru Týden.cz není jasné, co má Zeman na mysli, když hovoří o domácích palírnách. Pokud se jedná o současné pěstitelské pálenice, není to zcela šílený nápad. Destilační aparatura v každé domácnosti by vše nejspíš jenom zhoršila. „Kdyby si lidé vyráběli alkohol podomácku, setkali bychom se s otravami metylalkoholem mnohem častěji,“ myslí si primář Popov.

Na pálení lihoviny musí dohlížet člověk se zkušenostmi. Záleží velmi na surovině. Pokud totiž někdo vyrábí pálenku z nezralého ovoce, pravděpodobnost otravy se zvyšuje.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…