Milouš Jakeš: Vše rozkradeno, průmysl zničen. Čas pro vládu ČSSD a KSČM

01.05.2012 11:15

První máj si bez tradiční „oslavy práce“ nedovedou představit čeští komunisté, kteří se již od ranních hodin scházeli u Křižíkovy fontány na Výstavišti v pražských Holešovicích. Akci kromě hudby, zpěvu a piva s klobásou doprovází i projevy představitelů strany. Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš ParlamentnímListům.cz řekl, že je nejvyšší čas k nástupu vlády KSČM a ČSSD.

Milouš Jakeš: Vše rozkradeno, průmysl zničen. Čas pro vládu ČSSD a KSČM
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milouš Jakeš

Komunistickou oslavu prvního máje v půl desáté zahájila členka dolní komory Parlamentu Marta Semelová, jež bývá řazena do stalinistického křídla strany. „Náš první máj se koná pod heslem Stop vládě,“ řekla z tribuny účastníkům oslav, kterých se tradičně sešla „hlava na hlavě“. Semelová plamenně hovořila o tom, co současná vláda zavinila, kolik lidí v České republice nemá práci či jaké okresy a kraje jsou nejvíc ohrožené.

"Lidé, bděte!" vyzývala po vzoru Fučíka poslankyně Semelová

„Není divu, že toho lidé mají dost a proto chodí protestovat. Premiér i Karolína Peake mohou dělat psí kusy, ale vláda nemá podporu lidí. KSČM bude podporovat všechny kroky k tomu, aby tato vláda šla pryč od válu,“ burcovala své přívržence a připomněla slova Julia Fučíka „lidé, bděte“, která podle ní v současné situaci opět nabírají na významu. Semelová ale nezůstala jen u ostrých výroků, ale přidala i několik vtipů. Jak jinak, než na adresu vládního kabinetu nebo ministra financí. "Víte, že na vládě budou chodit v dřevákách? Aby jim alespoň něco klapalo," rozesmála své přívržence.

Pravidelným účastníkem komunistických oslav Svátku práce byl i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš, který pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je načase, aby k moci nastoupila vláda KSČM a ČSSD. Nejenže je k tomu prý nejvyšší čas, ale včera už podle něho bylo pozdě. Současná vláda je dle jeho slov ostudná. Všechno v naší zemi bylo po Listopadu 1989 rozkradeno a celý průmysl byl zničen. Proto je prý čas k nástupu levicové vlády, v níž bude zastoupena i Komunistická strana Čech a Moravy.

V areálu je celá řada stánků a to nejen s občerstvením a různými tiskovinami, ale například i stánek Společnosti česko-kubánského přátelství či Výboru národní kultury. Nechybí ani petice proti vládě Petra Nečase. Akce se tentokrát nezúčastnil šéf komunistů Vojtěch Filip, který je na mítinku v Chomutově, kde chce podpořit senátora Václava Homolku.

Komunisté představili i kandidáty do Senátu

Byli také představeni kandidáti KSČM do Senátu. Pavel Ambrož, Karel Skoupil, Petr Šimůnek anebo Jiří Dolejš, který mluvil o ekonomické situaci a zákonech, které vláda podle něho prosazuje proti zájmům občanů. Stejně jako Semelová Dolejš tvrdil, že vláda vyvádí veřejné peníze do vlastních kapes. „Dost bylo této vlády, my chceme nové volby. A nebojte se, ono to přijde,“ ubezpečoval davy, které mu bedlivě naslouchaly. Jeho projev byl ještě o poznání ostřejší, než při páteční sněmovní rozpravě před hlasováním o důvěře vládě.

Další z kandidátů do Senátu, bývalý pražský zastupitel Pavel Ambrož, který podle svých slov pracuje na České správě sociálního zabezpečení, kde má na starosti výpočet důchodů, varoval, že hrozí velký pokles průměrné výše důchodů.

Na restitucích je prý dávno Duka domluvený s Karolínou Peake

S hlavním projevem vystoupil poslanec a místopředseda KSČM Stanislav Grospič, který se na nadcházejícím sjezdu strany plánuje ucházet o předsednické křešlo. Ani ten neopustil linii ostatních řečníků a zaměřil se na kritiku vlády. TOP 09 a Věci veřejné se podle něho před volbami snažili tvářit jako středo-pravé strany, ale  záhy se ukázalo, že to není pravda. Korunu tomu prý nasadilo odsouzení Víta Bárty za korupci. "Kroky, které vláda podniká, jdou proti občanům této země, to je ostudné, a proto musí Nečasův kabinet co nejdříve odejít. Kritice neušla ani Karolína Peake, která se s dalšími poslanci odtrhla od Věcí veřejných a podpořila vládu.

Peake se podle Grospiče domluvila s kardinálem Dukou na schválení církevních restitucí a Duka ji za její přístup údajně pochválil. "Katolické církvi se dostanou do rukou peníze z kapes všech občanů, to je hrůzné," hřímal místopředseda komunistické strany za bouřlivého potlesku. Ten také symbolicky nastavil zrcadlo premiéru Nečasovi, který podle jeho slov nedokáže dodržet slovo, couvá a neplní své sliby.

Nepokoje veřejnosti, jak Grospič označil protivládní nálady, podle jeho slov začaly už v dobách Topolánkovy vlády a kritice pochopitelně nebyl ušetřen ani ministr financí Miroslav Kalousek.

Z tribuny přítomný pozdravili také chargé d'affaires velvyslanectví Kubánské republiky, Bolívarské republiky Venezuela a zástupce velvyslanectví KLDR. S projevem vystoupila i zástupkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková, která prý svou účastí podpoří i odpolední mítink sociální demokracie, který se bude konat taktéž u Křižíkovy fontány.

"Poslední bitva vzplála, dejme se na pochod!"

Letošní ročník komunistický oslav od těch minulých v jedné věci odlišný byl. Nemohla se ho už zúčastnit "žena za pultem", herečka Jiřina Švorcová, která loni zemřela. Právě ona byla nedílnou součástí rudých oslav a pravidelně při této příležitosti recitovala básně. Poslankyně Marta Semelová, která celou akci moderovala proto vyzvala všechny přítomné, aby Švorcové vzdali hold, načež zazněl bouřlivý potlesk, věnovaný právě zesnulé herečce a věrné člence Komunistické strany. Hned poté si všichni vyslechli československou hymnu.

Účastníci rudých oslav Prvního máje, kterých se na Výstaviště sešlo na dva tisíce, také s chutí kupují tričko s přeškrtnutým ministrem financí Miroslavem Kalouskem a nápisem "Ne škrtům, škrtněte Kalouska". Kromě petice proti Nečasově vládě se také čile podepisuje petice proti církevním restitucím. Po projevech si dvoutisícový dav spolu s představiteli strany tradičně zazpíval Internacionálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, rp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…