Ministr Bendl přepadl Budvar a nestačil se divit

02.02.2012 22:51

Chystá se privatizace jediného národního podniku Budějovický Budvar potichu? V českobudějovickém Budvaru vládne chaos, zmatek, zděšení z nedávné kontroly, kterou tam poslal ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Ten se ale nechce sám k případu vyjadřovat a nedělá to ani ředitel pivovaru Jiří Boček.

Ministr Bendl přepadl Budvar a nestačil se divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Kontrola z ministerstva zemědělství, která proběhla v pivovaru minulý týden, všechny dostala. Údajně našla některé nedostatky v hospodaření, především pak v zahraničních akvizicích. A že nešlo o nic drobného, o tom svědčí i fakt, že ředitel pivovaru přerušil dovolenou a vrátil se hned do práce.

Mezi zaměstnanci se špitá o tom, že ODS a především Bendl chystají přípravy pro privatizaci Budějovického Budvaru, který patří k národním pokladům.

„Říká se to tu, protože ta kontrola byla trochu přepadovka. A říká se tu, že když něco chtějí najít, najdou to a management pivovaru buď bude dělat, co ministerstvo chce, nebo že poletí. Toho se Boček bojí, protože je to jeho život,“ prozradil pro ParlamentniListy.cz jeden z pracovníků pivovaru, který je se situací z posledních dnů seznámen.

Podivné hospodaření?

 

Podle některých se dokonce zpětně dodělává plnění ke smlouvám, objednávky k fakturám a dokumentace k výběrovým řízením. To by ale znamenalo, že nesrovnalosti jsou v dokumentaci a zřejmě i financích. Zásadní problémy kontrola na první pohled nezjistila, ale ministrův náměstek prý nebyl s výsledky úplně spokojen.

Ministr zemědělství Petr Bendl už začátkem ledna říkal, že se chce na hospodaření národního podniku podívat. Spadá pod ministerstvo zemědělství a ministr chce podrobit firmu hloubkovému auditu.

“Mohu potvrdit, že minulý čtvrtek ministerská kontrola byla. Zjištění učiněná přímo na místě budou předmětem dalšího prověřování,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Vedení mlží a prý o ničem neví

 

Sám ředitel pivovaru Jiří Boček se ke kontrole nevyjadřuje a nezvedá mobilní telefon. Jeho mluvčí Petr Samec ale potvrdil, že náměstek ministra v Budvaru byl. “O kontrole mi ale není nic známo. Pokud vím, pan náměstek uvedl do funkce nového člena dozorčí rady,“ konstatoval Samec.

Mezi zaměstnanci se nyní v zákulisí má otevřeně hovořit o problematických zahraničních akvizicích či nehospodárnostech v zahraničním obchodu, při kterém přichází podnik o milióny korun. A vedení tak zřejmě čekají horké chvilky. Naposledy Budvar otevřel svou sesterskou organizaci na Slovensku.

Prodej potají?

Není ani vyloučena možnost, že Bendl, potažmo někdo z vlády chce za každou cenu Budvar zprivatizovat. „Teď v době krize, kdy stát šetří a potřebuje každou korunu, to není asi vyloučené. Nechápu ale, proč to dělají takto a okatě. Najednou sem pošlou kontrolu a zajímají se o věci, které jim dosud byly jedno. Lidi tu mají strach o práci a cokoli říct. Já jsem už skoro v důchodu, ale co ti mladší,“ dodal jeden z vedoucích pracovníků Budvaru.

O tom, že by mohl být Budvar prodán, se spekuluje už několik týdnů. Druhý budějovický pivovar, bývalý Samson, prodal vlastník vloni americké firmě Anheuser-Busch, s nímž se Budvar už léta soudí o ochranné známky. Že by si někdo šikovně připravoval půdu pro odkup takto výjimečné společnosti, jakou pivovar Budvar je? Podle odborníků by taky žádná z českých firem či podnikatelů nebyli schopni zaplatit za Budvar takové miliardy korun, jako zahraniční investoři.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…