Ministr, který přeběhl k Peake: My nejsme jako Kočí, neděláme žádný puč

25.04.2012 8:35

Ministr dopravy Pavel Dobeš se vzdal členství ve Věcech veřejných. Stále ale zůstává v čele svého resortu. S bývalými kolegy z VV se ovšem stále zdraví. V rozhovoru pro deník Právo odmítl, že by vznik platformy Karolíny Peake byl plán Víta Bárty.

Ministr, který přeběhl k Peake: My nejsme jako Kočí, neděláme žádný puč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Dobeš

Dobeš doufá, že už mu Karolína Peake věří. On sám vicepremiérce věří. V zápisu jednání grémia, který zveřejnila média, totiž Peake říká Dobešovi, že v něj nemá důvěru.

Dobeš vysvětlil, že od minulého týdne probíhala konstruktivní debata s jednotlivými poslanci o nově vznikající platformě. „Proběhly brainstormingy o tom, jak by celá věc měla vypadat, jak by se měla jmenovat a tak dále. I ze strany těch nerozhodnutých poslanců komunikace probíhala, měli zájem získat informace, proč se tak stalo, jaká je nabídka platformy, jakým způsobem by měla směřovat a proč, jaké budou další kroky... To jsou naprosto legitimní otázky,“ hájil se Dobeš proti otázce redaktora Práva o přetahování poslanců.

S poslanci VV se zdravíme. Mám tam řadu přátel

S poslanci Věcí veřejných se prý Pavel Dobeš stále zdraví a nic proti nim nemá. „Mám tam řadu přátel, se kterými si velmi rozumím, a byl bych velmi nerad, kdyby došlo k nějakému odloučení. Kdybychom se ani nepozdravili, to už by bylo hodně špatné,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Dobeš zdůraznil slova Karolíny Peake: „Přátelství je jedna věc a druhá věc je politické směřování a politické roky. Ve chvíli, kdy to příliš sblížíte, tak to může vytvářet nebezpečnou situaci. Pak to není už jen o odtržení názorového proudu, ale má to dopad i na mezilidské vztahy, což je špatné.“

Spontánnost situace dokazuje, že to není plán Víta Bárty

Ministr dopravy odmítl teorie o rozštěpení VV řízeném Vítem Bártou. Poukázal na to, že takové řeči šíří Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. „Po pravdě řečeno byl by to i politicky sebevražedný pokus a amatérismus, kdyby to tak bylo, protože by to straně Věci veřejné nepřineslo vůbec nic. Spontánnost a určitá nejasnost té situace jednoznačně dokazuje, že tomu tak není,“ obhajoval Dobeš v Právu vznik platformy Karolíny Peake.

Dodal, že současné dění je zcela neměřitelné s tím, co se dělo před rokem. Tehdy se o puč ve straně pokoušeli Petr Tluchoř (ODS) a Kristýna Kočí (bývalá poslankyně VV). Vyloučil také, že by se nyní jednalo o pokračování snah Kočí nebo že by vše bylo dopředu naplánováno.

Dobeš teď doufá, že se podaří vládu udržet. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…